🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX привлече бившия началник на астронавтите в NASA

Компанията на Илън Мъск се готви за първия частен пилотиран полет в Космоса на 7 май

Ученият, известен в космическата общност с прякора си Герст, работи в щатската космическа агенция от 1977 г. и играе ключова роля в създаването и управлението на Международната космическа станция
Ученият, известен в космическата общност с прякора си Герст, работи в щатската космическа агенция от 1977 г. и играе ключова роля в създаването и управлението на Международната космическа станция
Ученият, известен в космическата общност с прякора си Герст, работи в щатската космическа агенция от 1977 г. и играе ключова роля в създаването и управлението на Международната космическа станция    ©  NASA
Ученият, известен в космическата общност с прякора си Герст, работи в щатската космическа агенция от 1977 г. и играе ключова роля в създаването и управлението на Международната космическа станция    ©  NASA

Частната космическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск привлече в редиците си Бил Герстенмайер, който е една от легендите на американските пилотирани космически полети.

Той е изключително уважаван аерокосмически инженер и мениджър, както и доскорошен директор на отдела в NASA, който управлява обучението на всички астронавти.

Ученият, известен в космическата общност с прякора си Герст, работи в щатската космическа агенция от 1977 г. и играе ключова роля при създаването и управлението на Международната космическа станция.

Той също така е отговорен от американска страна за сътрудничеството на NASA с "Роскосмос" по линия на програмата Shuttle-Mir, а през 2005 г. e повишен до помощник-администратор на американската космическа агенция, отговорен за пилотираните полети.

През юли 2019 г. обаче Герстенмайер беше понижен от настоящия щатски космически администратор номер едно Джим Бриденстийн, в голяма степен за да отвори място за нов мениджмънт, който е склонен да подкрепи по-агресивния подход по линия на програмата Artemis и изпращането на хора на Луната през 2024 г.

Решението за разжалването му шокира голяма част от служителите на NASA, които възроптаха срещу загубата на неговата инженерна експертиза и управленски умения.

Както изглежда обаче, загубата за NASA се трансформира във възможност за SpaceX, които в момента усилено се готвят за първия полет на частни астронавти в околоземна орбита на борда на капсулата Crew Dragon.

По тази линия Герстенмайер е привлечен към компанията на Мъск в ролята на консултант и ще работи пряко с вицепрезидента по сигурността на полетите Ханс Кьонигсман.

По неофициална информация условната дата за изстрелването на Crew Dragon към Международната космическа станция е 7 май.

В момента SpaceX и NASA извършват последни приготовления и организационни дейности преди полета, като теоретично стартът може да бъде изтеглен в края на април или пък да бъде отложен с няколко седмици до края на май в зависимост от няколко различни фактора.

Най-важният от тях ще е решението на американската космическа агенция дали да запази тестовия характер на мисията, или да удължи престоя на астронавтите изпитатели Боб Бенкен и Дъг Харли на Международната космическа станция до 3 месеца.

Последното може да бъде направено, тъй като в резултат на пролетната ротация на МКС ще остане само един американски специалист.

Ако подобно решение бъде взето, Бенкен и Харли трябва да преминат допълнително обучение за излизания в открития Космос, съответно изстрелването на Crew Dragon може да бъде отложено с няколко седмици.

Същевременно стана ясно, че пилотираният полет на конкурентния частен космически апарат - Starliner на Boeing, има голяма вероятност да се забави за неопределено време.

Причината за това са данните от доклада във връзка с полууспешния безпилотен тест на капсулата, която бе изпратена в неправилна околоземна орбита заради софтуерна грешка, предизвикала хаотично запалване на маневрените двигатели и критично висока загуба на гориво.

От изявленията на инспекторите на NASA съвсем случайно стана ясно, че освен проблема със синхронизацията на системния часовник е имало и втора софтуерна грешка, за която не се знаеше досега и която е била отстранена само два часа преди обратното навлизане на Starliner в атмосферата.

Докладът твърди, че въпросният бъг е можел да доведе до сблъсък между капсулата и нейния сервизен модул, който трябва да бъде изхвърлен в началото на процедурата по кацане.

В резултат на всичко това най-вероятно ще се стигне до повторна проверка на целия софтуерен код на Starliner, чиято дължина надвишава един милион програмни реда.

Предстои да се реши също така дали Boeing ще трябва да извършат повторен безпилотен тест на капсулата, която този път да се скачи успешно с МКС, преди на борда й да бъдат допуснати хора.

За целта аерокосмическата корпорация вече е заделила около 410 млн. долара от бюджета си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Илон Мъск също е нужно да наеме най-великия специалист по еректилна дисфункция, след като е по-заинтересуван от фемботове,
    отколото живи същества, били те от някой джендър... също експерт по емоционална интелигентност... но това важи за всички глобалсупербогаташи! И китайски!

    Това рекламните приходи водят до това, че вечните нужди и на човеците като приятелство, самота, болест, смърт, любов, бедност, чувство за принадлежност, благодарност или смисъл в живота нямат вече важност...
    Марсианците ще му дигнат плоча на Мъск... Колко е доволен от състоянието си?...
    Ройтерс никога няма да му зададе ТОЯ въпрос...

    Нередност?
Нов коментар