Какво се случи през седмицата

Европейските университетски дипломи вече няма да се заверяват с апостил; Прокуратурата няма да проверява твърденията на Цветан Василев; Кабинетът планира да върне старите акцизи на цигарите; Няма кандидати за летище Пловдив; Хуманитарен конвой е атакуван в Сирия; Партията на Меркел с историческа загуба на вота в Берлин

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гражданите да пазят личните си данни в изборната кампания

Най-същественият риск от злоупотреби с лични данни на гражданите e по време на събиране на подписки. Това заяви Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) и член на Обществения съвет към ЦИК, като отправи призив към гражданите да проверяват дали с техните данни не се злоупотребява в кампанията за предстоящите избори на 6 ноември. На интернет страницата на ЦИК вече работи система за електронна проверка, където гражданите могат да правят справки дали техните лични данни фигурират в подадените от партиите списъци за регистрация и участие в изборите за президент и вицепрезидент. Проверки може да се правят и в подписите, представени от инициативните комитети и партиите, които ще регистрират застъпници за референдума. Проверките ще се правят чрез песонален идентификационен код, получаван чрез имейл.

Точно сега, когато се събират подписи за регистрация на партии за президентските избори и за регистриране на инициативни комитети в информационната кампания за референдума, е моментът да се обърне внимание на гражданите върху техните права, върху рисковете и възможностите за реакция, заяви Антоанета Цонева.

Специално за събирането на подписи за инициативни комитети за референдума има промени в бланките, коментира Цонева. На всеки пункт, където инициативен комитет събира подписи, гражданинът има право да се информира дали този, който събира подписи, е член на инициативния комитет. Законът изисква подписи да се събират само от членове на инициативния комитет, които са подписали декларации в ЦИК, че ще опазват събраните лични данни и ще ги използват само за целите на подписката. Затова за гражданите е важно да направят тази справка, а имената на членовете на инициативния комитет, които трябва да са минимум 21 души, са изписани на бланката за събиране на подписи.

От ИРПС са разработили наръчник за рисковете при използването на личните данни за изборите и референдума, достъпен на сайта на Комисията за защита на личните данни, както и на сайта "Аз гласувам".

Европейските университетски дипломи вече няма да се заверяват с апостил

Отпада заверката с апостил на дипломите за висше образование от Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Това става възможно, след като във вторник правителството одобри промените в наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища. Отсега нататък издадените от висшите училища в ЕС и Европейското икономическо пространство документи, с изключение на европейското дипломно приложение, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език от лице, сключило договор за извършване на преводи с Министерството на външните работи. Освен това вече няма да има нужда от квалифициран електронен подпис при издаването на удостоверения за професионална квалификация, придобита в България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава - членка на ЕС. С това отпадат и свързаните с използването му технологични ограничения, като използване на конкретен браузър например.

Прокуратурата няма да проверява твърденията на Цветан Василев

Прокуратурата няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю пред проекта "КТБ - Какво се случи" и "Капитал". Това заяви пред "Дневник" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник. Тя уточни, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни, е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията. В интервюто Цветан Василев заяви, че България се управлява от два клана - на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. Освен това той твърди, че в страната след 2009 г. мафията е на власт, и говори за корупционни практики по конкретни сделки. Интервюто предизвика разнопосочни реакции във властта. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи твърденията на Василев като "политическа атака" преди президентските избори, докато президентът Росен Плевнелиев призова прокуратурата да провери дали банкерът казва истината.

Маргарита Попова: Днес не може да се говори за баланс между правата на гражданите и сигурността

Днес не може да се говори за баланс между правата и свободите на гражданите и сигурността. Днес имаме нужда от политически лидери, които да са в състояние да кажат, че имаме нужда да засилим мерките за сигурността, за да гарантираме правата на гражданите. Това бе лайтмотивът в изказването на вицепрезидента Маргарита Попова при откриването на международна конференция за баланса между свободата и сигурността по случай 25-годишнината от създаването на Конституционния съд.

Непосредствено преди Попова председателят на Венецианската комисия Джани Букикио специално наблегна на необходимостта във всеки конкретен случай да се търси балансът между националната сигурност и правата и свободите на гражданите. На конференцията присъстваха представители на 27 държави и международни институции, настоящи и бивши конституционни съдии.

Американски гигант купува проект на "Асарел"

Една от най-големите компании за добив на мед в света – американската Freeport-McMoRan, ще стане едноличен собственик на българската "Асарел-експлорейшън", която държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми (медни руди) в "Боримечково". Това се вижда от съобщение за предстояща концентрация, постъпило в КЗК. За момента цена не се съобщава. "Асарел-експлорейшън" има разрешение за търсене и проучване на медни руди в района от 2014 г., но проектът още е в начален етап. Купувачът Freeport-McMoRan е на второ място в света по производство на мед с 16 млрд. долара приходи през 2015 г.

7.3% нарастват общите разходи за труд на работодателите през второто тримесечие на годишна база според НСИ.

Кабинетът планира да върне старите акцизи на цигарите

Министерството на финансите предлага да се върне старият начин за изчисляване и налагане на акциза на цигарите. Ако те бъдат приети, ще се върнат ставките от 2014 г., с които всички цигари трябва да поскъпват равномерно с 20-30 ст. до 2018 г. Сегашните ставки са спорни, тъй като облагат по-евтините цигари с по-нисък данък, което дава конкурентни предимства на местните производители "Булгартабак" и "КТ интернешънъл" ("Кингс табако"). Според проектопромените, които са в Закона за акцизите и данъчните складове, специфичният акциз отново става 101 лв. за 1000 къса. В момента той е 70 лв.

ЕББР отпусна 5 млн. евро на "Елана еврокредит"

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) финансира с 5 млн. евро "Елана еврокредит", която се занимава с финансов лизинг на земеделска земя. Заемът цели да подпомогне пазара в България, като стимулира обработвателите да стават собственици на земята. ЕБВР подпомага за втори път "Елана еврокредит", след като през април 2014 г. ѝ отпусна същата сума. По данни на прокуриста на компанията Георги Георгиев с новия кредит дружеството ще има възможност да финансира покупките на около 15 хил. дка. От учредяването й до края на август тази година "Елана агрокредит" е финансирала придобиването на 53.43 хил. дка.

Павлова: Близо сме до консенсус за "Струма"

Близо сме до консенсус с природозащитниците за избора на алтернатива за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на Шестия дискусионен форум на Камарата на строителите в България. По думите й става въпрос за вече представения вариант с две отделни трасета: от София към Кулата магистралата ще дублира сега съществуващия път с известни корекции, а в направлението Кулата - София магистралата ще минава източно от дефилето. До пролетта на 2017 г. ще е готов докладът по ОВОС на алтернативния вариант, след което ще бъде изготвен идейният проект и ще започне изборът на изпълнител.

Няма кандидати за летище Пловдив

Отново няма подадени оферти за концесията на летище Пловдив, стана ясно във вторник. Срокът за намиране на кандидати вече беше удължен веднъж с три месеца от Министерството на транспорта. Кандидатите трябваше да предложат минимум инвестиции от 35.2 млн. евро без ДДС и 100 хил. лв. на година фиксирано концесионно възнаграждение. При предишното управление на ГЕРБ на инвеститорите беше предложено да строят карго терминал, но и тогава нямаше оферти за летищeто.

Троен контрол върху дарените храни без ДДС

Освобождаването от ДДС на дарените храни ще става по процедура, в която роля ще имат три министерства и още няколко институции, а в сила ще са и контролни механизми, за да намалят възможностите за злоупотреби. Процедурата трябва да бъде разписана преди второто четене на промените в Закона за ДДС, с които дарените храни ще бъдат окончателно освободени от данъка. Министерството на финансите оценява потенциалните загуби за бюджета след промяната на между 7 и 8 млн. лв. В същото време от Българската хранителна банка, която от години се бори за освобождаването на дарените храни от данък, твърдят, че тежката процедура и прекомерните изисквания ще направят процеса неефективен.

Сделки и проекти

ОББ и SG Eкспресбанк отпускат 28 млн. лв. оборотен кредит на "Мини Марица-изток". По-голямата част от него – 20 млн. лв., ще бъде осигурен от SG Експресбанк и с тях ще се покриват задълженията към персонала, данъци и осигуровки. Останалите 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени от ОББ, са за текущи плащания и задължения към доставчици. Процедурата за инвестиционен заем за над 24.3 млн. лв. все още продължава, тъй като чака одобрението на Български енергиен холдинг.

"Водстрой 98" и "НС груп" ДЗЗД са двата кандидата за ремонта на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом. Поръчката е за над 23 млн. лв. и оферти подадоха три участника. Третият от тях, "Булстрой груп", отпадна заради ограничително условие за достъп до класифицирана информация. Ценовата оферта на "Водстрой 98" и "НС груп" са близки и са за малко под 18.5 млн. лв.

