Войната в Украйна | Нарастват съмненията дали взривилите се в Полша ракети наистина са руски

Полша, САЩ и съюзниците в НАТО разследват експлозията, която се случи в деня на най-тежката руска ракетна атака срещу Украйна. Няколко анонимни източника предполагат, че всъщност може да става дума за украински зенитни ракети

Ракети се взривиха в полско градче, което се намира близо до границата с Украйна
Ракети се взривиха в полско градче, което се намира близо до границата с Украйна
Ракети се взривиха в полско градче, което се намира близо до границата с Украйна    ©  Reuters
Ракети се взривиха в полско градче, което се намира близо до границата с Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намалява напрежението след вчерашната експлозия в полско градче на границата с Украйна, при която загинаха двама души. Първоначалните твърдения на полски и световни медии бяха, че това се дължи на руска ракета, след като вчера Москва нанесе най-тежкия си удар от началото на войната.

Информациите от вторник вечерта са поставени под съмнение, защото е възможно това да са били заблудили се ракети на украинската противовъздушна отбрана от типа С-300 или пък украинска зенитна ракета да е прехванала руска над полската територия. Русия отрече да има нещо общо с трагичния инцидент, като министерството на отбраната публикува в своя Telegram канал позиция, наричайки информациите "умишлена провокация с цел ескалиране на ситуацията".

Експлозията обаче се случи след масирания руски ракетен удар във вторник по редица градове в Украйна. Според украинския генерален щаб са изстреляни над 100 крилати ракети, поне 73 от които са били прехванати от противовъздушната отбрана (ПВО). Изобщо не е изключено обаче някои от украинските зенитни ракети, пропуснали целите си, да се взривят при падането си на земята. Важно е да се отбележи, че през последните месеци Русия дори използва зенитните установки С-300 и за стрелба по наземни цели, за каквото те не са проектирани, тъй като армията изчерпва арсенала си от квазибалистични ракети "Искандер" и крилати ракети "Калибр". Така че въобще не е невъзможно заблудила се украинска ракета С-300 да предизвика експлозия с подобен мащаб на полска територия.

Според Киев вчерашната атака е най-тежката подобна от началото на войната през февруари. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че основната цел, както и преди, е енергийната инфраструктура.

Сдържани реакции на Запада

Няколко часа след експлозията, довела до смъртта на двама души, реакциите на Запада продължават да са сдържани. Полша, САЩ и техните съюзници в НАТО разследват взрива, но досега наличните данни предполагат, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Reuters.

На въпрос дали е твърде рано да се каже, че става дума за ракета, изстреляна от Русия, Байдън каза, че траекторията предполага друго. "Има предварителна информация, която оспорва това", каза той пред репортери. "Не искам да го казвам, докато не го разследваме напълно, но е малко вероятно... да е изстреляна от Русия. Ще видим", обобщи той.

AP съобщи в сряда сутринта, че според няколко независими източника от американското разузнаване ракетите не са изстреляни от Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че представителите на Г-7 и НАТО на среща са осъдили бруталните действия на Русия в Украйна и продължават да стоят единни зад властите в Киев, "колкото е необходимо". Във видеообръщение тя заяви, че участниците са готови да помогнат на Полша в разследването на експлозиите до границата с Украйна.

Реакциите на Полша

Във вторник късно вечерта говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер обяви пред журналисти във Варшава, че страната повишава нивото на бойна готовност на отделни бойни части на своята армия. Той допълни също, че полското правителство обмисля дали да задейства член 4 от устава на НАТО, според който се провеждат консултации между членовете на алианса, след като е възникнала заплаха за "териториална цялост, политическа независимост или сигурността" на някой от тях. По-късно стана ясно, че консултации по чл. 4 ще бъдат свикани в щабквартирата на НАТО днес в 11 часа.

Разговорите продължават

- Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, обяви извънредно събиране на лидерите на ЕС, които са с него в Бали в Индонезия на срещата на върха на Г-20.

- Посланиците на страните от НАТО в Брюксел ще обсъдят ситуацията на извънредна среща в Брюксел, започваща в 11 часа българско време под председателството на генералния секретар Йенс Столтенберг (по принцип в сряда е редовното им заседание).

- Полският премиер Матеуш Моравецки свика днес по обед Съвета за национална сигурност и отбрана.

- В Литва президентът и премиерът ще обсъдят кризата на специална среща.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1
    • + 3

    Т.Е политиците ще решат , дали са или не са съветски ракетите и от къде са дошли .

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Пропагандата (както и всичко останало) трябва да се прави интелигентно. В противен случай ефектът е обратен.

    Местните пропагандисти - уви! - не могат да надскочат първия урок: за highly likely внушенията. И все го удрят на сугестия. Става, ама за еуглените. За по-горните класове трябва друг подход. Нещо подбрани факти, цифри, цитати. Намек за достоверност.
    Иначе местните писатели са като преписвачи на Братя Грим...

    Ето как, например, прави пропаганда известният руски блогър и военен аналитик Борис Рожин.
    Под заглавие "Необявената война на Украина срещу НАто" той с много сарказъм подрежда осем случая, когато Украина е агресирала към натовска държава:
    1. На 2 март украински ЗРК С-300 унищожава с вси пилота румънски изтребител Миг-21;
    2. Същият ден украинската ПВО сваля и румънския военен хеликоптер Ми-8 тръгнал да спасява каквото е останало от изтребителя. Няма оцелели;
    3. На 3 март естонски суховоз е взривен от украинска мина в акваторията на Одеса. Четирима моряци се водят за беследно изчезнали;
    4. На 10 март украински БПЛА Ту-141 Стриж нанася удар по Загреб;
    5. На 13 март украински военни край Ирпен разстрелват в колата му американския журналист от New York Times Брент Рено;
    6. На 9 септември румънски миночистач се натъква на украинска мина в акваторията на Констанца;
    7. На 9 ноември в турски води катер на бреговата охрана се спасява на косъм от среща с украинска мина;
    8. На 15 ноември украински ЗРК С-300 нанася удор по полско село. Двама загинали, унищожена зърносушилня и ремарке на трактор.

    Всички факти на Борис са проверими и са истински. Да, подбрани са целенасочено. Но това е по-висш етаж на пропагандата от тази, с която ни занимават тук.

    Майсторството в пропагандата е спечелването на доверието!

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 3

    Ако падналите в Полша ракети наистина са украински, това е 100% нападение срещу страна-член на НАТО!
    Чл.5 е задължително да се активира!
    Доста подигравателно към здравия разум е България да изнася оръжие за страна-агресор срещу съюзническа страна!

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • + 1

    Цял свят разбра, че ракетите са украински, само тук не се отказват да опитват да ги припишат на друг.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-?
    D-r D

    Кирил, по темата се изписа цистерна мастило. И на слепите котета стана ясно, че ракетите бумнали в Полша са украински.
    Е, няма ли да си премахнете фейка?
    За професионализъм чувал ли сте?
    Или ще ме накажете пак с триене и седмица карцер за напомнянето на елементарните правила в журналистиката?

    Нередност?
Нов коментар