🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Под игото на тройката

Ръчното управление на Гърция крие рискове не само за нея, но и за ЕС

Много гърци вече казват: "Стига толкова!"    ©  Reuters

"Чуждестранните финансови акули" мислят само за едно - "как да докарат до просешка тояга гръцкия народ и да разпродадат страната." Европейците имат една-единствена цел - "да сложат край на суверенната гръцка нация". "Трябва да попречим Гърция да се превърне отново в германски протекторат. Ние не сме немска колония." Думите са на Алексис Ципрас, лидер на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА. А фактът, че в момента той е вторият по популярност политик в Гърция (с личен рейтинг от над 40%), показва колко много хора в страната са съгласни с него. И вероятно ще стават все повече, когато новото "засилено и постоянно присъствие" на кредиторите, договорено наскоро във втория спасителен пакет за Гърция, стане факт.

Не че в ЕС "мониторинг", "техническа помощ" и "външен контрол" са нови думи. Помощите от МВФ също идват в пакет със стриктни и обвързващи изисквания за реформи. България и Румъния например от години си имат европейски "механизъм за сътрудничество и проверка" в правосъдието. Преди време тогавашният премиер Сергей Станишев отиде още по-далече и не само си назначи външна съветничка по европейските въпроси (спомняте ли си за една мистериозна португалка на име Мария Маркеш-Пинту), но и по нейна идея сам предложи държавата да мине на евро-пилот. София поиска експерти от ЕС и чужди посланици да бъдат внедрени по министерства и институции и на практика да участват директно в управлението на страната.

Тогава българската инициатива беше посрещната с хладно недоумение в Брюксел. Няколко години и една дългова криза по-късно обаче нещата са се обърнали на 180 градуса и това, което се иска от падналата на колене страна, надхвърля всякакви познати до момента практики за наблюдение и контрол. Сега Европа е тази, която настоява да вземе Гърция на ръчно управление. А в Атина се бунтуват срещу "Четвъртия райх" и игото на триото кредитори от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

Окупирай Гърция

"След новата оценка на "тройката" Еврогрупата иска 10% от населението на Гърция да бъде продадено в робство. Венизелос (гръцкият финансов министър - бел. ред.) е облекчен - "можеше да бъде и по-лошо". Нищо чудно този постинг в Twitter да не стори смешен на много гърци, след като стана ясно, че в замяна на новата помощ от 130 млрд. евро освен обичайната доза болезнени икономии страната им ще трябва да преглътне и някои безпрецедентни и унизителни условия.

"Особено искането за създаване на специална банкова сметка, която да се управлява отделно от бюджета и да гарантира изплащането на дълга, ще предизвика гняв в обществото", казва пред "Капитал" Гунтрам Волф, заместник-директор на брюкселския аналитичен център Bruegel. Това заедно с бъдещото постоянно присъствие на европейски инспектори говори красноречиво за състоянието на отношенията по линията Брюксел - Атина. "Между ЕС и Гърция вече няма доверие. В Европа не вярват, че Атина може сама да направи обрат, и затова е нужен солиден външен контрол", констатира Волф. "Ясно е какво е мнението в Европа за неспособността на гръцките политици да правят реформи и да спазват обещанията си. И опасенията дали програмата ще бъде изпълнена са съвсем основателни", казва пред "Капитал" Спирос Економидис, зам.-директор на Hellenic Observatory към London School of Economics.

Колкото и логични да са мерките, също толкова логична е бурната гръцка реакция срещу тях. "Механизмът за наблюдение е повече от унизителен", оплаква се евродепутатът и член на консервативната "Нова демокрация" Геогиос Кумуцакос, цитиран от агенция Reuters. А гръцките медии вече наричат чуждите инспектори "командоси", които всеки момент ще дебаркират и ще окупират страната. Инициативата на Берлин да изпрати 160 данъчни инспектори, които да помагат на колегите си в средиземноморската страна, само рискува да разпали още повече антигерманския фурор. Първата страница на атинския таблоид ProtoThema през уикенда описа доброволците като "десантна част от германски бирници".

В преход към неизвестното

"Гърция днес е изправена пред същите проблеми като тези на бившата ГДР през 1990 г.",

казва пред сп. Wirtschaftswoche Норберт Валтер-Борянс, финансов министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия, откъдето са повечето от 160-те доброволци. След падането на Берлинската стена Западна Германия изпраща хиляди служители на изток, които да помогнат за изграждането на нови институции. Тази политика обаче предизвиква негодувание. "Огромните резерви, които много източногерманци имаха спрямо своите западни братовчеди, са нищо в сравнение с резервите, които гърците имат към германците, включително заради някои грешни сигнали от Берлин", признава Валтер-Борянс.

Той съвсем не е единственият, който прави аналогии между Гърция и страните в преход от комунизъм към пазарна икономика или още по-лошо - с провалените държави от третия свят. "Тази програма е много, много по-амбициозна от обикновени икономически реформи. Това е равносилно на изграждане на държава по начина, прилаган традиционно към страните с много ниски доходи", коментира Муджтаба Раман, анализатор за Европа на консултантската компания Eurasia Group пред в. Financial Times. Британският вестник цитира конкретни мерки от меморандумите между Гърция и "тройката", с които разполага. И заключава, че изискванията към правителството в Атина на практика означават, че страната е минала на ниво микромениджмънт и кредиторите й диктуват не само политики, но и начина на съвсем конкретното им приложение.

Всичко това крие опасности. "От една страна, е ясно, че например събирането на данъци в Гърция е гигантски проблем. От друга обаче това е много рискована ситуация, включително за Германия", посочва Гунтрам Волф от Bruegel. Спирос Економидис от London School of Economics предупреждава за още една потенциална опасност - дори и безпрецедентната външна намеса не е гаранция, че нещата в Гърция ще започнат да се случват. Но отговорността за провала може да се прехвърли към чуждите помощници.

Същевременно притесненията в Гърция за своеобразна чужда окупация "са не само преувеличени, но и прибързани, тъй като още не се знае в какво точно ще се изразява този контрол и каква ще е ролята на външните експерти", посочва Економидис. "Капитал" попита пресслужбата на еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен кога точно ще започне това "засилено и постоянно присъствие" и докога ще продължи, колко на брой ще бъдат европейските експерти, как ще бъдат избрани, какви ще са техните функции и правомощия и в кои гръцки министерства и институции ще бъдат изпратени. "Боя се, че е твърде рано да отговорим на тези въпроси. Можем само да потвърдим, че този механизъм ще бъде използван единствено за Гърция поради изключителните обстоятелства", това беше всичко, което каза говорител на Рен.

Според Спирос Економидис с размахването знамето на независимостта се спекулира малко повече. "Това е част от сделката, още когато влизаш в ЕС, ти съвсем доброволно приемаш да отстъпиш част от суверенитета си. Условията в спасителния пакет също са приети доброволно от гръцкото правителство, което се е подписало под тях. Най-лесното е да се бунтуваш и да вдигаш плашилото на загубата на суверенитет, вместо да признаеш къде си сгрешил и да правиш реформи", казва анализаторът от London School of Economics. И посочва, че дори европейските политици все още не си дават сметка какво точно означават наскоро приетият пакт за бюджетна дисциплина и движението към фискален съюз в еврозоната. "Те не прецениха не само своята реакция, но и тази на избирателите си", смята Економидис. На същото мнение е и Гунтрам Волф от Bruegel. "Това може да предизвика негативни реакции и обществено недоволство не само в Гърция, но и в други страни. Но алтернативата е вероятен разпад на ЕС."

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 15
    • + 2

    Докато Меркозето се опитва да "оправи" Гърция нищо полезно не се случва нито за Гърция нито за ЕС.... казаха го Сорос, Бъфет, Бернанке и още маса печени "капиталисти", които наистина разбират за какво става дума....
    Така че трябва да чакаме докато французите и германците наритат Меркозето, т.е. до следващите избори....

    Нередност?
  • 2
    ivanbaraban avatar :-|
    ivanbaraban
    • - 7
    • + 4

    Европейците имат една-единствена цел - "да сложат край на суверенната гръцка нация". СЛЕД КАТО СТЕ ГО РАЗБРАЛИ КАКВО ЧАКАТЕ --КАКТО СТЕ ВЛИЗНАЛИ ТАКА ЩЕ ИЗЛЕЗЕТЕ--- СПРЕТЕ ТОВА САМУБИИСТВО С УПОИКА И ДАИ ТЕ ПРИМЕР НА ТРОИКАТА(ИЛИ НА БИЛДЕНБЕРКОВЦИТЕ ) И НЕ САМО НА ТЯХ НО И НА ТЕЗИ СТРАНИ КОИТО СА ЗАСТРАШЕНИ ДА ЗАГУБЯТ ИКОН НЕЗАВИСИМОСТ

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 6
    • + 6

    Необходимо е да се премахне грешката на гръцкото държавно финансово управление, която създава сегашните трудности ... и много бързо ще се забрави за кризата.

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-?
    vassilun
    • - 1
    • + 4

    [quote#3:"Иван Митев"]Необходимо е да се премахне грешката на гръцкото държавно финансово управление, която създава сегашните трудности ... и много бързо ще се забрави за кризата. [/quote]

    Иване, "грешката" само на "гръцкото държавно финансово управление" ли е? Не е ли на "световното финансово управление"? Къде е Джон Лоу?

    Нередност?
  • 5
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 4

    Moody’s: сделката по преструктуриране дълга на Гърция представлява принудителна замяна, а следователно и неплатежоспособност.
    http://yphalachev.blogspot.com/2012/03/moodys.html

    Нередност?
  • 6
    opinionated avatar :-|
    opinionated
    • - 3
    • + 13

    Горните гърци. А с каква гордост само харчеха парите взети на заем отвън...
    Промяната плаши много тези търтеи.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 4

    Би било добре да погледнем какво се крие зад 'Случая Гърция' :-)

    'дори европейските политици все още не си дават сметка какво точно означават наскоро приетият пакт за бюджетна дисциплина и движението към фискален съюз в еврозоната'. Същото е в сила и за всички,нас - европейските граждани. ДОБРЕ ДОШЛИ в новата Европа!

    Нередност?
  • 8
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 3
    • + 2

    А до като всички се занимават с "фалирала" Гърция следните фирми гиганти се борят за правото да проучат огромните залежи петрол и газ на ов.Крит и около него !

    1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

    2) DOLPHIN GEOPHYSICAL

    3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION

    4) SPEC PARTNERS LTD

    5) CGGVERITAS

    6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

    7) SPECTRUM GEO LIMITED

    8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS

    Нередност?
  • 9
    arri avatar :-|
    ARRI
    • - 3
    • + 7

    Всяка финансова система, която е базирана върху дълг, е обречена на провал. Днес живеем в най-големия дългов балон, който светът някога е виждал. И ако хората изведнъж загубят възможността да пазаруват на кредит, икономиката ще спре окончателно. За съжаление такива балони не са вечни. Когато този балон се спука, доверието във финансовата система ще изчезне и ще последва вълна от фалити на банки. (Но тъй като някои от тези банки са „прекалено големи, за да фалират“, за разлика от цели държави, системата ще продължи контролирания си срив по план.) . Дано Гърция обяви фалит (неплатежоспособност) по националния си дълг. Джон Мултън, председател на Better Capital, коментира ситуацията така:

    ''Ако бях грък, нямаше да се съглася на тези мерки, щях да обявя фалит и да се справям с него. Какво предпочитате: 2-3 трудни години или 20?“

    Италия, Испания, Португалия, Ирландия и Унгария вървят надолу по същия път. Гърция е предупредителен знак за света: „Ако трупаш безразборно дълг, все някой ден ще се наложи да го изплащаш!“ В същото време за всеки час от денонощието 150,000,000 долара се натрупват върху националния дълг на САЩ!''

    Нередност?
  • 10
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#4] от "vassilun":

    Здравейте vassilun,

    Ролята на Джон Лоу е дотолкова, доколкото да се констатира кой е първия в света инициатор на тази финансова непълноценност, която по-късно се разпространява по света.

    Грешката на Джон Лоу е с локално проявление в рамките на съответна държава.

    Началото е през 1716 г. във Франция и след това се разпространява в други държави, в т. ч. в САЩ през 1972 година.

    В Гърция грешката е на гръцкото държавно финансово управление – независимо, че същата е налична и при други държави.

    С поздрави,
    Иван Митев

    Нередност?
Нов коментар