Дясно, по-дясно, Марин льо Пен

Рискът е след трагедията в Тулуза надпреварата по популизъм между Никола Саркози и новия лидер на "Националния фронт" да се засили

Тя вероятно няма да е следващият френски президент. но е решаващ фактор за определянето му
Тя вероятно няма да е следващият френски президент. но е решаващ фактор за определянето му
Тя вероятно няма да е следващият френски президент. но е решаващ фактор за определянето му    ©  reuters
Тя вероятно няма да е следващият френски президент. но е решаващ фактор за определянето му    ©  reuters

Марин льо Пен реагира светкавично. Когато се появи версията, че човекът, убил седем души в последните десетина дни, включително три деца в еврейско училище в Тулуза, е "домашно отгледан" терорист с вероятни връзки с "Ал Каида", първата дама на крайната десница във Франция вече беше готова с коментар. "Време е да поведем война срещу тези фундаменталистки политико-религиозни групи, които убиват нашите деца. Заплахата от ислямския фундаментализъм е подценена", заяви Льо Пен и така на практика поднови предизборната кампания във Франция, прекратена за три дни след трагедията в Тулуза.

"Жана д'Арк на крайнодясното" и "лидерът на френското "Чаено парти" са само част от определенията в чуждата преса по адрес на Марин льо Пен – жената, която според социологическите проучвания ще се нареди на трето място на наближаващите президентски избори във Франция след социалиста Франсоа Оланд и настоящия държавен глава Никола Саркози. Очаква се тя да спечели между 15% и 18% от гласовете на 22 април, но да не успее да стигне до балотажа на 6 май.

Сега убийствата, разтърсили Франция, може да преобърнат и кампанията. Големият победител след шока според мнозинството анализатори вероятно ще се окаже Саркози, влязъл в подхождащата му роля на силен държавник, способен да преведе нацията през емоционален и труден момент. Политически капитал от драмата може да извлече и Льо Пен. Неслучайно тя побърза да изтъкне колко права е била, говорейки за заплахата от исляма и имиграцията, и колко грешат онези, опитали се да я маргинализират и да я обвиняват в насаждане на расово разделение и ксенофобия. А най-големият губещ може да се окаже Франция, ако вече и без това неприятната предизборна кампания стане още по-грозно популистка.

Новата звезда на фронта

Миналата година високата, руса и шикозна дъщеря на 83-годишния Жан-Мари льо Пен пое от него ръководния пост на "Националния фронт". Убедителен оратор, когото телевизионните камери обичат, Марин показа, че в консервативните среди на крайнодясното има място за една 43-годишна работеща майка на три деца, с два развода зад гърба си.

Още с встъпването си в длъжност тя заяви, че иска да промени демонизирания имидж на партията, като омекоти антиимигрантската й и фашистка риторика и я постави сред водещите политически сили. И тъй като е жена, а и заради предпазливия начин, по който комуникира, Марин льо Пен наистина не изглежда толкова застрашителна.

Докато Жан-Мари льо Пен шокираше с отричането на холокоста и с антисемитизма си, дъщеря му се разграничава от тази позиция и насочва партията по пътя на антиислямизма и ограничаването на имиграцията. Хардлайнерите може и да са недоволни, но популисткият й тон се харесва на избирателите от средната и работническата класа, които все повече се безпокоят, че в страната има прекалено много пришълци, а мюсюлманите се радват на твърде големи права.

"Същината на нейния дискурс е абсолютно еднакъв с този на баща й – французите на първо място, имигрантите са враговете", обяснява пред "Капитал" Нона Майер, професор в Centre d’études européennes de Sciences Po-CNRS. "Чужденците са представени като тройна заплаха – икономическа, културна и политическа. Затова и отговорът е "национален приоритет", а именно предпочитането на французите при наемането на работа, настаняването в жилища и даването на социални помощи."

По думите на Майер за Марин льо Пен ислямът е основният враг: "Тя е от друго поколение и определено не е антисемит. Нарича случилото се в концентрационните лагери "варварство". За разлика от баща си, който отрича съществуването на газовите камери." Според Майер Марин много умно, подобно на останалите нови десни популистки лидери в Европа атакува исляма от позицията на демократичните ценности: "Така аргументите й стават по-приемливи – мюсюлманите са нетолерантните, не уважават светския френски републикански модел и се отнасят лошо към жените, евреите и хомосексуалистите", обяснява Майер. И допълва, че това й дава по-мек и модерен имидж, но движещият принцип продължава да е един и същ – етноцентричност и неравнопоставеност. Според френския анализатор с този си образ Марин льо Пен е далеч по-популярна от баща си и привлича повече симпатизанти. "Най-голямата й слабост обаче е, че й липсва политическа правдоподобност и все още не е възприемана като личност от калибъра на президент", смята Майер.

