🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическият растеж в Китай изостава от този в Азия за пръв път от 1990 г.

Световната банка намали прогнозите си за увеличение на БВП в страната

За първи път от десетилетия насам китайската икономика изостава от тази на съседни страни в Азия
За първи път от десетилетия насам китайската икономика изостава от тази на съседни страни в Азия
За първи път от десетилетия насам китайската икономика изостава от тази на съседни страни в Азия    ©  Reuters
За първи път от десетилетия насам китайската икономика изостава от тази на съседни страни в Азия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Политиката на нулев ковид и кризата на имотния пазар са ключовите фактори за забавянето.
  • Една трета от всички имотни заеми в страната се класифицират като лоши.
  • Азиатските икономики като цяло се развиват по-добре от китайската.

Китай ще изостане по икономически растеж от останалата част от Азия за първи път от 1990 г., сочат нови прогнози на Световната банка. Това се дължи главно на местната политика за нулев ковид, както и кризата на жилищния пазар.

Световната банка ревизира прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт във втората по големина икономика на планетата до 2.8% в сравнение с 8.1% миналата година. Освен това сегашната прогноза е значително по-ниска от тази, която банката направи през април, когато предричаше ръст на БВП за 2022 г. в диапазона между 4 и 5%.

В същото време очакванията за останалата част от Източна Азия и Тихия океан се подобриха. Регионът, с изключение на Китай, се очаква да нарасне с 5.3% през 2022 г. спрямо 2.6% миналата година благодарение на високите цени на суровините и възстановяването на вътрешното потребление след пандемията.

Кризата в жилищния и строителния сектор в Китай също влоши икономическите условия. През август цените на новите жилища в 70 китайски града паднаха с по-лошите от очакваното 1.3% на годишна база според официални данни. Друг фактор, който изиграва роля в това развитие, е това, че почти една трета от всички заеми за имоти вече се класифицират като лоши дългове.

"Китай, който водеше възстановяването от пандемията и до голяма степен пренебрегна трудностите на делта варианта на ковид-19, сега плаща икономическата цена за овладяване на болестта в нейното най-инфекциозно проявление", заяви пред Financial Times Адития Мату, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихия океан.

Китай беше поставил цел ръст на БВП около 5.5% тази година, което би било най-ниското ниво от три десетилетия насам. Но перспективите се влошиха значително през последните шест месеца.

Последната прогноза на базираната във Вашингтон организация следва поредица от финансови институции, включително Goldman Sachs и Nomura, които намалиха предвижданията си и за следващата година. Нарастването на песимизма се основава на оценките, че китайският президент Си Цзинпин вероятно ще следва политиката си за нулев ковид и след края на 2022 г.

Миналата седмица Азиатската банка за развитие също понижи прогнозата си за растежа на Китай през 2022 г. от 5% през април на 3.3%. Тя също така предвижда, че БВП на Китай през 2023 г. ще нарасне само с 4.5% вместо с 4.8%.

"Докато се подготвят за забавяне на глобалния растеж, страните трябва да се справят с изкривяванията на вътрешната политика, които са пречка за по-дългосрочно развитие", казва в изявление вицепрезидентът на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион Мануела Феро, цитирана от Guardian.

Данните идват на фона на по-широки опасения, че политиките на Си, който трябва да си осигури безпрецедентен трети мандат като лидер на Китайската комунистическа партия следващия месец, обръщат икономическата динамика, започнала в ерата на реформите на Дън Сяопин.

Световната банка също изразява притеснение, че забавянето на имотния пазар представлява дълбок "структурен" проблем. За да намали непосредствения риск от заразяване от "сътресението" в сектора на имотите, банката смята, че Пекин трябва да предостави повече ликвидна подкрепа на затруднените предприемачи и финансови гаранции за завършване на проектите. В по-дългосрочен план обаче са необходими фискални реформи, за да се осигурят на местните власти нови източници на приходи извън продажбите на земя. Най-правилният подход в тази посока според Световната банка е налагането на данък върху имотите.

Картинката е друга в останалата част на Азия

За разлика от Китай, икономиките в Източна Азия и Тихия океан, особено ориентираните към износа икономики на Югоизточна Азия, се очаква да растат по-бързо и да имат по-ниска инфлация през 2022 г.

В Индонезия, Тайланд и Малайзия държавните субсидии за гориво спомогнаха за поддържане на ниска инфлация според глобалните стандарти. Вътрешното потребление се повиши, след като регионът изостави блокиранията и по-строгите подходи за управление на пандемията.

В същото време по-високите цени на суровините, предизвикани от глобалната енергийна криза, дадоха тласък на зависещите от износа икономики в региона. Индонезия, която е един от най-големите износители на въглища, миналата седмица съобщи, че износът е донесъл рекордните 27.9 млрд. долара през август.

Някои централни банки, включително тези на Индонезия, Виетнам и Филипините, започнаха да повишават лихвените проценти. Въпреки това регионът беше под по-малък натиск от други части на света, смята Мату. "Мисля, че постепенното затягане, което виждаме... може да се поддържа известно време."

Някои от мерките като субсидиите за храни и горива обаче може да се окажат пречка за растежа до края на годината, предупреди банката. Контролът върху цените изкривява пазара, като често помага на богатите и големи корпорации, като същевременно увеличава публичния дълг, се казва в доклада на финансовата институция.

Все още няма коментари
Нов коментар