🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сутрешен блок: 21 ноември

Не е ясно кой ще внесе кандидатурата на Петър Стоянов за КС, младите безработни се увеличават, а бивш хърватски премиер беше осъден на 10 години затвор

   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Максимални температури за страната днес:

София 9°

Пловдив 11°

Варна 10°

Бургас 12°

Русе 7°

Благоевград 13°

България

Не е ясно кой ще внесе кандидатурата на Петър Стоянов за КС Нито един депутат от СДС в "Синята коалиция" не се е ангажирал да внесе кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната днес от ръководството на партията. От 14-те депутати от "Синята коалиция" СДС има девет. Шест от тях твърдо няма да подкрепят кандидатурата на Стоянов, казаха източници от парламентарна група, а трима са в графата на колебаещите се. Народни представители разказаха, че по време на заседанието на групата във вторник следобед са обсъдили въпроса, но нито се стигнало до някакво решение, нито някой от депутатите е изявил готовност да внесе кандидатурата на бившия президент. (Капитал Daily, Дневник)

Скандалът "Марковска" се прехвърли на "Раковска" Безпрецедентната институционална и конституционна криза, в която управляващите от ГЕРБ с лекота вкараха държавата покрай скандалния избор на Венета Марковска за член на Конституционния съд (КС), прерасна в нова задкулисна договорка – този път лично между премиера Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов. В понеделник Борисов анонсира предстоящото издигане на кандидатура от СДС, уточнявайки, че каквато и да е тя, депутатите от ГЕРБ щели да я подкрепят безпрекословно. Тези действия дадоха знак, че българското общество и Брюксел няма да станат свидетели на принципна и публична процедура на дебат около качествата на новия номиниран. Вторият извод е, че лидерът на СДС Емил Кабаиванов е готов да влезе в ролята на "независимите" депутати, които крепят ГЕРБ в парламента и които издигнаха Венета Марковска. (Mediapool)

България може да размрази кандидатурата си за еврозоната, но под условие Възможно е България да се присъедини към еврозоната в рамките на пет години, ако валутният блок осъществи допълнителен напредък. Мястото на България несъмнено е в общия валутен съюз. Това казва вицепремиерът Симеон Дянков пред британския вестник The Times. Страната ще се присъедини към единната валута, в случай че има напредък по механизми като банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкуретоспособност, посочва Дянков. (Дневник)

България е назад в подготовката за новите земеделски субсидии Между 8 и 9 млрд. евро субсидии трябва да влязат в българското земеделие за седем години - от 2014 до 2020 г. Макар и в Брюксел да има още неясноти как ще се разпределят тези средства, в България тъмата е в пъти по-голяма. Плащанията към земеделците ще трябва да са по изцяло нов начин от януари 2014. Засега обаче страната нито активно контактува с евроинституциите, нито е започнала да мисли закони, наредби, регистри и т.н. (Капитал Daily)

Затвор за укриването на осигуровки Дългогодишното настояване на синдикатите да се криминализира неплащането на осигуровки е на път да се осъществи, само че в по-различен вариант. Депутати от ГЕРБ предлагат затвор, но за укриването на осигурителни задължения над 3 хил. лв. Текстовете са внесени като промени в преходните и заключителни разпоредби към бюджета за 2013 г. и ще се гласуват при разглеждането му на второ четене, твърдят източници на "Капитал Daily".

100% ръст на младите безработни Два пъти повече са станали безработните младежи (до 29 г.) в България за последните 4 години на икономическа криза. През октомври 2008 г., когато у нас започнаха първите масови съкращения, те са били 37 529 души. Сега са 73 921 - ръстът е почти 100%. Темпът е по-сериозен от общото увеличение на всички безработни в кризата, което е с 61%. (Труд)

Дянков се изненада от заплатите в КЗК Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се възмути във вторник от високите заплати, които получават служителите в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на фона на заплатите на държавните служители в останалите звена на централната администрация. Въпреки високите възнаграждения в комисията било внесено предложение за увеличаване на бюджета й за следващата година, уточни министърът. (Mediapool)

Европа

Унгария: Можем и без помощ от МВФ Перспективите пред Унгария за получаване на кредит от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) бяха започнали да избледняват, след като през последната година преговорите бяха на практика в застой. Шансовете обаче съвсем се изпариха в петък, когато Будапеща реши да въведе мерки, обратни на съветите на потенциалните си кредитори. (Капитал Daily)

Бивш хърватски премиер беше осъден на 10 години затвор Съд в Загреб осъди бившия хърватски премиер Иво Санадер на 10 години затвор за корупция, предадоха агенциите. Той бе признат за виновен по обвиненията, че е получил подкупи от две чуждестранни компании. Прокуратурата настояваше за наказание от 15 години затвор, което е максимално възможната присъда за подобни престъпления. Иво Санадер, който бе министър-председател на Хърватия в периода между 2004 г. и 2009 г., е най-високопоставеният хърватски държавник, осъден за корупция. (Сега)

Свят

Конфликтът в ивицата Газа продължава Според представител на Хамас усилията на Египет да

посредничи за постигане на примирие с Израел не са се увенчали с успех засега, защото израелската страна все още не е отговорила на предложенията, предаде Ройтерс. Споразумението за примирие с палестинците в ивицата Газа не е финализирано и "топката продължава да е в игра", заяви по CNN и говорителят на израелското правителство Марк Регев. (Reuters

Пред '"Капитал Daily" посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз заяви, че "това е война и този път сме готови да стигнем до края".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking

    "Дянков се изненада от заплатите в КЗК", - добре, че не знае за перото в някои държавни администрации - "почивно дело" :)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал