🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След референдума - санкции за Русия и "независимост" за Крим

ЕС и САЩ налагат визови забрани и замразяване на активи, а Крим отправи молба за приемане в Руската федерация

Симферопол празнува бъдещото присъединяване към Русия под погледа на статуя на Ленин
Симферопол празнува бъдещото присъединяване към Русия под погледа на статуя на Ленин
Симферопол празнува бъдещото присъединяване към Русия под погледа на статуя на Ленин    ©  Sergei Karpukhin
Симферопол празнува бъдещото присъединяване към Русия под погледа на статуя на Ленин    ©  Sergei Karpukhin

След вчерашния референдум в Крим, признат за законен единствено от Москва и приключил с почти севернокорейска подкрепа от 96.8% гласували за присъединяване към Русия, днес събитията се развиват бързо.

Първо на извънредно заседание кримският Върховен съвет обяви независимост от Украйна и отправи официална молба за приемане в Руската федерация. Малко по-късно ЕС и САЩ обявиха нов кръг санкции срещу Москва. Единственото, което остава, е руският президент Владимир Путин да съобщи дали ще анексира самопредложилия се Крим.

В декларацията на кримските депутати освен това се иска приемане на руската рубла до месец и въвеждане на руското часове време. Същевременно парламентът в Киев гласува за частична мобилизация на 40 000 резервисти, а изпълняващият длъжността украински президент Олександър Турчинов определи референдума в Крим като "голям фарс", който "никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят".

Санкции от Брюксел и Вашингтон

След всичко това, външните министри на ЕС се споразумяха за допълнителни санкции и се очаква в следващите дни да има още мерки, които вероятно ще бъдат обявени на срещата на върха на европейските лидери в четвъртък. Днешното решение предвижда забрани за пътуване и замразяване на активи на 21 длъжностни лица от Русия и Украйна, но списъкът с имената им не беше оповестен (очаква се това да стане по-късно днес или утре).

Според дипломатически източници обаче в списъците на ЕС и САЩ има само "леки разлики", а в този на Вашингтон, обявен днес, влизат руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, съветниците на Путин Владислав Сурков и Сергей Глазиев, председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиненко и още трима депутати.

Според Белия дом това са най-големите санкции от Студената война насам и са възможни и други мерки, които да нанесат още "политически и икономически щети" на Русия. "Както сме виждали в други случаи, личностите, обект на санкции откриват, че им е трудно да използват финансови услуги по света, особено в Европа и Персийкия залив," заяви служител на американското финансово министерство в брифинг пред журналисти.

На въпроса защо Владимир Путин като главен виновник за кризата не е в списъка, от Белия дом отговориха, че в международната практика е необичайно да се налагат персонални санкции срещу държавен глава (все пак, за да бъде намерен изход от дадена криза, лидерът би трябвало да може да пътува и оперира – бел. ред.). Служители на американското правителство обаче допълниха, че личностите в списъка са достатъчно близки до руския президент, за да "усети болката".

Запитани дали санкциите няма да предизвикат Москва да се оттегли или саботира други важни международни инициативи, от Белия дом посочиха, че Русия, както и САЩ, е инвестирала много в спирането на химическата програма на Сирия например и затова едва ли страната би се оттеглила изведнъж от процеса. "Що се отнася до Иран и преговорите за приключване на ядрената му програма, подобна стъпка би означавала, че Русия допълнително се самоизолира международно. Да не забравяме, че те също имат голям интерес от деекслацията там. Иран, от друга страна, желае да добие достъп до европейския енергиен пазар и сложи край на санкциите, така че Техеран ще се стреми да запази процеса на преговори," заключи служителят на американското правителство.    

Какво иска Кремъл

Същевременно Москва представи своите условия за разрешаване на кризата в Украйна. Според съобщение на сайта на руското външно министерство те включват създаване на международна група за подкрепа с участието на ЕС и САЩ, приемане нова конституция на Украйна с федеративен характер, признаване на резултата от референдума в Крим и неутрален военнополитически статут на Украйна, който да бъде фиксиран с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Ясно е, че тези предложения няма как да бъдат приети нито от Киев, нито от Запада, и изглежда единствената им цел е да симулират дипломатическа активност и да печелят време.

Всъщност колкото и да са нужни и вероятно да имат ефект в средносрочен план, санкциите едва ли ще окажат влияние на решението на Путин дали да анексира Крим и кога точно да стане това. В момента следващият ход е в неговите ръце и ЕС и САЩ няма какво друго да направят, освен да чакат решението му. Както отбелязва Кадри Лийк от Европейския съвет по външна политика, това обаче не означава, че санкциите са безполезни. Още повече като се има предвид, че очевидно всичко това е само началото на продължителна битка между Русия и Запада.

Тук можете да гласувате в дебата на "Капитал" дали ЕС трябва да наложи по-строги санкции на Русия.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 9
    • + 16

    Много страшно, санкции за 10 украинци, главно от Крим, 8 руснаци и "трима военни".
    Немският бизнес лобира за ограничаване на санкциите, Меркел е между чека и наковалнята между интересите на собствената икономика и политическият натиск отвън.

    КАПИТАЛ, ще е обективно да публикувате текста на руското предложение за урегулиране на кризата отхвърлено от Украйна.
    Ето текста на руски:


    1. Незамедлительно выполнить обязательства, содержащиеся в Соглашении об урегулировании ситуации на Украине от 21 февраля 2014 г., по изъятию нелегального оружия, освобождению незаконно занятых зданий, улиц и площадей, а также по организации объективного расследования актов насилия в декабре 2013 г. — феврале 2014 г.

    2. Созвать по решению Верховной рады конституционное собрание с равным представительством всех украинских регионов для подготовки новой федеративной конституции. За Украиной, по идее МИД России, закрепляется нейтральный военно-политический статус; русскому языку предоставляется статус второго государственного; за регионами закрепляются широкие полномочия избираемых прямым голосованием органов законодательной и исполнительной власти; будет запрещено и наказуемо вмешиваться в дела Церкви и в межконфессиональные отношения. Проект конституции выносится на всенародный референдум.

    3. Сразу после референдума должны состояться федеральные и региональные выборы органов законодательной и исполнительной власти.

    4. Признается и уважается право Крыма определить свою судьбу в соответствии с результатами свободного волеизъявления его населения в ходе состоявшегося 16 марта 2014 г. референдума.

    5. Установленный на основе совокупности изложенных выше целей и принципов государственный строй Украины, ее суверенитет, территориальная целостность и нейтральный военно-политический статус гарантируются Россией, Евросоюзом и США с закреплением резолюцией Совета Безопасности ООН.

    Текст заявления МИДа в основном повторяет проект документа по ситуации на Украине, в пятницу опубликованный Newsru.com. По версии ресурса, министр иностранных дел Сергей Лавров привез его на встречу с госсекретарем США Джоном Керри в пятницу.

    Министерство иностранных дел Украины назвало неприемлемыми предложения российского МИДа. «Это заявление МИД России похоже на ультиматум. Позиция, которая там изложена, является абсолютно неприемлемой для украинской стороны», — заявил директор департамента информационной политики МИД Украины Евгений Перебийнис.

    Читайте далее: http://www.vedomosti.ru/politics/news/24052261/mid-rossii-predlozhil-sdelat-ukrainu-federaciej#ixzz2wEDZVBLz

    Нередност?
  • 2
    seniorbb avatar :-P
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 17

    Ето ги "санкциите" :D
    Руски олигарх купува петролния бизнес на германската RWE за 5.1 млрд. евро
    14:18 | 17.03.2014 | 638 прочитания
    Размер на текста

    Германският енергиен концерн RWE обяви в неделя, че принципно се е договорил за продажбата на своя петролен и газов бизнес. Купувач е компанията L1 Energy, част от холдинга "Алфа груп", собственост на руския олигарх Михаил Фридман. Цената е 5.1 млрд. евро, предадоха информационните агенции в понеделник.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 18
    • + 14

    Какво искат от Русия , Крим обявява независимост да санкционират Крим :-)

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 10

    До коментар [#2] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
    Е, Фридман може. Ако трябва ще ги Найджел Робинсън, той в в борда на директорите на Алфа Груп. Бизнеса си е бизнес.

    Нередност?
  • 5
    virakocha avatar :-|
    EU defender
    • - 4
    • + 6

    [quote#1:"daskal1"]Немският бизнес лобира за ограничаване на санкциите, Меркел е между чека и наковалнята между интересите на собствената икономика и политическият натиск отвън. [/quote]

    Аха, ако може подкрепа с материал,

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 10
    • + 12

    Ще последват и други саннкции. На Запада няма да му е лесно, но Русия направо ще се озъби. Просто икономиката и е прекалено зависима от износа на газ и нефт.

    Нередност?
  • 7
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#5] от "Активен борец против тролетаризма":

    Вижте: http://www.vedomosti.ru/companies/news/24059491/nemeckie-kompanii-vystupayut-protiv-torgovyh-sankcij-v?full#cut

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 3

    Ето списъка на 11-те в санкциите на САЩ:
    Владислава Суркова, помощник на Владимир Путин
    Сергея Глазьев, съветник на а Путин
    Леонид Слуцкий, депутат на а Госдумата , сенатора
    Андрей Клишас, сенатор
    Валентина Матвиенко, спикера на Съвета на Федерациата
    Дмитрий Рогозин, вице-премиер
    Елена Мизулина, депутат
    Сергей Аксенов, премиер на а Крим
    Владимир Константинов, спикер на а кримския парламент,
    Виктора Медведчука, лидер на движение «Украинский выбор» и Виктора Януковича.

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • - 1
    • + 7

    Извинения за не дотам изчистения текст в #8.
    Разсмя ме текста-туит на Рогозин до Обама, обсъжда се в блогосферата:

    Cheeky tweet from sanctioned @Rogozin "Comrade Obama what about those who don't foreign accounts property? Or did you not think of that :) "

    Нередност?
  • 10
    nikolayds avatar :-|
    Николай С
    • - 4
    • + 8

    Не вицдам защо да налагат санкции на Русия, икономически. Да наложат политически и това. А после, ние знаем, че ЕС и САЩ са превъплъщение на превъзходната икономическа система. Да покажат в пряка конкуренция за Украйна, кой крив, кой прав, икономически. Подобно на плана Маршал и Труман през 1940-те. Така и за нас ще има някаква полза и за американското общество. А за момента руснаците са нагребена на националистическата вълна. Нито Путин може да направи нещо, нито никой. Те искат конфронтация и да ги зачитат за нещо. Не като да мачкат руско-езичните в околните републики. И под мачкат, точно това и имам в предвид.

    Нередност?
Нов коментар