Независимо дали ще нахлуе в Украйна, или ще отстъпи, Путин е нанесъл вреда на Русия

Той обаче ще се опита да спечели победа

Путин се намира в ситуация, в която ще му е трудно да извлече позитиви, независимо от развитието на събитията около Украйна
Путин се намира в ситуация, в която ще му е трудно да извлече позитиви, независимо от развитието на събитията около Украйна
Путин се намира в ситуация, в която ще му е трудно да извлече позитиви, независимо от развитието на събитията около Украйна
Путин се намира в ситуация, в която ще му е трудно да извлече позитиви, независимо от развитието на събитията около Украйна

Новините за момент изглеждаха окуражаващо. В организирана телевизионна изява на 14 февруари Владимир Путин изсумтя лаконично "добре" на предложението на външния си министър, че въпреки предупрежденията на Запада за предстояща инвазия в Украйна дипломацията трябва да продължи. Ден по-късно руското министерство на отбраната каза, че част от около 180 хил. войници, които е разположило по границите си с Украйна, трябва да бъдат изтеглени в казармите, след като са завършили военните си учения, което, както винаги е поддържало, е причината, поради която те са били там въобще.

Длъжностните лица и пазарите въздъхнаха с облекчение. Уви, разузнаването скоро показа, че въпреки че няколко бойни единици се оттегляха, много повече се подготвяха за битка. С откровеността, която побърква Путин, много западни високопоставени служители по сигурността го обвиниха в лъжа, удвоявайки предупрежденията си за предстояща руска инвазия. Дори и войските да се оттеглят, тази криза все още не е приключила. И каквото и да се случи, война или не, Путин навреди на страната си, като създаде конфликта.

Център на световното внимание

Много западни наблюдатели биха оспорили тази преценка. Без нито един изстрел, посочват те, Путин се превърна в център на световното внимание, доказвайки, че Русия отново има значение. Той дестабилизира Украйна и показа на всички, че бъдещето й е негова работа. Той все още може да спечели отстъпки от НАТО за избягване на война. А у дома подчерта държавническите си качества и отклони вниманието от икономическите трудности и репресиите срещу опозиционни фигури като Алексей Навални, който миналата седмица отново беше изправен пред съд.

И все пак тези печалби са тактически. Въпреки че Путин ги спечели, в по-дълготраен и по-стратегически смисъл той загуби позиции. От една страна, въпреки че всички очи са насочени към Путин, той стимулира опонентите си. Воден от Джо Байдън, който веднъж нарече Путин "убиец" и със сигурност ненавижда човека, който се опита да го спре по пътя към президентския пост, Западът се споразумя за по-строг пакет от заплахи за санкции, отколкото през 2014 г., когато Русия анексира Крим. НАТО, отхвърлен през 2019 г. от френския президент като страдащ от "мозъчна смърт", намери нова цел в защитата на своите флангове, обърнати към Русия. След като винаги са предпочитали да спазват дистанция, Швеция и Финландия може дори да се присъединят към алианса. Германия, след като неразумно подкрепи новия газопровод "Северен поток 2", прие, че руският газ е задължение, с което трябва да се справи, и че инвазия ще убие проекта. Ако Путин си е представял, че заплахите му ще бъдат посрещнати със западна каша, той е бил обезпокоен.

Удар за Украйна

Украйна наистина пострада. Но кризата също така потвърди популярното усещане сред украинците, че съдбата им е на Запад. Вярно е, че Путин извлече уверения, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, но те бяха евтини, защото членството винаги беше отдалечено. По-важното е, че след като беше пренебрегвана през последните години, Украйна се радва на безпрецедентната дипломатическа и военна подкрепа от Запада. Тези връзки, изковани по време на криза, няма да се разпаднат внезапно, ако руските сили се оттеглят. Отново, това е обратното на това, което Путин искаше.

