🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Управляващите ще предлагат паричен бонус за издаване на случаи на данъчна измама; Инфлацията в еврозоната продължава да растe и през май е стигнала нов рекорд; Държавата планира дигитална алтернатива на касовите апарати

До безредици в пленарната зала се стигна в сряда след размяна на реплики и спречкване между Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и лидера на "Възраждане Костадин Костадинов по време на дебата по промените в Закона за досиетата. Костадинов заяви, че Митев го е дръпнал за вратовръзката при спречкването. По-късно Митев се извини от трибуната за сцената.
До безредици в пленарната зала се стигна в сряда след размяна на реплики и спречкване между Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и лидера на "Възраждане Костадин Костадинов по време на дебата по промените в Закона за досиетата. Костадинов заяви, че Митев го е дръпнал за вратовръзката при спречкването. По-късно Митев се извини от трибуната за сцената.
До безредици в пленарната зала се стигна в сряда след размяна на реплики и спречкване между Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и лидера на "Възраждане Костадин Костадинов по време на дебата по промените в Закона за досиетата. Костадинов заяви, че Митев го е дръпнал за вратовръзката при спречкването. По-късно Митев се извини от трибуната за сцената.    ©  скрийншот/Дневник
До безредици в пленарната зала се стигна в сряда след размяна на реплики и спречкване между Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и лидера на "Възраждане Костадин Костадинов по време на дебата по промените в Закона за досиетата. Костадинов заяви, че Митев го е дръпнал за вратовръзката при спречкването. По-късно Митев се извини от трибуната за сцената.    ©  скрийншот/Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите от "Продължаваме промяната" пишат проектозакон, с който ще се регламентира паричен бонус за всеки, който издаде случай на данъчна измама. Той е част от мерките за справяне в последствията от инфлацията, а целта е да има по-голяма събираемост в хазната, обясни пред "Нова телевизия" депутатът от управляващата партия Искрен Митев.

Главният прокурор Иван Гешев атакува пред Конституционния съд разпоредба от Закона за държавния бюджет за 2022 г., с която допълнителното финансиране от 20 млн. лева за висшите училища за повишаване на заплатите се обвързва с нови, неуредени в закона критерии за атестиране на академичния състав, които трябва да бъдат определени с методика от Министерския съвет. Според Гешев това противоречи на академичната автономия на висшите училища и на принципа на правовата държава.

Трима са кандидатите за нов председател на Съвета на ректорите - ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров, на Русенския университет акад. Христо Белоев и на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков. Изборът е насрочен за 9 юни, а до него се стигна, след като на 13 май досегашният председател и ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков не беше преизбран на поста. Проф. Герджиков бе и кандидат за президент на ГЕРБ.

Свят

Инфлацията в еврозоната продължава да нараства и през май е достигнала нов рекорд. Предварителните данни на Eurostat показват, че през този месец цените са се повишили на годишна база с 8.1% при очаквания за 7.7% при последното проучване на Reuters. По този начин инфлацията в еврозоната вече е четири пъти по-висока от целта, която Европейската централна банка си е поставила - 2%.

Лидерите на ЕС се договориха за налагане на ембарго на вноса на руски петрол по море от края на годината. Това е най-важната част от шестия пакет санкции, който ЕС подготвя срещу Русия след нахлуването й в Украйна. Доставката по тръбопроводи до Унгария, Словакия и Чехия ще бъде санкционирана на по-късен етап.

Украинската прокуратура е получила информация за около 15 000 предполагаеми военни престъпления в страната от началото на руската инвазия, като дневно се докладват между 200 и 300 нови случая. По думите на украинския главен прокурор Ирина Венедиктова до този момент са идентифицирани близо 600 заподозрени, сред които висши руски военни и политици, и са започнали 80 дела. От предполагаемите 15 000 военни престъпления няколко хиляди са се случили в Донбас, където протичат жестоки боеве между руските и украинските сили. Според Венедиктова става въпрос за измъчване и убийство на цивилни, унищожаване на цивилна инфраструктура и насилствено транспортиране на хора до различни части на Русия.

Икономика

40% на годишна база достигна производствената инфлация през април по данни на НСИ.

Излишъкът в бюджета започва да намалява и е 570 млн. лв. към май, или 0.4% от прогнозния БВП. През месеца приходите достигат 22.76 млрд. лв. и са с 11% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са 22.2 млрд. и са близо 8% нагоре в сравнение с година по-рано. За високите постъпления допринася и инфлацията, която през април достигна 14.4% на годишна база. Тя увеличава приходите от косвени данъци като ДДС, които растат заедно с цените. Този ефект обаче е ограничен, тъй като поскъпването свива потреблението. Има и ръст на заплатите, което означава и повече постъпления от данък общ доход.

