Войната в Украйна | Противоречива информация за предполагаемо руски ракети, взривили се в Полша

След като Москва извърши най-тежката си ракетна атака срещу Украйна във вторник следобед, мистериозна експлозия уби двама души в погранично полско градче. НАТО се събира спешно във връзка с инцидента.

Русия изстреля над 100 ракети срещу Украйна във вторник, като целта отново беше енергийната инфраструктура на страната
Русия изстреля над 100 ракети срещу Украйна във вторник, като целта отново беше енергийната инфраструктура на страната
Русия изстреля над 100 ракети срещу Украйна във вторник, като целта отново беше енергийната инфраструктура на страната    ©  Reuters
Русия изстреля над 100 ракети срещу Украйна във вторник, като целта отново беше енергийната инфраструктура на страната    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полски и световни медии разпространиха във вторник вечерта противоречива информация за две евентуално руски ракети, взривили се на полска територия. По първоначални данни при експлозията има двама загинали. Новината идва в същия ден, когато Москва нанесе най-тежкия си ракетен удар срещу Украйна от началото на инвазията, а лидерите от Г-20 се срещат в Индонезия и водещата тема е именно войната.

Съществува обаче вариант да става дума и за заблудили се ракети на украинската противовъздушна отбрана от типа С-300 или пък украинска зенитна ракета да е прихванала руска над полската територия. До момента Полша не е излязла с официално изявление по повод трагедията, което да дава категоричен отговор каква е причината за експлозиите. Ако обаче действително ракетите се окажат руски и бъде доказано, че става дума за умишлен удар по територията на страната, Варшава формално може да поиска НАТО да активира прословутия чл. 5 от Вашингтонския договор. Според него нападението срещу една държава-членка се приема за агресия срещу целия алианс. Засега обаче е малко вероятно това да се случи.

До момента информацията по темата е фрагментарна, хаотична и често противоречаща си. Неназован високопоставен служител на американското разузнаване е обявил, че ракетите, паднали в Полша, убивайки двама души, са именно руски. Служителят е говорил пред AP, като е пожелал да остане анонимен поради деликатния характер на ситуацията. Агенцията Reuters не можа веднага да потвърди достоверността на информацията. САЩ засега се въздържат да декларират официално дали става дума за руски ракети или не.

Пожарната служба в Полша съобщава, че двама души са загинали при експлозия в Пшеводув - село в източна Полша близо до границата с Украйна. Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия по въпросите на националната сигурност и отбраната, съобщи правителственият говорител в Twitter. Подобно нещо направиха прибалтийските републики Естония и Латвия, които веднага заявиха съпричастност и подкрепа към Полша.

Британската BBC се е свързала с високопоставен източник от кабинета на полския премиер, който е описал ситуацията в момента като "информационен хаос", като е допълнил, че не може да потвърди нищо.

По-късно говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер обяви пред журналисти във Варшава, че страната повишава нивото на бойна готовност на отделни бойни части на своята армия. Той потвърди, че при експлозията са били убити двама души. Мюлер допълни също, че полското правителство обмисля дали да задейства член 4 от устава на НАТО, според който се провеждат консултации между членовете на алианса, след като е възникнала заплаха за "териториална цялост, политическа независимост или сигурността" на някой от тях.

Впоследствие стана ясно, че спешна среща на официалните представители на държавите-членки на НАТО действително ще бъде свикана в сряда по полска инициатива.

Русия отрича

Очаквано Русия отрече съобщенията на полски медии и официални лица, че руски ракети са паднали върху полското село Пшеводув. Руското министерство на отбраната публикува в своя Telegram канал позиция, наричайки информациите "умишлена провокация с цел ескалиране на ситуацията". "Не са нанесени удари срещу цели в близост до украинско-полската държавна граница с руски средства за унищожаване", се казва в изявлението. В него се казва, че части от ракети от мястото, където са паднали, за които се твърди, че са снимани от полските медии, не са свързани с руски оръжия.

Масирани ракетни удари

Информациите от Полша съвпадат с масирания руски ракетен удар във вторник по редица градове в Украйна. Според Киев това е най-тежката подобна атака от началото на войната през февруари, по време на която са изстреляни над 100 ракети, 73 от които са били свалени от системите за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че основната цел, както и преди, е енергийната инфраструктура. "Ясно е какво иска врагът. Той няма да постигне това", каза той във видеообръщение в Telegram.

Нападението срещу критичната инфраструктура беше извършено няколко дни след унизителното изтегляне на руската армия от Херсон, като информациите са, че окупационните сили са принудени да се оттеглят още 15-20 км. по-навътре от река Днепър, за да не бъдат обстрелвани от вражеската артилерия и ракетните системи HIMARS.

Щети в Унгария и Молдова

Ракетните удари на Русия срещу енергийната инфраструктура на Украйна доведоха до проблеми и за Унгария и Молдова. Унгарският премиер Виктор Орбан свика извънредно заседание на Съвета по сигурност към правителството, след като по-рано днес спря подаването на петрол по тръбопровода "Дружба". Причината е, че след днешните руски ракетни удари има сривове на електрозахранването, а с това - и спад на налягането в тръбите. Това е версията на Украйна на руската компания "Транснефт", която изнася горивото за Централна Европа. MOL, най-голямата петролно-газова компания на Унгария, съобщи, че следи развоя на ситуацията. "Дружба" е основният нефтопровод за руския износ към Европа и снабдява големи вносители като Германия и Полша, както и Унгария, Словакия и Чехия.

След по-малко от три седмици влиза в сила петролно ембарго на ЕС, което забранява вноса на руски петрол с кораби. Унгария получи право да е изключение, защото няма излаз на море и се снабдява единствено по тръбопровод. Но Орбан има задача междувременно да работи за намиране на алтернатива.

Молдова пък се сблъска днес с големи сривове на електрозахранването в цялата страна, след като руските ракетни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна прекъснаха ключов електропровод, който захранва малката държава, коментира официален представител, цитиран от AP.

"След бомбардировките на Русия срещу украинската енергийна система през последния час един от електропроводите, които осигуряват преноса на електроенергия за Молдова, беше изключен", каза министърът на инфраструктурата Андрей Спину. "Това доведе до масови прекъсвания на електрозахранването в цялата страна."

Спину отбеляза, че блокираните електропроводи "не са били повредени, но са били автоматично изключени като мярка за безопасност". Молдовските власти по-късно потвърдиха малко след 18:30 часа. местно време, че захранването е възстановено в повечето райони.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    И това highly likely ще пошуми е ще оттече в пропагандната септечна яма.
    Видимо залпът, нареден от полк. Баранец, командирът на 540-ти зенитен полк на ВСУ няма да е повод за Третата.

    Нередност?
Нов коментар