🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция въвежда таван от 25% за увеличението на наемите

Мярката ще важи до юли 2023 г.

Президентът Ердоган се опитва да ограничи ръста на наемите в Турция година преди важните за него избори
Президентът Ердоган се опитва да ограничи ръста на наемите в Турция година преди важните за него избори
Президентът Ердоган се опитва да ограничи ръста на наемите в Турция година преди важните за него избори
Президентът Ердоган се опитва да ограничи ръста на наемите в Турция година преди важните за него избори

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган прие закон, според който повишението на наемите в страната се ограничава за период от година. Според новите разпоредби наемите ще може да се увеличат с до 25% до юли 2023 г.

"Наемите може да бъдат увеличени само с 25%. Опитахме се да защитим правата както на наемателите, така и на наемодателите", каза турският министър на правосъдието Бекир Боздаг преди парламентарния вот. Длъжностните лица ще включат нова клауза в кодекса на задълженията, предвиждаща промяната, която може да се приложи най-скоро в началото на юли.

Съгласно действащото законодателство повишенията на цените за съществуващи наематели са ограничени до средния годишен темп на инфлация през последните 12 месеца. В сегашния закон, както и в новия, са предвидени по едно вдигане на цените на година.

Местните пазарни експерти обаче са на мнение, че макар и решението да е в полза на наемателите, то ще навреди на наемодателите. "Не можем да кажем, че има балансирано и междинно решение. Като се има предвид непрекъснатото нарастване на инфлацията, това е успокояваща стъпка за наемателите", каза пред турския вестник Cumhuriyet Али Гювенч, президент на Асоциацията по право на недвижимите имоти.

Нивото на инфлация в страната достигна 39.3% от началото на годината през май. Подхранвана от покачващите се цени на храните и енергията, годишната инфлация в Турция се повиши с по-ниски от очакваното темпове миналия месец, но все пак скочи до 24-годишен връх от 73.5%, сочат данни на TurkStat. Според експерти обаче реалната инфлация в страната е много по-висока, като някои дори предполагат ниво над 160%. В края на миналата седмица турската лира записа ново историческо дъно, след като един долар се разменя за 17.2 лири. Един щатски долар струваше 14 лири само преди месец, а преди година около 8.5 лири. Въпреки това Ердоган не показва признаци, че в скоро време централната банка ще повиши основния лихвен процент. Вместо това турският президент иска да направи всичко възможно, за да натрупа политически капитал преди президентските избори през юни 2023 г., а повишаването на лихвения процент би забавило икономиката.

Пазарът на наеми

Негативните настроения относно пазара на недвижими имоти в страната се задълбочават заради растящите наеми, като според онлайн платформата sahibinden.com те са се повишили средно със 147% в Истанбул за нови наематели през последната година. Наемодателите се опитват да изгонят обитателите и да запишат нови на много по-високи цени, като броят на съдебните дела срещу наематели се удвоява, съобщи вестник Sozcu през април. "Това вече не е нормален пазар", каза Низамеддин Аса, ръководител на асоциация на брокерите в Истанбул. "През последните три месеца видяхме битки, заплахи, сплашвания и съдебни дела. И наемодателят, и наемателят са прави, и двамата се борят да си изкарват прехраната", допълни той пред Bloomberg

Според уебсайта за продажба на недвижими имоти Emlakjet средният наем в Истанбул за април е бил 6500 лири, или 352 евро, докато месечната минимална заплата в страната е 230 евро. Цените на наемите в най-големия турски град се повишиха със 112.3% между март 2021 г. и март 2022 г., съобщи Центърът за икономически и социални изследвания към университета "Бахчешехир" в Истанбул. Проучването е направено в края на март тази година и оттогава има допълнително увеличение. Покачването в Анталия е 122%, в столицата Анкара - 106.7%, и в Измир - 75%.