САЩ спират лицензите за износ на продукти за Huawei

Мерките ще засегнат редица американски компании

Решението на Вашингтон идва, след като производството на Huawei се стабилизира
Решението на Вашингтон идва, след като производството на Huawei се стабилизира
Решението на Вашингтон идва, след като производството на Huawei се стабилизира    ©  Reuters
Решението на Вашингтон идва, след като производството на Huawei се стабилизира    ©  Reuters

Администрацията на Белия дом спря да издава лицензи за износ на американски компании, с които те да доставят технологии към китайската Huawei. Това е нов удар за китайската технологична индустрия и началото на пълното спиране на продажбите на американски технологии за китайския гигант, съобщава The Financial Times. Представители на администрацията, запознати с темата, съобщиха, че търговският отдел е наложил забрана на всяка една американска компания да снабдява Huawei с технологии, нужни за тяхното производство.

Този ход на президента Джо Байдън бележи най-новата стъпка в кампанията на Вашингтон за ограничаване на базираната в Шенжен технологична компания, за която редица експерти по сигурността смятат, че помага на Пекин в събирането на данни. Китайският гигант отрича всякакво участие в такава дейност.

По времето на президента Доналд Тръмп на Huawei бяха наложени ограничения в доставките от САЩ на продукти за 5G мрежи и други технологии, но Вашингтон даваше лицензи на някои американски фирми, чрез които те можеха да продават определени продукти и технологии на компанията. През 2020 г. Qualcomm например получи разрешение да продава 4G чипове за смартфони на Huawei.

През последните две години Джо Байдън зае още по-твърда позиция спрямо износа към Китай, особено в областта на авангардните технологии. През октомври 2022 г. Белият дом наложи големи ограничения върху износа на модерни полупроводници и оборудване за производство на чипове за китайски групи.

Ефектите

Мартин Расер, технологичен експерт в CNAS, сподели, че последните ходове на американското правителство са "от значителна важност". "Тези решения на търговското министерство се дължат на факта, че Huawei вече не е същата компания, която е била преди 4 години, когато беше фокусирана единствено в 5G," добавя Расер.

Решението на Вашингтон идва, след като производството на Huawei се стабилизира. Председателят на борда на директорите на китайската компания Ерик Ксу, обяви, че 2023 г. ще бъде първата година, в която Huawei ще се върне към "бизнеса както обикновено". В изявление на компанията Ксу обяви, че приходите за 2022 г. са останали без промяна - 636.9 млрд. юана (94 млрд. долара), което идва след рязък спад през 2021 г.

Компанията успя да оцелее с поръчки от правителството и развитие на облачния бизнес. Фактът, че САЩ все още позволяват известен износ за Huawei също помогна да бъде избегнат пъленс колапс. Смята се, че китайският телекомуникационен гигант подкрепя проекти в Китай, насочени към изграждането на независима от внос верига за доставки, към каквато и Вашингтон проявяват интерес.

Вътрешни източници в индустрията съобщават, че е твърде рано да се оценят последиците от последните мерки срещу Huawei. "Пълно спиране за неопределено време, разбира се, би било катастрофално за китайската компания, но резултатът от по-леки санкции може да бъде съвсем различен", добавя правен експерт, участващ в процедурите за лицензи за износ.

Ръководител на дизайнерска компания за полупроводници, която е била дълги години партньор с Huawei, заяви че промяната ще настъпи, когато лицензите за износ изтекат. "Тъй като няма подробности за предоставените лицензи, това става трудно да се предвиди," добави той.

Пол Триоло, китайски тхнологичен експерт, работещ в консултантската компания Albright Stonebridge, смята, че има вероятност търговският отдел (на САЩ) също така да отмени всички предишни лицензи, предоставени за износ на Huawei.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Китай през следващата седмица, което ще бъде първата визита в страната на член на правителството по времето на Байдън. САЩ засилват натиска си върху Китай, за да забавят плановете й за разработване на авангардни технологии като полупроводници, които се използват за изкуствен интелект, моделиране на ядрени оръжия и разработване на хуперзвукови оръжия. През миналата седмица Вашингтон постигна споразумение с Япония и Нидерландия, които да се присъединят към САЩ в ограниченията на износа за Китай на определено оборудване, нужно за производството на чипове.