🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пишман "спекулантите", повярвали на руските тролове

Международна борсова цена на едро на олиото
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Ангелов, икономист, в коментар във фейсбук

Разгледах държавния сайт за цените и установявам, че данните са доста странни и също така липсва нещо много важно - развитието на цените на международните пазари.

Ето например олиото. В държавния сайт са сложили цена на едро от Комисията по стоковите борси, за която и друг път сме обсъждали, че няма нищо общо с реалността. Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.

А всъщност олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро (виж графиката). Цената на олиото на борсата рязко поскъпна миналата пролет, пикът е на 15 март 2022 г., след което значително поевтиня през лятото и продължава да поевтинява и сега. В момента цената на олиото на едро на международния пазар е по-ниска отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече - цената е най-ниска от края на 2020 г. насам. (Последната цена е под 95 цента на литър.)

Ето тази графика, ако беше сложена на държавния сайт за цените - или в някакъв анализ, щеше да позволи на потребителите да се ориентират накъде вървят международните цени и съответно да сравнят с вътрешните цени и да разберат дали нещата се движат в правилната посока и с каква скорост. А пък самото правителство щеше да забележи колко нереални са цените на едро на българската борса и да се замисли защо е така.

Добрата новина във всичко това е, че - макар и с голямо закъснение - поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. Тази седмица "Лидл" също са пуснали промоция на олио на цена 2.79 лв. на литър (преди няколко седмици "ТМаркет" първи имаха такава цена).

Накрая, замислете се за губещите от това поевтиняване. Представете си някой производител или търговец на слънчоглед или олио, който миналата година можеше да продава на високи цени. Обаче, вместо да продава и да печели, решил да става спекулант и напълнил склада с олио - с цел да чака още по-висока цена. Но такава по-висока цена така и не дойде, така че вместо спекулативна печалба се реализира загуба. Разбира се, че такива "спекуланти" бавят нормализирането на цените, за да могат да си продадат скъпите запаси от слънчоглед и олио от складовете.

Миналата година руските тролове във фейсбук и други клакьори точно това казваха - че Европа ще умре от глад и студ през зимата и цените само ще растат. Някои вярваха на тези неща и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио. Но други се запасиха с цели складове. И едните, и другите вероятно повече няма да вярват на брътвежите на троловете във фейсбук. Така че поне едно полезно нещо ще излезе от цялата ситуация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 5

    Олио, черноморска пшеница, електричество, руския петрол, който Нефтохим купува - суровините масово са под цените от преди войната.

    И после излизат тези "спекуланти" и си изсмукват аргументи от пръстите защо цените не падат. Правителството пък продължава да ги брани, защото кресливото малцинство отново надделява над тихото мнозинство.

    П.п: хубаво заглавие :)

    Нередност?
Нов коментар