Холандската софтуерна компания ISDC, която има бизнес в България от 2010 г., се слива с британския си конкурент Endava. Стойността на сделката не се споменава. След обединяването на бизнеса и екипите служителите на Endava по света ще станат 3300. С присъединяването на компанията майка ISDC към Endava ще премине и екипът на българското дружество Ай Ес Ди Си.

Частен съдебен изпълнител продава сградата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в софийския квартал "Овча купел". Имотът включва близо 2 дка земя и пететажна сграда и се предлага за малко под 5.5 млн. лв. без ДДС. Имуществото е ипотекирано за 3.9 млн. евро, има наложени и възбрани. Основен собственик на компанията "Висше училище по застраховане и финанси", която управлява университета, е Григорий Вазов – ректор на учебното заведение.

Ахмад Рахами е обвинен за бомбите в САЩ

Федералната прокуратура в САЩ обвини 28-годишния американец от афганистански произход Ахмад Хан Рахами за експлозиите в Ню Йорк и Ню Джърси, както и за раницата със самоделни експлозиви, която беше открита по-късно в събота. Пет от предявените обвинения са за опит за убийство, а други две за притежание на оръжие. При бомбените атаки в района "Челси" в Манхатън в събота бяха ранени 31 души. Още една бомба избухна в Ню Джърси същия ден, но никой не беше ранен. Впоследствие Ахмад Рахами беше задържан след кратка престрелка с полицията в Ню Джърси. Белият дом вече определи нападението като терористичен акт, тепърва ще се води разследване дали Рахами е бил във връзка с други съучастници и дали е членувал в някоя терористична организация. В дневника на обвиняемия се вижда, че е възхвалявал Осама бин Ладен, искал е да умре като мъченик и е обвинявал американското правителство за убийствата на ислямските бойци в Афганистан, Ирак, Сирия и Палестина. Събраните доказателства показват, че Рахами се е подготвял с месеци за атаките.

Хуманитарен конвой е атакуван в Сирия

САЩ заявиха, че държат Русия отговорна за смъртоносната атака на хуманитарен конвой край сирийския град Алепо. Белият дом нарече нападението "огромна хуманитарна трагедия". Висши американски представители са казали пред британската ВВС, че два руски военни самолета са отговорни за атаката. Москва отрича нейни или сирийски самолети да са замесени, като казва, че инцидентът е причинен от нападение по земя, а не от въздушни удари. Осемнадесет от 31 камиона са унищожени, а около 20 цивилни са загинали.

Партията на Меркел с историческа загуба на вота в Берлин

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел претърпя историческа загуба на регионалните избори в Берлин и беше изместен от управляващата регионална коалиция с Германската социалдемократическа партия. Същевременно популистката "Алтернатива за Германия" ще влезе в регионалния парламент за пръв път с 14% от вота. Популярността на Меркел пострада след решението й да възприеме политика на отворените врати към бежанците. В резултат Християндемократическият съюз спечели едва 17.6% от вота, което е най-лошият му резултат в Берлин изобщо. Сега популистката "Алтернатива за Германия" ще бъде представена в 10 от 16 регионални парламента. Германската социалдемократическа партия заема първото място с 22% от вота, въпреки че загуби почти 7 процентни пункта от подкрепата си. Тя заяви, че ще проведе разговори за сформирането на коалиция с всички партии освен с "Алтернатива за Германия". Очаква се обаче да изостави Християндемократическия съюз като коалиционен партньор в полза на "Зелените" и партия "Левите".

"Единна Русия" печели изборите в Русия

Основаната от президента Владимир Путин и оглавявана от премиера Дмитрий Медведев партия "Единна Русия" получи над 54% от гласовете с партийни листи на изборите в неделя и си осигури конституционно мнозинство в Държавната дума. В 203 от 225 едномандатни района спечелиха кандидати на партията. Така тя ще разполага със 76% от всички депутати и ще може да променя глави от конституцията. В долната камара на руския парламент попадат 4 партии, като комунистите и националистите от Либералдемократическата партия спечелиха 13.53% и 13.28%. Лявата партия "Справедлива Русия" е с 6.19%. Под прага от 5% остават всички либерални опозиционни партии.

Все още няма коментари
Нов коментар