🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Климатичните промени: Аляска на фурна

Глобалните средни температури може да прескочат значим праг през 2024 г.

Кога годишната средна глобална температура ще се покачи за първи път с повече от 1.5°C над прединдустриалните нива? В отделни дни тя е надхвърляла този праг, но досега нито една година сумарно не е била толкова гореща. Това може да се промени през 2024 г., когато стабилното покачване на температурите през последния век, предизвикано от емисиите на парникови газове, за първи път от почти десетилетие ще съвпадне с един от естествените горещи циклични климатични феномени.

Метеорологичните агенции събират данни за температурата от целия свят в рамките на всяка година, за да определят средната годишна глобална температура на повърхността. Тази стойност, която се публикува от Световната метеорологична организация всеки януари, нараства от началото на ХХ век, но не последователно, година след година. Линията се движи зигзагообразно (виж графиката). Това е така, защото глобалното затопляне, предизвикано от парниковите газове, се случва едновременно с естествените изменения в глобалната климатична система, които карат някои години да бъдат по-горещи или по-студени от други.

Най-мащабният подобен топъл и студен цикъл е Южната осцилация на "Ел Ниньо" (ENSO) - феномен, който започва във и над екваториалните води на Тихия океан и влияе върху времето в тропиците и отвъд тях. ENSO варира между три състояния: "Ла Ниня", неутрална и "Ел Ниньо". Двете крайности са по-хладната от средното ("Ла Ниня") и по-горещата ("Ел Ниньо"). И двете водят след себе си по-голяма вероятност от екстремни климатични явления.

От средата на 2020 г. до началото на 2023 г. ENSO беше във фазата "Ла Ниня". В допълнение към усилването на някои наистина забележителни метеорологични явления, включително рекордните наводнения в Пакистан през 2022 г., тази необичайно дълга "Ла Ниня" временно понижи средните глобални температури, като прикри част от затоплянето, причинено от промишлените емисии. Следващата година няма да предложи подобно нещо. През юни 2023 г. ENSO премина в дългоочакваното състояние "Ел Ниньо", което ще подсили глобалното затопляне. Освен това прогнозата е, че този път "Ел Ниньо" ще бъде силен, което ще увеличи вероятността да се сблъскаме с екстремни явления.

Прогнозата е "Ел Ниньо" да бъде силен, което увеличава вероятността за екстремно време.

Последния път, когато нещо подобно се е случвало, е в периода 2015-2016 г. Явлението доведе до рекордни глобални температури през 2016 г. - годишен рекорд, който все още не е подобрен. Има две възможности. "Ел Ниньо" е феномен от края на годината, който започва в късните дни на бореалното лято и достига своя връх около Коледа и Нова година (кръстен е на новородения Исус от перуански рибари, които забелязват начина, по който по-топлите тихоокеански температури прогонват рибата аншоа в по-дълбоките и по-хладни води). Обикновено годината след "Ел Ниньо" е температурен рекордьор. Но бореалното лято на 2023 г. донесе сериозни климатични сътресения както в океаните, така и в атмосферата. Започвайки от юли, дневните температури скочиха до невиждани висоти. В резултат, когато всички данни бъдат публикувани през януари, може да се окаже, че 2023 г. е била най-горещата година до момента. Ако не е, тогава 2024 г. почти сигурно ще бъде.

А дали средната годишна стойност ще надхвърли прага на Парижкото споразумение? В него се говори за повишаване на температурите "над прединдустриалните". Естествено, кога прагът ще бъде преминат зависи от това каква точно е била средната стойност преди промишлената революция (сега температурите се измерват с точност, недостъпна за пресмяталите глобалните средни стойности преди изобретяването на парната машина). Различните климатични организации имат различни отправни точки. Така някои прогнозират, че това ще се случи през 2024 г., други - че вероятно ще трябва да премине още един цикъл на "Ел Ниньо".

Подписалите Парижкото споразумение обаче ще разполагат с малко повече време, преди превишаването с 1.5°C технически да бъде достигнато. Сделката се позовава на неясно дефинирана дългосрочна средна стойност, изчислена в рамките на няколко години. Така че ще трябва да се извъртят още няколко затопляния и охлаждания, преди тази средна стойност да надхвърли прага. Но не чак толкова много - климатичните модели прогнозират, че играта ще приключи през 30-те години на века.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар