🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западни лидери предупредиха, че Русия ще използва фалшив претекст, за да нахлуе в Украйна

Десетки хиляди руски войници остават в Беларус след края на ученията там. Макрон и Путин отново разговаряха в опит за дипломатически пробив

Reuters    ©  Reuters

През уикенда западните лидери предупредиха, че Русия ще използва фалшив претекст, за да оправдае нахлуване в Украйна на фона на засилващите се сблъсъци в източната част на страната между украинските сили и проруските сепаратисти. В същото време днес френският президент Еманюел Макрон отново опита да постигне дипломатически пробив, като след разговор с Владимир Путин Елисейският дворец съобщи, че е постигнат напредък.

По време на конференцията за сигурност в Мюнхен вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че Москва създава фалшиви предлози за атака, като същевременно трупа войски и огнева мощ. "Виждаме как Русия разпространява дезинформация, лъжи и пропаганда", каза Харис на годишната среща на политици, дипломати и военни, наричайки това "сценарий на руска агресия".

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън ще свика заседание на Съвета за национална сигурност в неделя, за да обсъди състоянието на ситуацията в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му е жертва на хибридна война, но няма да отговори на никакви провокации. "Всички знаем, че те стрелят от жилищни райони, за да ни накарат да реагираме", каза той. "Трябва да останем спокойни", пише Financial Times.

Опитите за провокация от страна на сепаратистите в Донецк и Луганск нараснаха експоненциално през уикенда с продължителен артилерийски обстрел. Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са отчели над 2000 нарушения на примирието в Източна Украйна, докладва Reuters по информация на дипломатически източници в неделя.

Също в неделя руският президент Владимир Путин и беларуският Александър Лукашенко обявиха, че 30 хил. руски войници остават на територията на Беларус дори след изтичането на срока за учения там заради "влошаване на ситуацията в Украйна".

Макрон и Путин

В неделя френският президент Еманюел Макрон отново е разговарял с руския лидер - този път по телефона. В почти двучасовия разговор, както предават пресслужбите на Елисейския дворец, двамата са се разбрали да продължат дипломатическите усилия за решаване на кризата и евентуално за нов форум за европейската архитектура на сигурност.

Пресофисът на Кремъл е доста по-сдържан и не се ангажира с нови инициативи, но потвърждава, че ще се активира наново "нормандският формат" на преговорите с Украйна, в който освен Киев и Москва влизат Париж и Берлин.

В очакване на щурм към Киев

Струпването на руски войски на украинската граница породи опасения от нова военна агресия в Европа. Британският премиер Борис Джонсън заяви в интервю за BBC, че президентът на САЩ Джо Байдън е споделил със западни лидери данни на разузнаването, според които руските сили не просто планират да влязат в Украйна от изток през Донбас, но и да се спуснат на юг от Беларус и да обкръжат столицата Киев.

Последните оценки на Вашингтон показват, че между 169 хил. и 190 хил. руски войници сега са разположени по границата с Украйна в Русия и в Беларус, като в общия брой са включени и части на сепаратистите в Източна Украйна.

Западните лидери се опитват чрез дипломация да накарат Русия да се отдръпне от ръба, но предупредиха Москва за резултатите от инвазията - широкообхватните санкции, които ще нанесат големи щети на икономиката й. Зеленски призова Запада да се изправи редом до Украйна срещу Русия. Той припомни реч на руския президент Путин на конференцията в Мюнхен през 2007 г., когато говори за проблема за световната система за безопасност.

"Как отговори светът? Умиротворение, каза украинският президент. Какво имаме в резултат на това? Анексията на Крим и агресията срещу моята нация."

Пред CNN в събота Зеленски сподели, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат въведени веднага, а не както Западът смята - след руска инвазия като наказателна мярка.

"Не искаме вашите санкции след бомбардировката и след като нашата нация вероятно ще бъде обстрелвана или след като нямаме граници, или след като не можем да имаме икономическа система... защо тогава ще искаме тези санкции", каза президентът на Украйна.

В прессъобщение в събота министрите на външните работи от Г-7 заплашиха Русия, че всяка по-нататъшна ескалация около Украйна ще има огромни последици за Москва, включително финансови и икономически санкции в широк спектър от сектори.

Напрежение в Донбас

Александър Павлюк, командващ обединените украински сили в Донбас, заяви, че положението около Донецк и Луганск се е влошило през предходните три дни.

"Ако мислим за предходните три месеца, има от 3 до 5 нарушения на примирието на ден. В сравнение с това количество на 17 февруари имахме 60 случая на нарушаване на примирието от силите на Руската федерация и 43 инцидента с оръжия, забранени от Минските споразумения", казва Павлюк.

Киев съобщи, че двама военнослужещи са били убити и четирима ранени по време на обстрел в граничната зона на Донбас в събота. Украинските военноморски офицери и депутати, обикалящи районите на фронтовата линия, са били принудени да се евакуират, след като са попаднали под артилерийски обстрел.

Подкрепяните от Русия сепаратистки лидери в Донбас обвиниха Киев, че е извършил "терористични нападения", без да представят доказателства за това. Зеленски отхвърли обвиненията и ги нарече "лъжи".

Лидерите на сепаратистите обявиха масова евакуация на цивилни и на границата с Русия спират мъжете, които се опитват да напуснат. Данните показват, че разпространените от сепаратистите видеа за обстрел от украинските военни са направени в сряда - по-рано от началото на реалното нарастване на обстрела, което засилва подозренията за използване на измама като претекст за нахлуване.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Москва използва онлайн лъжи, предназначени да представят всяко руско нападение като отговор на провокация.

Задействан ли е планът?

В интервю за BBC Джонсън каза, че доказателствата сочат, че Русия планира "най-голямата война в Европа от 1945 г. насам" като мащаб. "Факт е, че всички признаци сочат, че планът в известен смисъл вече е задействан." Попитан дали все още се смята, че руска инвазия е неизбежна, Джонсън каза: "Опасявам се, че доказателствата сочат точно това, няма да замазваме за какво става дума." Той напомни, че "хората трябва да разберат чистата цена в човешкия живот, която може да струва всичко това" - и на цивилни украинци, и на руски войници.

Джонсън също така посочи, че Великобритания ще въведе още по-широкообхватни санкции срещу Русия, отколкото се предполагаше преди. Западът ще "санкционира руски граждани и компании от стратегическо значение за Русия". "Ще направим така, че те да не могат да получат финансиране от капиталовите пазари в Лондон."

Какъв ще бъде отговорът на ЕС

По информация на Reuters САЩ и съюзниците им вече са договорили почти изцяло какви санкции ще бъдат наложени на Русия, в случай че руските войски нахлуят в Украйна. Засега има ясно съгласие, че санкциите трябва да бъдат наложени до 48 часа след руската агресия. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери тази седмица, че Байдън вярва, че за да бъдат санкциите ефективни, те трябва да бъдат наложени, след като Путин предприеме евентуални действия срещу Украйна, а не предварително.

Въобще не е ясно обаче какъв ще бъде отговорът, ако Путин продължи да нагнетява напрежението и да тормози Украйна по други начини, чрез масирани кибератаки, каквито вече се случват, или чрез още по-продължително задържане на войски по границата. Според висши дипломати на ЕС, говорили пред Reuters анонимно, възможните варианти за санкции срещу Русия са много, но всеки от тях би изисквал допълнителни консултации между страните членки.

Някои от тях с по-близки връзки с Русия като Австрия, Унгария и Италия са заявили, че санкции трябва да бъдат наложени само при инвазия. Германският канцлер Олаф Шолц настоява, че предварителни санкции не бива да има, "за да продължи Русия да се опитва да познае" какъв ще бъде отговорът на Запада. В същото време германският финансов министър Кристиян Линднер се опасява, че Русия може да спре доставките на газа за ЕС, което би осакатило германската икономика, пише Financial Times. Швеция пък предлага дискусия за предприемане на действия, в случай че настоящата ситуация по украинската граница се проточи. Засега обаче няма ясно съгласие сред членките на ЕС кога да бъдат задействани санкциите освен при началото на реални военни действия от страна на Русия.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 7

    Пак ли Русия ще "нахлува"?!

    Българският народ има една приказка.
    За лъжливото овчарче.
    На чиито лъжи, че идват вълци съселяните му се вързали 2-3 пъти и когато действително дошли вълците, те вече не му обърнали внимание.

    Та лъжливите овчари на западния свят от средата на декември се надскачат определят дати за "руската агресия".

    И всъщност потопът от "прогнози" на лъжливите овчари бяха реалния отговор на предложенията на Москва до Вашингтон за споделена сигурност.
    Тотото с датите е безсмислица и лъжливите овчари го разбраха.
    Затова заложиха на сигурно, вслушвайки се в думите на Путин, който в прав текст каза, че ако ВСУ заплашат рускоезичното население на ДЛНР, Русия ще се намеси.
    И ВСУ бяха активирани да нападнат.

    Качвам линк към репортаж на американския военен кореспондент Патрик Ланкестър от Донецк:

    https://www.youtube.com/watch?v=icgYDrUfpmQ&t=17s

    P.S. И се питам, в Минските споразумения, чиито точки за автономия на Донецк и Луганск и провеждае на избори там Киев отсвири, има и точка за изтегляне на войските.
    Защо днешните лъжливи овчарчета така избирателно четат документите?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Sorry, ама онази британската външна, дето показа, че не е учила география, се е разпищолила и е обявила днес, че Путин щял да напада и Прибалтика.
    Дано са й посочили къде е това нещо...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Може би е време екипът, изпаднал в положението на д-р Фауст, да усети неравностойната сделка с Луцифер?
    И да вземе да си постила за постЛуциферовия свят?
    Като, например, публикувайки и не толкова проЛуциферовото мнение.

    Ето едно такова: на британската Strategic Culture и на топжурналиста Мартин Джей:

    https://www.strategic-culture.org/news/2022/02/19/give-war-chance-fake-news-is-already-making-it-happen-in-ukraine/

    И пак да повторя: четенето изобщо не е задължително!
    Но после винаги става по трудния начин...

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Ценя призивите ви за повече плурализъм в тая медия. Искам да дам и аз своя принос към популяризирането на другата гледна точка и призовавам всички мислещи читатели също да го направят. Все пак не сме в Пхенян, нали?

    https://www.foreignaffairs.com/articles/ukraine/2022-02-18/what-if-russia-wins

    Нередност?
  • 5
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 4
    • + 1

    Напомня ми за втората , когато американските политици искат да се включат в края , и провокират Япония да ги нападне.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#5] от "xyha":

    Само за протокола: 1941г не е края :) Колкото до фалшивия предтекст в статията - знае ли се датата, че 16-ти мина?..

    Нередност?
Нов коментар