Вярно е също, че Путин постави сигурността на Европа на дневен ред, включително дискусиите относно ракетите и военните учения. Но такива разговори биха били в интерес на всички, защото намаляват опасността от конфликт. Ако печелившите преговори се считат за победи за Путин, нека има повече от тях.

След като беше пренебрегвана през последните години, Украйна се радва на безпрецедентната дипломатическа и военна подкрепа от Запада.

Най-интригуващата загуба на Путин е у дома. Русия се опита да изгради крепостна икономика. Тя увеличи резервите си и намали дела от тях, държани в долари. Намали зависимостта на фирмите от чуждестранен капитал и работи усилено, за да изгради своя "технологичен стек" (всичко от чипове до приложения до самата мрежа). Тя също така се приближи към Китай с надеждата да намери алтернативен купувач за енергийните си суровини, които все още са основният източник на чуждестранна валута.

Въпреки че тези действия са намалили потенциалната вреда от западните санкции, те не са я елиминирали. ЕС все още е пазар за 27% от руския износ; Китай - около половината от него. Газопроводът "Силата на Сибир", който върви към Китай, когато бъде завършен през 2025 г., ще носи само една пета от това, което сега отива в Европа. В случай на сериозен конфликт санкциите чрез мрежата за международни банкови разплащания SWIFT или срещу големите руски банки биха прекъснали финансовата система. Ограниченията за внос в стил Huawei биха създали огромни трудности за руските технологични фирми.

Путин може или да живее с тази взаимозависимост, или да се обърне към Китай. И все пак това би осъдило Русия да бъде младши партньор на един несантиментален режим, който я вижда като дипломатически помощник и изостанал източник на евтини стоки. Това е хомот, под който Путин би се разтърсил.

Този съюз на автократи би имал и психологическа цена в Русия. Това би демонстрирало зависимостта на Путин от силоваците, шефовете по сигурността, които виждат в демокрацията на Украйна и задълбочаващите се връзки със Запада заплаха за собствената им способност да контролират и плячкосват Русия. Това би било още един знак за либералните капиталисти и технократи, които са другият стълб на руската държава, който те са загубили. Повече от най-добрите ще си тръгнат; други биха се отказали. Стагнацията и негодуванието ще се превърнат в опозиция, която вероятно ще бъде посрещната с повишена бруталност.

И какво, ако Путин, имайки предвид всичко това, нахлуе? Това все още може да е ужасният резултат от тази криза, тъй като всяка страна се стреми да надхитри другата. Руската Държавна дума призова Путин да признае самообявените "републики" в Донбас, които претендират за големи части от украинска територия, която в момента не контролират, като добави още един спусък, който Путин може да дръпне, когато пожелае.

Освен че ще опустоши Украйна, войната би нанесла много по-голяма вреда на Русия, отколкото заплахата от война. Западът ще бъде по-решителен да обърне гръб на руския газ; Украйна ще се превърне в постоянна язва, лишаваща Русия от пари и хора. Самата Русия ще бъде поразена в краткосрочен план от санкции и по-късно от още по-дълбока автокрация и репресии.

Путин се е поставил в ъгъла. Можеше да се нахвърли. И все пак отстъплението сега, с осуетяване на амбициите му, може да доведе само до атака по-късно. Като се изправи срещу заплахата, която той представлява, Западът има най-добрия шанс да възпре този съдбовен избор.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 9
    • + 1

    Нагнетяването на страхове не престава, като целта е ошашавената публика да не си зададе простичкия въпрос: за какво й е на Русия да превзема Украйна?
    Междувременно Зеленский в Мюнхен заплаши, че страната му ще преразгледа безядрения си статут. Щял да я прави Северна Корея в Европа...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 8
    • + 1

    Дъвката с Ковида се изхаби и е време публиката да лапне новата с вкус на война ...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    Трябва човек да се кръсти и с двете ръце, когато чете The Economist колко се е загрижил за Русия.
    Лицемерието е изстреляно чак до близкия космос...

    Нередност?
Нов коментар