🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Крим гласува за присъединяване към Русия

Украинската автономна република Крим гласува на 16 март в референдум с ясен резултат и опасни последици. Двете възможности в бюлетината за гласуване бяха подкрепа за присъединяване към Русия или подкрепа за възстановяването на конституцията на Крим от 1992 г. Така на практика допитването не предлага вариант за запазване на сегашния статут, тъй като в конституцията от 1992 г. се дават далеч по-широки права на автономията, отколкото в момента. Близо 95.5% са гласували за влизане в Руската федерация.

Украйна и Западът смятат референдума, проведен в условията на руска окупация, за противоконституционен и незаконен. В събота Русия, която единствена признава допитването, наложи вето на внесената в Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща международната общност да не приема референдума за законен. Китай се въздържа и така Москва остана изолирана.

Тук можете да проследите как се развиват събитията в Крим и международните реакции.

15:33 САЩ обяви допълнителни санкции спрямо руски официални лица и украински граждани, участвали в отделянето на Кримския полуостров. Срещу тях се налага замразяване на активите им в американски банки и забрана американски граждани да извършват бизнес с тях. Очаквайте малко по-късно подробности от течащия в момента брифинг на Белия дом       

00:55 Най-после бе публикувано и съобщението на Белия дом за проведения разговор между президентите Барак Обама и Владимир Путин. Според него Обама е заявил, че международната общност никога няма да признае т.нар "референдум" (кавичките са в оригинал). "Координирано с нашите европейски партньори ние сме готови да наложим допълнителни санкции върху Русия за тези действия," се казва в американския текст. Президент на САЩ е подчертал, че единственият изход от кризата си остава този на дипломацията. Освен това украинското правителство е поело необходимите стъпки за деескалация като подготвя национални избори и конституционна реформа.

Обама освен това е предложил изпращането на международни наблюдатели, за да се спрат актовете на насилие от страна на всякакви групи. Американският президент е допълнил, че не могат да бъдат водени преговори докато руската армия продължава инвазията си на територията Украйна и освен това, че държавният секретар Джон Кери продължава да е готов да разговаря с руския си колега Лавров и украинското правителство.  

00:35 Войната на думи продължава. След като популярният руски тв водещ  Дмитрий Кисельов обяви, че "Русия е единствената страна в света, която е готова да превърне САЩ в радиоактивна пепел", сега дойде ред на американския сенатор Джон Макейн да отвърне на удара. В Twitter някогашният републикански кандидат-президент заяви, че е загубил баса за това, че референдумът ще бъде спечелен с 99%. "Безсрамни 95% в "референдума" в Крим" - както едно време в Съветския съюз". 

23:46 Още за разговора между Путин и Обама. Според прес-службата на Кремъл руският президент е подчертал невъзможността и нежеланието на властите в Киев да обуздаят групите от ултранационалисти, които тероризират мирното население. В този контекст е била обсъдена възможността да бъдат изпратени международни наблюдатели. "По мнението на руския президент подобни наблюдатели трябва да бъдат разположени върху всички украински региони," се казва още в съобщението.

До момента Белият дом все още не е излязъл със собствен прес-релийз. В последните няколко напрегнати дни текстовете за тона и съдържанието на разговорите между САЩ и Русия на няколко пъти се различаваха. Затова би било интересно да се видят американските акценти и тъклувания 

23.32 ч. Според съобщение от Кремъл "по инициатива на американската страна" Путин и Обама са разговаряли по телефона и руският президент е подчертал, че референдумът е "напълно съвместим с нормите на международното право, с хартата на ООН и особено с известния косовски прецедент." Позоваването на случая с Косово се прави не за първи път от Москва. Разликите обаче са много и паралелите не са особено валидни, не само защото бившата сръбска провинция не се присъедини към друга държава след референдума за независимост.

22.45 ч. Председателят на организационната комисия за референдума Михаил Малишев съобщи, че 95.5% са гласували за присъединяване към Русия. След преброяване на близо половината бюлетини е ясно, че едва 3.5% са избрали другата опция - по-голяма автономия в рамките на Украйна, а 1% са недействителните гласове. 

22.36 ч. По руските телевизии (в голямата си част контролирани от държавата) текат триумфални дебати. Известният с прокремлинската си линия тв водещ Дмитрий Кисельов обяви по държавния канал "Россия-1", че "Русия е единствената страна в света, която е готова да превърне САЩ в радиоактивна пепел". Междувременно един от любимите анализатори на Кремъл Александър Дугин и писателят Александър Проханов обсъждат дали протестиращите срещу войната са "предатели" и дали Източна Украйна вече е в конфликт с "циничните либерали" от Запада.

22.05 ч. Михаил Малишев, председателят на организационната комисия за референдума, заяви пред "РИА Новости", че активността е 82.71% и няма оплаквания за нарушения през изборния ден. Гласуването ставаше в прозрачни урни и в отсъствието на признати международни наблюдатели.

21.55 ч. В. WallStreetJournal съобщава, че Украйна на практика е затворила границата си с Русия, за да прекрати наплива на руснаци, които Киев обвинява в разпалване на напрежението в източните райони на страната в последните дни. Вътрешният министър Арсен Аваков твърди, че украинските граничари са спрели стотици цивилни руснаци със "съмнителни намерения". Според него, е установена група подстрекатели "от съседна държава", които обикаляли районите на Източна Украйна.

Украинската армия очевидно се приготвя да посрещне предизвикателства в руските райони, защото на 15 срещу 16 март колона танкове и БТР-и е пристигнала в Донбас, като вероятно се е отправила към границата. Според военния министър Игор Тенюх, в руските погранични райони вече са събрани над 60 хил. войници от различи подразделения. Също така започна набирането на Национална гвардия, която Радата гласува преди дни. Целта е набирането на 20 хил. доброволци.

21.12 ч. Кримският лидер Сергей Аксьонов съобщи в Twitter, че "утре кримска парламентарна делегация ще лети до Русия". И освен това Върховният съвет на Крим ще заседава на 17 март, за да "представи официално искане за присъединяване към Руската федерация", а на 1 април Крим ще въведе руската рубла.

Тъй като това е доста уникална ситуация (досега повечето отцепващи се територии, включително грузинските Южна Осетия и Абхазия, искаха независимост, не да станат част от други държави), предстои да се види какво ще се случи. За да стане факт присъединяването на Крим, Руската дума трябва да го одобри, а президентът Владимир Путин - да го подпише. Както в. "Комерсант" отбелязва, по думите на политиците в Москва, това може да стане бързо. Както каза пред "Първи канал" председателят на Думата Сергей Наришкин, "от 1991 г. насам само губим територии". Сега, очевидно, печелят такива обратно. Но ако Путин реши да анексира Крим, напрежението ще ескалира.

20.11 ч. Според първите резултати от екзит пола, 93% от участвалите в референдума са гласували за присъединяване към Русия, а 7% - за по-голяма автономия в рамките на Украйна, съобщава руската агенция "Интерфакс".

19.58 ч. Очаква се активността на допитването да надхвърли 80% на целия полуостров, като в Севастопол близо 85% от избирателите са гласували.

19.18 ч. ЕС също заклейми референдума като "незаконен и нелигитимен" и обяви, че няма да го признае. В изявление на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и президента на Европейската комисия Жозе Барозу се казва, че решение на кримската криза е възможно единствено "чрез дипломация" и "в рамките на конституцията на Украйна, както и стриктно придържане към международните стандарти". Има и призив Русия да изтегли войските си от полуострова и се предупреждение, че утре външните министри на ЕС ще вземат решение за "допълнителни мерки" - което най-вероятно означава още санкции.

19.15 ч. В изявление Белият дом отхвърли допитването и нарече действията на Русия "опасни и дестабилизиращи". "Отдавна са миналите дните, когато международната общност би останала безмълвна, когато една държава насилствено заграбва територията на друга," гласи още съобщението. По-рано през деня в телефонен разговор държавният секретар Джон Кери е настоял отново пред руския си колега Сергей Лавров руските войски да се приберат в казармите си и е изразил тревога от действията им в Херсонска област, която е съседна на Крим.

17.10 ч. "Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз (ЕС). Ние имаме наши интереси, наши традиции. Чисто културно и емоционално отношението на българите към Русия е съвсем различно от това на прибалтийците, които имат друга драматична история, свързана с Русия и Съветския съюз, или на Полша или някоя друга страна." Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира на семинар в Боровец ролята на България в украинския конфликт. Той посочи, че освен общата позиция на европейските държави страната има и собствени национални интереси – на първо място "имаме между 250 хиляди и 300 хиляди етнически българи в Украйна." "Там не живеят 250 000 французи или англичани. Нашата география е пряко свързана с този регион", обясни лидерът на социалистите,

16.45 ч. Украинският министър на отбраната Игор Тенюх съобщи, че е договорено временно примирие с Русия до 21 март, като дотогава блокадата на украинските военни части в Крим ще бъде вдигната. Украинските бази и кораби в Крим са обсадени от началото на руската инвазия на 27 февруари, като някои от тях са оставени дори без електричество, и медиите съобщават, че местните жители тайно носят храна на войниците. След 21 март обаче най-вероятно украинските части ще бъдат принудени да напуснат Крим.

65 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 27
    • + 36

    Щом като повечето са етнически руснаци, не е изненада! Въпросът е,че и Косово така се отдели, пък го признаха, сега не може Крим! Колко е пошло всичко! :)))

    Нередност?
  • 2
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 7
    • + 21

    "Така на практика допитването не предлага вариант за запазване на сегашния статут"
    Как да не предлага - гласуването с "НЕ" на тези въпроси означава запазване на сегашния статут. От стремеж да се пропагандира вече пропускате елеметарната логика

    Нередност?
  • 3
    pilis avatar :-|
    pilis
    • - 6
    • + 23

    В изявление Белият дом отхвърли допитването и нарече действията на Русия "опасни и дестабилизиращи". "Отдавна са миналите дните, когато международната общност би останала безмълвна, когато една държава насилствено заграбва територията на друга," гласи още съобщението...........................Това само за Русия ли важи или и за Великата демокрация,не става ясно!

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 24
    • + 14

    Смешно е това да се нарича референдум.

    Нередност?
  • 5
    nikolov_k avatar :-|
    Краси
    • - 14
    • + 14

    До коментар [#2] от "Durruti":
    Няма отговор НЕ, зачертаваш или едното или другото.
    Имперски референдум!

    Нередност?
  • 6
    loremipsum avatar :-|
    loremipsum
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#5] от "Краси":

    и всички, които са искали запазването на статуквото поради липса на възможност да гласуват за него са гласували за... присъединяване към Русия, това ли искаш да кажеш:)

    Нередност?
  • 7
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 8
    • + 34

    До коментар [#5] от "Краси":

    83% активност при 60% етнически руснаци - няма бойкот, няма масово недоволство. Всичко става пред хиляди журналисти от цял свят, така че няма съмнение, че мнозинството местното население наистина иска това. Иначе референдум в такива срокове и такива условия е съмнителен, няма спор. Но и новото правителство в Киев е дори по-съмнително, пък всички се надпреварват да го подкрепят. Ако смяната на властта в Украйна е легитимна, защото някакви хора с маски са протестирали на Майдана, защо отцепването на Крим да не е, при положение, че населението е гласувало на референдум? Впрочем, про-руските протести в източните градове съвсем не са по-малобройни от тези на майдана през декември и януари: http://youtu.be/P7mbpsxO3JA Та в крайна сметка кога важи народната воля и кога - не? Двойните стандарти и изхвърляния на ЕС и САЩ позволиха на Москва да се намеси по такъв безпардонен начин. Ако бяха настояли за коалиционно правителство с представители на всички региони и бяха изолирали фашизоидите от "Свобода" и "десен сектор", вместо да ги овластяват, нямаше да се стигне до тук

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-P
    nezeze
    • - 9
    • + 42

    До коментар [#4] от "today":Ами смешен бе и референдума в Косово.Неотдавна и референдума в Швейцария бе масово критикуван,но е факт.Може би "смешни"ще са и референдумите в Каталуния, и Шотландия.Не е ли смешна и 40 год.окупация на сев.Кипър от Турция? А също толкова дългата окупация на арабски територии и ивицата Газа от Израел на са ли "смешни".Не бе ли "смешен"повода за нападението на Ирак от САЩ?

    Нередност?
  • 9
    lusilu avatar :-|
    lusilu
    • - 1
    • + 7

    1-ви епизод свърши ! Предстои развръзка в 2-ри епизод !

    Нередност?
  • 10
    lusilu avatar :-|
    lusilu
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#8] от "nezeze":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Нередност?
Нов коментар