🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК обясни как компаниите да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите

В сряда ще бъде обявен дългосрочният план на ЕК за енергийна независимост, овладяване на инфлацията и постигане на зелените цели

Насоките не пречат на компаниите да открият сметка в Газпромбанк и това ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна
Насоките не пречат на компаниите да открият сметка в Газпромбанк и това ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна
Насоките не пречат на компаниите да открият сметка в Газпромбанк и това ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна    ©  Reuters
Насоките не пречат на компаниите да открият сметка в Газпромбанк и това ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари
  • Някои от фирмите (като италианската Eni) обаче все още обмислят да отворят сметки в рубли, макар на този етап да го отричат
  • Първата сред новите мерки, предвидени в Брюксел, е директна пазарна намеса с "максимална регулирана цена на природния газ, доставян на европейски потребители и компании"

Европейската комисия отново уведоми държавите, че компаниите могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Москва, но само ако спазват определени условия. Русия спря доставките за България и Полша под предлог, че не са платили в рубли, но не направи това с компании от други държави в съюза.

В актуализирани насоки, изпратени до страните от ЕС в петък, Брюксел потвърди предишния си съвет, че санкциите на ЕС не пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка и могат да плащат за руски газ - стига да го правят във валутата, договорена в техните съществуващи договори, и декларират транзакцията за завършена, когато тази валута бъде платена.

Актуализираните препоръки на ЕК

След прекъсване на доставките на газ към България и Полша и като предпазна мярка спрямо останалите държави до постигане на целите на енергийния план RepowerEU ЕК вече обяви новите насоки към компаниите. В актуализираните препоръки се казва, че компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари. Санкциите на ЕС "не пречат на икономическите оператори да откриват банкова сметка в определена банка за плащания, дължими по договори за доставка на природен газ в газообразно състояние, във валутата, посочена в тези договори", обясняват от комисията.

"Операторите трябва да направят ясна декларация, че възнамеряват да изпълнят задълженията си по съществуващи договори и да вземат предвид своите договорни задължения по отношение на плащането, което вече е изпълнено чрез плащане в евро или долари, в съответствие със съществуващите договори."

Насоките не пречат на компаниите да открият сметка в Газпромбанк и това ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна. Но не отговаря на изискването на Москва за откриване на втора сметка в рубли, която според указ на президента Владимир Путин е необходима, за да завърши плащането.

Компаниите отварят сметки

Европейските компании вече предприемат действия, за да се съобразят с руските изисквания и да поддържат газовите си доставки. Италианската Eni ще премине към откриване на сметки в рубли и евро в Газпромбанк до сряда, за да може да извърши плащания навреме и да избегне всякакви рискове за доставките на газ, твърдят източници на Bloomberg.

"Eni все още извършва своите оценки и в момента не е започнала никаква процедура за откриване на две сметки", каза говорител на Eni в понеделник. Eni, един от най-големите вносители на руски газ в Европа, е изправен пред краен срок да плати на руския държавен "Газпром" около 20 май.

Германската Uniper и австрийската OMV също заявиха, че очакват покупките на газ да продължат. По-рано в понеделник германската RWE обяви, че е открила сметка в Русия за плащане на газ в евро.

Дългосрочното решение

Очаква се в сряда (18 май), ЕК да представи дългосрочното си решение за независимост от руския газ. Целта на новия план RePower EU в променената политическа и икономическа обстановка е да продължи да се намали използването на изкопаеми горива, да се диверсифицират източниците на доставки, да се стимулира развитието на възобновяемите енергийни източници (основно използването на слънчева енергия). Справяне с високите цени на газта и електричеството, особено в случай на шок в икономиката в следствие на спрени доставки от руска страна също е сред приоритетите, описани е проекта на предложение на ЕК.

Първата сред новите мерки, предвидени в Брюксел, е директна пазарна намеса с "максимална регулирана цена на природния газ, доставян на европейски потребители и компании (цена на ЕС)", се казва в документа. Предложение в това направление вече бе дадено от италианския премиер Марио Драги през април. Въпреки че ограничаването на цените на газта незабавно би облекчило потребителите и би попречило на инфлационния натиск върху икономиката, то е силно противоречиво. "Един основен отрицателен ефект е, че губим цената като важна информация за търсенето на газ по време на криза. Друг много важен негативен ефект е, че обявяването на горна граница на цената на газа по време на извънредни ситуации води до по-ниско впръскване на съхранение днес, което трябва да се избягва по всякакъв начин", пише още в проектопредложението.

RePower EU призовава за много по-големи действия за внедряване на възобновяема енергия и свързаните с тях интелигентни енергийни технологии, като термопомпи и водородни електролизатори. Това ще увеличи целта на Директивата за възобновяемата енергия от 40% на 45% до 2030 г., еквивалентно на 1236 GW инсталиран капацитет за възобновяема енергия, което е стъпка нагоре от 1067 GW, планирани в стратегията на ЕС за намаляване на въглеродните емисии "Готови за 55".

И все пак, наред с предвиденото подпомагане на възобновяемата енергия, планът също така се фокусира върху диверсификацията на източниците на внос на горива чрез доброволна платформа за съвместно закупуване на газ, LNG и водород. Европейската асоциация за съхранение на енергия (EASE) обаче призова Европейската комисия да включи разглеждането на батерии, механични и термични технологии за съхранение в плановете си още през април, като написа отворено писмо заедно с други търговски групи. За момента този елемент липсва в проектопредложението.

Все още няма коментари
Нов коментар