🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков мина; Напрежението между Русия и ЕС нарасна; "Булгаргаз" е договорил танкер с втечнен газ от САЩ и за юли

На учредителното събрание на партия "Български възход" на Стефан Янев беше забелязана фолк певицата Луна, която пък на последните президентски избори беше кандидат за държавен глава
На учредителното събрание на партия "Български възход" на Стефан Янев беше забелязана фолк певицата Луна, която пък на последните президентски избори беше кандидат за държавен глава
На учредителното събрание на партия "Български възход" на Стефан Янев беше забелязана фолк певицата Луна, която пък на последните президентски избори беше кандидат за държавен глава    ©  Георги Кожухаров
На учредителното събрание на партия "Български възход" на Стефан Янев беше забелязана фолк певицата Луна, която пък на последните президентски избори беше кандидат за държавен глава    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков мина със 123 гласа за, 115 против и без въздържали се. След гласуването депутатът от ДПС Рамадан Аталай обяви, че неговият глас погрешно е отчетен като отрицателен. Това е първото правителство в най-новата история на България, свалено от власт чрез успешен вот на недоверие. Предстои президентът да започне процедурата с връчване на мандати за съставяне на ново правителство, като първият мандат ще е за "Продължаваме промяната".

Седем от десет българи (70%) предпочитат поддържането на сегашните цени и разходи за живот, дори ако това е за сметка на защитата на демокрацията и свободата. Данните са от проучване на "Евробарометър" във всички 27 страни на ЕС, проведено сред 26 580 души в периода между 19 април и 16 май 2022 г. Противоположно е доминиращото мнение в ЕС - средно 59% смятат, че защитата на свободата си има цена и са готови да я платят. България е в групата от шест страни от ЕС, в които над половината запитани залагат на ценовата стабилност: Унгария, Малта, Румъния, Гърция и Кипър.

Светият синод на БПЦ обяви, че вдига схизмата от Македонската православна църква, с което БПЦ става третата в православния свят, която признава македонската. Въпросът за името на Православна църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан, се казва в съобщението, което идва в разгара на политическите скандали за отношенията с РСМ.

Свят

Напрежението между Русия и ЕС нарасна, след като властите в Литва обявиха забрана за транзит на определени стоки през тяхната територия до руския град Калининград. Тя важи за стоки, които са обект на санкции на ЕС и се внасят с жп транспорт. Москва определи ситуацията като "безпрецедентна", описа действията на Литва като "открито враждебни" и си запази правото да отговори по начин, по който би защитила националния си интерес. По неофициални данни по въпросното транзитно трасе между Калининград и Беларус минават по около 300 влакови композиции всеки месец. В същото време Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-ове заради намаляването на доставките на газ от Русия.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди вече изразената си теза, че "ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическото развитие и да сложи край на изискването за единодушие във външнополитическите решения". Идеята беше лансирана още при диалога с граждани за бъдещето на ЕС през май, а комисията тогава обеща да превърне предложенията в конкретни политики на съюза. Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква официално да бъде предоставен статут на кандидат-член на Украйна и Молдова, докато Северна Македония и Албания продължават да бъдат блокирани от България.

Засилват се очакванията на икономистите, че САЩ ще изпаднат в рецесия през следващите 12 месеца. Вероятността това да се случи е 44% според оценка на анализаторите, анкетирани от The Wall Street Journal - ниво, което обикновено се наблюдава на ръба или по време на икономически спад. Прогнозите се потвърждават и от последните данни за производството, търговията и строителството в страната, които или спадат, или са в застой.

Икономика

55% от средния за ЕС е БВП на глава от населението, измерен през паритета на покупателната способност в България през 2021 г.

"Булгаргаз" е договорил танкер с втечнен газ от САЩ и за юли. Сделката е за 62 млн. куб.м, които ще се разтоварват на гръцкия LNG терминал "Ревитуса" след 2 юли. Това грубо може да покрие 25% от нуждите на страната за месеца. От началото на юли се очаква България да започне да получава пълните доставки по азерския договор, което може да покрие над една трета от нуждите на пазара. За останалите количества "Булгаргаз" е обявил търг на газовия хъб "Балкан", който ще се проведе на 23 юни.

"Трейс", "Монолит" и "Доуш" ще строят метрото до "Арена Армеец" за 525 млн. лв., става ясно от решението за избор на изпълнители на "Метрополитен". Влаковете ще се доставят от "Сименс" и ако няма обжалвания, изпълнението може да започне в края на тази година, за да приключи през 2026 г.

А1 е лидер по мобилни абонати, "Йеттел" - по приходи от мобилни услуги, БТК - от интернет, а "Булсатком" - при телевизията, показва годишният доклад на КРС. Пазарът на мобилен и фиксиран интернет нараства най-бурно - с 21.3% спрямо 2020 г. до 1.45 млрд. лв. "Булсатком", БТК и А1 държат 87% от тв доставката, като пазарът общо надхвърля 450 млн. лв.

Бизнес

Концесионерът започва ремонт на летище София. За две години сегашният Терминал 2 трябва да се преобрази - да се минава по-бързо, да има повече магазини и ресторанти, нов паркинг. Инвестицията ще е 70 млн. евро. Третият терминал ще е свързан със сегашния, а старият ще е за бизнес и ВИП полети.

КЦМ отчита двуцифрен ръст на приходите до 725 млн. лв., но и по-високи разходи за 2021 г. Продажбите са нараснали със 17%, но валутни загуби са свили оперативната печалба и са довели до нетна загуба. Металургичният завод е запазил производствените обеми въпреки временните спирания заради скъпия ток. Името на групата става "Холдинг КЦМ 2000" след придобиването на контрол върху "Върба - Батанци", са решили акционерите на общото събрание.

Производителят на чипове GlobalFoundries разширява инженерния си екип в София. В българския офис в момента работят 250 души, още 100 ще бъдат наети до две години. Специалистите в развойния център в България работят по създаването на т.нар. библиотеки за проектиране на интегрални схеми. Това са технологични описания, които клиентите на GlobalFoundries използват, за да изготвят дизайна на чиповете си.

Сделки и проекти

"Мини Марица-изток" ще изнесе въглища за около 160 млн. лв. за Сърбия,
което е за пръв път в историята на компанията. Българското държавно дружество ще продава суровината на по-висока цена от местната. Сърбия се запасява с въглища, след като не може да разчита дългосрочно на доставки на петрол и газ. А българските мини добиват рекордни количества въглища през последната година.

"Кауфланд България" инвестира 40 млн. лв. в нов магазин в "Младост 4", а до края на годината веригата ще отвори още един обект в София - в кв. "Горубляне". Хипермаркетът в "Младост 4" е 12-и за веригата в София и 62-ри за страната. Земята в "Младост" е струвала на "Кауфланд" почти 21 млн. лв., а за терена са платени почти 9 млн. лв.

Чешкият акционер в eBag получи инвестиция за 220 млн. евро. Rohlik Group, която държи около 10% в българския е-търговец на храни, ще използва средствата за разширяване на бизнеса си. eBag очаква 50% ръст в приходите тази година при оборот 36 млн. лв. за 2021 г. Чешката компания от миналата година има оценка над 1 млрд. евро, привлякла е финансиране за 500 млн. евро, колкото са и приходите миналата година.