Марин подкрепя силната държава и протекционизма като "средния път между свободната търговия и пълната икономическа независимост". Тя е евроскептик и се обявява против глобализацията, еврото и либерализацията на пазарите, която е "за сметка на трудовата заетост и социалното равенство". Отхвърля "Европа на Брюксел" и вместо това предлага "Европа на нациите като съюз между суверенни държави". Противопоставя се на финансовите помощи за затъналите европейски страни като Гърция и твърди, че "Франция хвърля милиарди в дупката на европейската задлъжнялост, като увеличава дефицита си и се приближава до окото на бурята".  Льо Пен отрича европейския федерализъм и смята, че Лисабонският договор е "гробар на независимостта и идентичността на европейските страни". Иска излизане от НАТО с мотива, че "Национален фронт" вярва в мултиполярния свят. Във външнополитически план настоява за ревизия на "подчиненото положение спрямо САЩ" и заявява, че "стари институции" като Световната търговска организация, МВФ и Световната банка са "с изтекъл срок на годност". Вместо това предлага създаването на Международна търговска организация, основана на принципите на протекцията, интереса на хората и подкрепата на малките и средните предприятия за сметка на мощните картели.

Марин многократно изразява твърда опозиция срещу правото на чужденците да гласуват. Иска въвеждането на мораториум върху легалната имиграция и подкрепя идеята, че "националността е наследствена или заслужена", тоест получаването на гражданство трябва да става, след като се провери склонността на даден човек към асимилация. Настоява за приемането на закон относно "загубата на националност", тоест чужденец, който не уважава местните закони и извършва сериозни престъпления, трябва да бъде лишен от френска националност, както и да бъде връщан в родината си. Иска в конституцията да се запише, че Франция не признава никакви малцинства и етноси на своя територия.

Борбата за гласовете вдясно

Преди пет години Саркози стана президент, тъй като успя да спечели избирателите на "Националния фронт" с имиджа си на силен, деен и не твърде толерантен лидер, изказващ се смело и популистки срещу престъпността и имиграцията. Сега ситуацията се повтаря и битката между него и Льо Пен за сърцата и гласовете на френските крайнодесни се изостря. Марин се цели в част от електората на настоящия президент. Твърде възможно е обаче да се случи обратното и всъщност Саркози да открадне част от нейните поддръжници.

Според анализатори сегашната кампания на президента копира дума по дума тази на "Национален фронт" в опит да си набави допълнителни гласове. Саркози отново навлезе в запазеното поле на крайнодясното. Първо заплаши, че Франция може да излезе от Шенген, ако ЕС не започне да се справя по-добре с опазването на границите си и нелегалните имигранти. После заяви, че в страната има прекалено много чужденци, и обеща, ако бъде преизбран, да намали наполовина броя на хората, които се заселват във Франция. Поиска и специален закон, насърчаващ купуването на европейски стоки. Освен това настоя за специални етикети на месото, приготвено според правилата на ислямския халал и еврейския кошер.

Посягането на Саркози към крайнодясното може и да се чете като отчаян ход, но той показва колко важен фактор са Марин льо Пен и електораът й в определянето на следващия държавен глава. Рискът е след случката в Тулуза предизборната надпревара по популизъм и ксенофобия да се засили още повече.

Какво предлага Льо Пен



  • Да намали годишната имиграция до 5% от настоящите й нива.

     
  • Да създаде ново Министерство на вътрешните работи, имиграцията и секуларизма.

     
  • Да извади страната от еврозоната и да възстанови националната валута на Франция.

     


27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 21
    • + 13

    Трагедията в Тулуза може да обърне резултата и даде 2-ри мандат на Саркози,но това значи само едно - ФАЛИТ на Френция ;-)

    Което няма да й е за 1-ви път. Явно в момент на исторически изпитания французите грешат. 1870. 1904. 1940. 1918 ги спасява намесата на САЩ.

    Нередност?
  • 2
    venelin_stefanov avatar :-|
    venelin_stefanov
    • - 3
    • + 36

    С извинение към авторката, нямо нищо популистко в това темите свързани с националната отбрана и сигурността на гражданите да се дискутират. В една правова държава и гражданско общество тези теми трябва да се обсъждат най-вече в национални избори, важно е да се спазва добрият тон и целта наистина да бъде закрила на гражданите, популистко е ако няма такава цел и безразборно се раздават епитети.

