Най-големият обрат в Гърция - от "боклук" до инвестиционен рейтинг

Управляващата консервативна партия "Нова демокрация" има преднина от 5 до 6 пункта в проучванията пред радикалната лява опозиционна партия "Сириза"

Болезнените мерки за строги икономии са оставили своя отпечатък върху страната, в която сега равнището на относителна бедност е едно от най-високите в ЕС.
Болезнените мерки за строги икономии са оставили своя отпечатък върху страната, в която сега равнището на относителна бедност е едно от най-високите в ЕС.
Болезнените мерки за строги икономии са оставили своя отпечатък върху страната, в която сега равнището на относителна бедност е едно от най-високите в ЕС.    ©  Reuters
Болезнените мерки за строги икономии са оставили своя отпечатък върху страната, в която сега равнището на относителна бедност е едно от най-високите в ЕС.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Наскоро S&P промени прогнозата си за Гърция от стабилна на положителна
  • Икономиката направи едно от най-силните възстановявания след пандемията от ковид-19, като БВП нарасна с 8.4% през 2021 г. и с 5.9% през миналата година
  • В реално изражение обаче средната заплата е с около една четвърт по-ниска от тази преди 12 години

Повече от десетилетие, след като спасителните заеми и мерките за икономии измъкнаха Гърция от ръба на фалита и излизането от еврозоната, страната се възстанови и е на път да върне инвестиционния си рейтинг. Наскоро S&P промени прогнозата си за страната от стабилна на положителна. Пълното повишаване на рейтинга би поставило Гърция на ниво BBB-, което е най-ниският инвестиционен рейтинг на рейтинговата агенция. Мнозина, включително управителят на централната банка на страната, очакват повишаването на рейтинга да стане след изборите на 21 май, ако новото правителство продължи реформите и запази политическата стабилност.

Управляващата консервативна партия "Нова демокрация" има преднина от пет до шест пункта в социологическите проучвания пред радикалната лява опозиционна партия "Сириза". Очаква се тя да се опита да състави правителство.

Фокион Каравиас, главен изпълнителен директор на гръцкия кредитор Eurobank, заявява пред Financial Times, че връщането към инвестиционния рейтинг - с който са неразривно свързани не само разходите по заемите на правителството, но и тези на местните кредитори и корпорации - ще бъде сигнал за "най-големия обрат в европейската финансова система".

"Имаше много гласове, които искаха Гърция да излезе от еврозоната. Те твърдяха, че дългът на страната никога няма да бъде устойчив, че ще бъде невъзможно да се постигнат първични бюджетни излишъци и че банковата ѝ система няма да може да намали запасите си от лоши кредити", каза той. "В крайна сметка няма невъзможни неща".

Ускорен ръст на БВП

След като години наред Гърция беше проблемното дете на Европа, сега растежът в страната се ускорява. Икономиката направи едно от най-силните възстановявания след пандемията от ковид-19, като брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 8.4% през 2021 г. и с 5.9% през миналата година.

Данните на Евростат показват, че през 2022 г. Гърция е регистрирала 0.1% от БВП първичен бюджетен излишък. Размерът на кредитите, които понастоящем са необслужвани в балансите на банките, е намалял от над 50% през 2016 г. до близо 7%. Икономисти от рейтингови агенции и инвестиционни банки като Goldman Sachs очакват Гърция да продължи да се представя по-добре от средното за ЕС през тази и следващата година.

Състоянието на страната е далеч от февруари 2012 г., когато кредитният рейтинг се доближи до най-ниската оценка - селективен фалит - след дълговата криза, която заплашваше да разкъса еврозоната. Липсата на инвестиционен рейтинг доведе до по-високи разходи за финансиране и означаваше, че за известно време на Европейската централна банка беше забранено да купува гръцки дълг като част от многомилиардните ѝ програми за изкупуване на облигации с цел стабилизиране на икономиката на еврозоната.

Много още има да се желае

Достигането до момента на повторното влизане в клуба на инвестиционните рейтинги - статут, който S&P дава само на 70 държави, беше трудно. Болезнените мерки за строги икономии са оставили своя отпечатък върху страната, в която сега равнището на относителна бедност е едно от най-високите в ЕС. Минималната работна заплата от 832 евро на месец е с 30 евро по-ниска от тази през 2010 г. В реално изражение средната заплата е с около една четвърт по-ниска от тази преди 12 години.

След като се сви с почти една четвърт от пика си, производството на Гърция остава значително под нивата отпреди кризата. Гиоргос Чулиаракис, икономически съветник на управителя на Гръцката централна банка, смята, че за връщане към пика "все още е необходимо още едно десетилетие", а заплатите ще се повишат само със "сериозен многогодишен инвестиционен план в човешки капитал, ключовата инфраструктура и здравните услуги".

След като се сви с почти една четвърт от пика си, производството на Гърция остава значително под нивата отпреди кризата.

"Много домакинства усещат натиска от по-високите цени на храните, енергията и други основни стоки", обяснява Никос Веттас, генерален директор на IOBE, базиран в Атина икономически мозъчен тръст.

Реформите не само стабилизираха икономиката, която беше в свободно падане, но и доведоха до някои реални подобрения. Основното сред тях е търговията: между 2010 г. и 2021 г. износът на стоки се е увеличил с 90% в сравнение с 42% в еврозоната като цяло.

"Най-големият успех на Гърция през последното десетилетие е износът", смята Димитрис Малиаропулос, главен икономист на Гръцката централна банка. Голям фактор обаче е "откровеното" намаляване на заплатите, добави той. "Цената на това подобрение беше висока".

Сега трудностите започват да се изплащат. След като по време на пандемията гръцкият държавен дълг нарасна до 206%, през миналата година той спадна до 171% от БВП, което е най-ниското му ниво от 2012 г. насам и един от най-бързите темпове на намаляване на дълга в света. Очаква се той да продължи да се свива и през 2023 г., подпомогнат от високата инфлация.

"По принцип печелившите от високата инфлация са тези, които имат много приходи, обвързани с инфлацията, и не много задължения, обвързани с инфлацията", каза Крис Джефри, ръководител на стратегията за инфлацията и лихвените проценти в Legal & General Investment Management. Страната е и сравнително по-малко изложена на по-високи регионални разходи по заеми, тъй като средният матуритет на дълга ѝ е 20 години в сравнение със седем години за средно развитите икономики.

"Номиналният БВП на Гърция вече е нараснал с над 25% през последните две години. Техният номинален дълг е нараснал само с 4%", каза Джефри. "Вероятно е през тази година да настъпи още по-голямо подобрение [в съотношението на дълга към БВП], което ще доведе до повишаване на рейтинга до инвестиционен".

Ковид-19 помогна за повишаване на приходите, като принуди хората да използват по-лесни за проследяване електронни плащания, тъй като магазините бяха затворени. "Икономическата дейност, която беше на тъмно, сега беше разкрита и обложена с данък", посочва Малиаропулос.

Скок на чуждите инвестиции

Гърция се възползва и от рязкото нарастване на преките чуждестранни инвестиции, които през миналата година се увеличиха с 50% до най-високото си ниво от началото на воденето на статистика през 2002 г. До 2026 г. Възстановителният фонд на ЕС трябва да предостави на Гърция безвъзмездни средства и заеми в размер на 30.5 млрд. евро, което се равнява на 18% от настоящия БВП.

Туризмът - най-големият сектор в гръцката икономика, който представлява около една пета от БВП - миналата година се възстанови и достигна 97% от равнището преди пандемията. Чужденците не само почиват в страната, но и инвестират активно в имоти. Продажбите на имоти на чуждестранни купувачи са почти четири пъти по-високи през миналата година, отколкото през 2007 г., като достигат почти 2 млрд. евро.

Строителството, най-засегнатият сектор по време на финансовата криза, също е в подем. Харис Кокосалакис, чийто строителен бизнес се срина през 2012 г., заяви, че търсенето от страна на чуждестранните купувачи му е дало лека "надежда" за устойчиво възстановяване. "Ако не бяха чуждестранните ни клиенти, щях да бъда много песимистично настроен", казва той. "Все още се опасявам, че сме се върнали в 2007 г. и ни очаква нов срив".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Разбира се че ви чака нов срив. С тия обедни почивки от по три часа ви чака срив след срив. Докато някой изкуствен интелект не реши че сте само във вреда на планетата и не вземе съответните мерки. То не че и ние, българите, сме нещо по-различно.

    Нередност?
Нов коментар