🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руснаците започнаха да усещат западните санкции

Според експерти икономическата ситуация в страната ще се влошава

Макар и за момента западните санкции да не са притиснали руската икономика, налице са достатъчно индикатори, че това е въпрос на време
Макар и за момента западните санкции да не са притиснали руската икономика, налице са достатъчно индикатори, че това е въпрос на време
Макар и за момента западните санкции да не са притиснали руската икономика, налице са достатъчно индикатори, че това е въпрос на време    ©  Reuters
Макар и за момента западните санкции да не са притиснали руската икономика, налице са достатъчно индикатори, че това е въпрос на време    ©  Reuters
Темата накратко
  • Последствията от западните санкции все още не са прекомерни.
  • Най-силно се усеща липсата на западни компании.
  • Безработицата засега остава близка до нивата отпреди войната.

През март 2022 г. Русия стана най-санкционираната страна в света. Тя е обект на повече от 5 хил. различни целеви мерки - повече от Иран, Венецуела, Мианмар и Куба, взети заедно. Започването на война в повечето случаи води до ситуация, в която икономическата реалност в страната агресор се влошава рязко. Нахлуването на руската армия в Украйна за момента, изглежда, ще доведе до подобна ситуация и в Русия, дори и в момента данните да не показват, а по-скоро предсказват, икономически турбуленции.

В края на май руският президент Владимир Путин увеличи минималната работна заплата и пенсия с по 10% в отговор на покачващата се инфлация в страната. Тя достигна най-високите си стойности от 20 години насам, като през април възлизаше на 17.8%. Така макар и най-бедните да получават повече пари, покупателната им способност е намаляла в сравнение с преди. В същото време руското правителство спря да публикува месечни данни за реалните доходи. Следователно е безопасно да се предположи, че този показател е спрял да расте след началото на инвазията в Украйна.

"Цените на хранителните стоки се покачиха, да, но като цяло нещата не са се променили много", смята Татяна Михайлова, икономист и академик, живеещ в Москва. "Ако не включите телевизионните новини, много лесно може да останете с впечатлението, че изобщо нищо не се случва", казва тя пред Financial Times. Според друг гражданин на Москва - Роман, знаците, че положението ще се влоши, вече са налице. "Едно нещо, което ме притеснява... е постоянното покачване на цените на ежедневните стоки и дори на зеленчуците. Мисля, че това сигнализира, че най-лошото тепърва предстои", заявява той пред Reuters.

Путин също подкрепя идеята, че инфлацията в страната не е нищо особено и повод за притеснение няма, като според него главният индикатор за това е фактът, че инфлация има и в западните страни, които не са в положението на Русия. "Защото в страни, които не извършват никакви операции - да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа - инфлацията е сравнима и ако погледнете структурата на техните икономики, дори повече от нашата", заяви президентът по време на пресконференция за повишаването на минималната заплата и пенсия.

Инфлацията е най-големият проблем

Путин е прав, че намаляването на покупателната способност на руснаците е най-големият проблем, пред който страната е изправена. Макар и достигнала връх от две десетилетия, през май инфлацията в Русия започна да се забавя. Заради строгия капиталов контрол и задължението износителите да продават половината от приходите си в твърда валута, рублата се повиши и е по-силна в сравнение с долара, отколкото преди Русия да започне войната в Украйна на 24 февруари.

За руснаците санкциите се изразяват най-ясно в затворените магазини на западни компании. В Москва магазините, продаващи чуждестранни марки, заемат около 40% от търговските площи в големите молове, сочат данни на консултантската фирма за търговски недвижими имоти ILM. Около 15 до 20% от магазините в московските молове вече са затворени, според Knight Frank Russia. Мара Канакина, която работи като личен стилист и живее във Волгоград, казва, че е била шокирана, когато посетила Москва миналата седмица. "Вървях по Столешникова алея и почти всичко беше затворено", обяснява пред Financial Times Канакина, визирайки една от по-бляскавите търговски улици на столицата.

Друг показател от значение е нивото на безработицата, което за момента не се е покачило прекалено много. Това е така заради факта, че голяма степен от гражданите работят в държавни служби, а те предприемат съкращения изключително рядко. Сериозните приходи от износа на петрол и газ също дадоха на Кремъл средствата да предложи стимули на частния сектор да плаща на работниците в неплатен отпуск, а не да ги уволнява.

Безработицата остава около 4%, избягвайки скока по време на пандемията от коронавирус. Въпреки че данните за безработицата остават като цяло стабилни, онлайн платформата за набиране на персонал HeadHunter установи, че броят на обявените свободни работни места е намалял с 28% през април в сравнение с предвоенния месец февруари. Обявите за работа в областта на маркетинга, PR, човешките ресурси, мениджмънта и банкирането са намалели между 40 и 55%.

Затрудненията, които руснаците изпитват при намирането на работа, не са изненадващи. Пример за това е Наталия Клюева, която има 20 години опит в продажбите и започва да търси нов работодател през февруари, още преди Русия да нахлуе в Украйна. "Няма търсене. Честно казано, ужасена съм", каза Клюева, описвайки бизнеса в Русия като "замразен", обяснява тя пред Financial Times.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар