Какво се случи през седмицата

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев оттегли оставката си; Северна и Южна Корея проведоха първите си официални разговори от повече от две години; Европейската комисия поиска увеличаване на бюджета на ЕС за периода 2021-27 г.; Полша иска диалог с ЕС, но държи на противоречивата съдебна реформа; Пожизнената втора пенсия вече няма да се наследява; Министерство на финансите планира нови мерки за касовите апарати; Строителството забавя темпа си на растеж до 7.9% през ноември

По време на визита в Китай френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че ЕС трябва да бъде единен в защитата на стратегически активи от чужди придобивания, ако иска уважение от Пекин
По време на визита в Китай френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че ЕС трябва да бъде единен в защитата на стратегически активи от чужди придобивания, ако иска уважение от Пекин
По време на визита в Китай френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че ЕС трябва да бъде единен в защитата на стратегически активи от чужди придобивания, ако иска уважение от Пекин    ©  Reuters
По време на визита в Китай френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че ЕС трябва да бъде единен в защитата на стратегически активи от чужди придобивания, ако иска уважение от Пекин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

6.2% е безработицата в България към края на ноември според Евростат. Нивото е под средното за ЕС, което пък падна до деветгодишен минимум от 7.3%.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев оттегли оставката си, подадена на 3 октомври м.г. заради скандала "Кумгейт". Добрев заяви, че макар оттеглянето на оставката му да е станало три месеца след като парламентът отказа да я приеме на 4 октомври м.г., то няма нищо общо с предстоящото решение на Конституционния съд по този акт, а заради подкрепата, която му засвидетелствали колегите му. Единственият практически ефект на оттеглянето обаче е, че ще стане основание да се прекрати делото пред КС.

Великотърновският бизнесмен Петър Христов, считан за близък до ГЕРБ и лично до зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, бе убит в понеделник сутринта в близост до столичния мол "България". Убийството дойде в контекста на поредица други атентати - стрелба по началника на фискалния контрол в НАП в края на м.г., шесторно убийство в Нови Искър и открит труп на обявения за извършител.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е втората културна институция след БАН, която в рамките на по-малко от месец извоюва допълнителен финансов ресурс от Министерския съвет, след като заплаши с протести. В сряда кабинетът взе решение да предостави на СУ сградата на Професионалната гимназия по облекло на бул. "Черни връх" и допълнително да отпусне 10 млн. лева за ремонти на университетски сгради.

Свят

Северна и Южна Корея проведоха първите си официални разговори от повече от две години насам. Двете страни се разбраха да проведат военни преговори и Пхенян да изпрати делегация на зимната олимпиада в Южна Корея. Срещата бе приветствана от САЩ като стъпка към разрешаване на севернокорейската ядрена криза, въпреки че Пхенян заяви, че това не подлежи да дискусии.

Европейската комисия поиска увеличаване на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027 г. Битката е за около 100 млрд. евро - средствата, които не достигат заради Brexit. Досега еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер твърдеше, че дупката трябва да се покрие с 50% нови средства и 50% съкращения. Сега поиска това съотношение да е 80 към 20, което означава по-високи вноски. "Не можем да финансираме сегашните и бъдещите политики на ЕС с настоящия таван на разходите от 1% от БВП на страните членки", каза Йотингер.

Полша иска диалог с ЕС, но държи на противоречивата съдебна реформа. Това беше посланието след срещата между полския премиер Матеуш Моравецки и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във вторник. Полша и ЕК имат общи интереси, "ние ще се стараем да взаимодействаме в различни области, да стигаме до компромис", заяви Моравецки. Но Варшава не отстъпва от съдебната реформа, заради която Брюксел задейства срещу страната безпрецедентна наказателна процедура по чл. 7 от Договора да ЕС.

Икономика

Пожизнената втора пенсия вече няма да се наследява, както е в момента. Това предвиждат текстовете в концептуалния модел на социалното министерство, който ще бъде в основата на законовото регламентиране на изплащането на допълнителна пенсия от професионалните и универсалните фондове. Ведомството е предложило различни варианти за изплащане на пенсия еднократно или разсрочено, при които партидата се наследява, а в случая с пожизнените пенсии е уредено те да се изплащат от специално създаден фонд към пенсионното дружество.

Министерство на финансите планира нови мерки за касовите апарати. Промените се отнасят до софтуера за управление на продажбите, чрез който търговците могат да укрият голяма част от оборота си според приходната агенция. Данъчните ще изискват информация за производителя на софтуера, модулите му и други данни, които ще се подават от производители и търговци. Промените засягат над 20.3 хил. търговски обекта и ще увеличат разходите предимно на ползващите ERP системи, посочват от ведомството.

Всички големи местни строителни компании наддават за проектирането и изграждането на скоростното трасе от София до Сърбия. Двете обществени поръчки са за разширението на пътя до Калотина. Едната е за 14.5 км от граничния пункт до пътен възел Драгоман, а другата - оттам до столицата. Проектът е за близо 259 млн. лв.

Бизнес

Компанията за бързи кредити "БНП Париба пърсънъл файненс" ще заработи като банка на българския пазар чрез разкриването на клон към едноименната кредитна институция във Франция, обяви изпълнителният й директор Бруно Льору. Документите за това са вече подадени за уведомление и издаване на регистрация в БНБ. Фокусът на дейността ще е потребителското кредитиране, като целта на институцията е да бъде в топ 10 по пазарен дял в сегмента.

Строителството забавя темпа си на растеж до 7.9% през ноември. Само месец по-рано показателят отчете рекордно за последните две години увеличение от 10%. Двигателят на положителната промяна остава частният сектор, който расте за десети пореден месец. Според прогнозите на анализатори през предстоящата година строителната активност значително ще се повиши с усвояването на европейски средства.

Сделки и проекти

Валентин Златев ще строи петзвезден хотел в Свети Влас, който ще бъде под бранда RIU. Новият обект ще разполага с 350 стаи, като най-високата част от обекта ще е с 13 надземни етажа. Инвестицията ще е в размер на 45 - 50 млн. лв. - собствени средства и заемен капитал, каза пред "Капитал" Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на дружеството инвеститор "Тера тур сервиз".

Акциите на неработещия ТЕЦ "Варна" са прехвърлени на варненската "Сигда", която се контролира от фамилията на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов. В новото ръководство на купеното от CEZ дружество влиза и друга свързвана с Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Цената на сделката не е публична, но сумата е поне 24 млн. евро, ако се съди по отпуснатия на "Сигда" кредит от Първа инвестиционна банка за 24.2 млн. евро на 13 декември.

Международната IT компания Endava, която има офис и в България, обяви сливането си със софтуерната фирма Velocity Partners, която работи основно в Латинска Америка. Обединената група ще има над 4600 служители в цял свят и центрове за разработки в девет държави, сред които и България.

Листваният в Лондон фонд Black Sea Property, който индиректно се свързва с групата "Химимпорт", ще вложи до 3.5 млн. евро, за да придобие къмпинг "Градина" до Созопол. И досега контролът над имота се свързваше косвено със същата група. Нейно дружество придоби приватизирания от "Хелиос-тур-с" на Николай Банев имот на публична продан през 2012 г. срещу 1.7 млн. лв. Паралелно със сделката капиталът на "Къмпинг Градина" е увеличен от новия собственик с 6.6 млн. лв., които вероятно ще отидат за погасяване на кредита от дъщерната на "Химимпорт" Централна кооперативна банка.
Все още няма коментари
Нов коментар