Държавата планира дигитална алтернатива на касовите апарати. Oт началото на следващата година бизнесът ще може да въвежда нов вид електронна отчетност към данъчната администрация, която не налага използването на касови апарати или фискални принтери. Става въпрос за т.нар. софтуерна фискализация, по която НАП и представители на бизнеса бяха започнали дискусии още в началото на 2021 г. Сега работата по проекта е подновена, а правителството е включило въвеждането на този вид алтернативно електронно отчитане в пакета от антикризисни мерки. В пакета от мерки се появиха и още идеи, които ще засегнат бизнеса и които трябва да влязат в сила от януари 2023 г.

Бизнес климатът отново се влошава през май. Това се случва, след като регистрираха подобрение през април, а понижението идва основно от компаниите в строителството и търговията на дребно, показват данните на НСИ. Общата оценка на компаниите за бизнес средата достига 17.8 пункта и е сравнима с тази от началото на годината, което показва, че засега те успяват да се справят с шока във веригите за доставки и поскъпването на суровините от началото на войната в Украйна през февруари. Анкетите улавят и ефекта от спрените в края на април доставки на руски газ, чиито потребители са най-вече топлофикациите, както и торовите и стъкларските заводи.

Бизнес

Българската банкова система отчита 641 млн. лв. печалба към април, което е с 32% над отчетеното за същия период на 2021 г. и най-висока стойност въобще за първите четири месеца на годината. Това се случва, въпреки че конкретно за април финансовият резултат е едва 72 млн. лв. - най-слаб от началото на годината и с 46% под отчетения в същия месец на миналата година. Засега причината за влошаването на представянето, изглежда, е по-скоро изолирани еднократни ефекти, отколкото трайна промяна в средата.

"Еконт" повиши цените на куриерските си услуги от 1 юни. Това се случи през такса "Пътни условия", в която влизат горивото, тол таксите и други такси, свързани със състоянието на пътната мрежа. Tя се увеличава от 14 на 20% от основната цена за различните услуги. Това на практика означава например допълнителни 30 ст. за колетните пратки между офисите на фирмата и 38 ст. допълнително за документални пратки от адрес до адрес. Обяснението за корекцията са по-високите цени на горивата и включването на второкласните пътища в тол мрежата от 1 юли.

Сделки и проекти

Износът на ток се е повишил със 120% за първите пет месеца, показват данни на ЕСО. Става дума за 5.3 млн. мВтч от общо произведените 22.4 млн. мВтч. Няма как да се каже с пълна точност колко приходи са осигурили тези продажби на ток зад граница, но все пак могат да се направят груби сметки. Средната борсова цена на тока от началото на годината е малко над 390 лв./мВтч. При пласирани 5.3 млн. мВтч това прави над 2 млрд. лв. Огромната част от тези пари са отишли при държавните производители като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК (чрез ВЕЦ-овете и т.нар. aмерикански централи), тъй като те произвеждат над две трети от енергията в страната.

"Мини Марица-изток" са продали с 31.5% повече въглища през 2021 г. и пак са на загуба. Това подобрява финансовото им състояние, но въпреки това дружеството отчита загуба - то завършва годината на минус 18.9 млн. лв. на фона на загуба 35.6 млн. лв. през 2020 г. Общите приходи на мините растат с 30.3% до 602 млн. лв. в сравнение с предходната 2020 г., като това увеличение се дължи на по-големия добив на въглища, тъй като изкупната цена на въглищата е регулирана и не е променяна от 2014 г. Насам. Парадоксът тук е, че мините продават въглищата си на централи по регулирани цени, а след това купуват от тях електроенергията на свободни (борсови) цени.

Renault навлиза на пазара на водородни автомобили. Френската компания представи първия семеен автомобил в Европа, задвижван с такова гориво - това е известният й модел Scenic, който беше спрян от производство през 2019 г. като част от мерките за намаляване на разходите. Той ще се завърне като електрически автомобил през 2024 г., а шест години по-късно ще се появи и версия, която е задвижвана от водород. Компанията обещава, че колата ще изминава 500 мили с едно зареждане.

GlaxoSmithKline купува базираната в Бостън биотехнологична компания Affinivax в сделка за 3 млрд. долара, като по този начин ще подсили бизнеса си с ваксини с нови технологии. Financial Times съобщава, че сделката е най-голямото придобиване на GSK след сливането с швейцарския производител на лекарства Novartis през 2014 г. Тогава GSK продаде своя онкологичен бизнес, купи бизнеса на Novartis с ваксини и компаниите сляха своите звена за потребителско здравеопазване в съвместно предприятие.