    Нередност?
  • 3
    gallnare avatar :-?
    Мария
    • - 7
    • + 16

    Мотото "La France Forte" на кампанията на Саркози просто се нуждаеше от допълнение като това, което бе иззето без разрешение от мадам льо Пен по отношение френското гражданство и прочие привилегии за нефранцузи. Десните избиратели във Франция са доста константна и хомогенна маса, но сегашната ситуация повече от друг път изисква спешно привличане на колебаещите се.

    Отделен въпрос е, че ксенофобските напъни на Сарко ме разсмиват - както мен, така и и със сигурност всеки друг, който познава Франция.

    Дано Саркози продължи да управлява Франция, защото Европа на сегашния си хал просто плаче за политическа стабилност на твърдото си ядро. А на ентусиазирани социалисти се нагледахме.

    Нередност?
  • 4
    _tracia_ avatar :-|
    Tracia
    • - 6
    • + 31

    Настоява за приемането на закон относно "загубата на националност", тоест чужденец, който не уважава местните закони и извършва сериозни престъпления, трябва да бъде лишен от френска националност, както и да бъде връщан в родината си. Иска в конституцията да се запише, че Франция не признава никакви малцинства и етноси на своя територия.
    **************************

    Много добри идеи. Крайно време е да се приеме и в други страни от ЕС. Така де, не може да отидеш в друга държава, да се възползваш максимално от социалните придобивки и свободата и да не отказваш да се приспособиш и да спазваш месните закони и начин на живот.

    Нередност?
  • 5
    double.bubble avatar :-|
    Forgive me, if it was my fault
    • - 3
    • + 13

    Саркози ще отърка имиджа си в националистическите идеи, които дълго време са неизменно политическо поведение и говорене на Льо Пенови. Но както и в България, когато трябва да се търси политика, който първи ги е изговорил и защитавал, дори и само стратегически, за да трупа нужната си слава, всичко бързо се загубва услужливо от паметта и политиците не си признават, че са ги заимствали от натирените "лоши" момчета от крайнодесните партии... Една и съща теза, оцветена "крайно дясно", изказана от любимите на медиите политици се приема спокойно и с едно "нека се вслушаме", докато изговорена от нарочените националисти, често е срещана със снизхождение и пренебрежение. Сигурна съм, че това е обичайното моделирано отношение и към Марин- приемат я с високомерно неглижиране.

    Нередност?
  • 6
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 4
    • + 18

    Льо Пен:
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ..."Време е да поведем война срещу тези фундаменталистки политико-религиозни групи, които убиват нашите деца. Заплахата от ислямския фундаментализъм е подценена"..........................
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Гневът й е насочен в посока далеч от истинската заплаха за Франция.
    А тя без заобикалки е трябвало да каже:
    - " Време е да поведем война срещу вечно алчните за власт левичари , които от десетилетия по законодателен път , пълнят Франция с имигранти - социално-зависими и неграмотни. Същите тези имигранти не след дълго се превръщат и в естествен ляв ЕЛЕКТОРАТ - крайна цел на Левицата. Заплахата от властолюбието на левичарите е подценена"........

    Нередност?
  • 7
    randymarsh avatar :-|
    randymarsh
    • - 5
    • + 12

    Някой може ли да ми обясни защо масово се използва клишето "крайнодесни" за националистическите шматки?

    ------------
    Марин подкрепя силната държава и протекционизма като "средния път между свободната търговия и пълната икономическа независимост". Тя е евроскептик и се обявява против глобализацията, еврото и либерализацията на пазарите, която е "за сметка на трудовата заетост и социалното равенство".
    ------------

    Как горното се връзва със какво да е дясно пък камо ли крайно?

    Нередност?
  • 8
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 16
    • + 7

    Най-полезното, което тази гарга може да направи за страната си и за ЕС, е да препоръча на последователите си да гласуват за Саркози на втория тур.

    Нередност?
  • 9
    eminov avatar :-?
    DRAGOS
    • - 12
    • + 15

    Марин льо Пен заслужава да е следващият президент !

    Нередност?
  • 10
    niki.maxi avatar :-|
    nicoleta
    • - 10
    • + 14

    Французите ако имат желание за промяна то трябва да изберат Мари Лъо Пен,само так могат да почустват промяната.Саркози за мен е бита карта.

    Нередност?
Нов коментар