Украйна поиска натовски бойни кораби в Черно море

Насочването на вниманието към Одеса не е случайно. Това е следващата потенциална голяма цел на руската инвазия по южното направление

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" (на сминмката) и американският "Хари Труман" спешно бяха разположени в Егейско море малко след началото на войната в Украйна.
Френският самолетоносач "Шарл де Гол" (на сминмката) и американският "Хари Труман" спешно бяха разположени в Егейско море малко след началото на войната в Украйна.
Френският самолетоносач "Шарл де Гол" (на сминмката) и американският "Хари Труман" спешно бяха разположени в Егейско море малко след началото на войната в Украйна.    ©  Reuters
Френският самолетоносач "Шарл де Гол" (на сминмката) и американският "Хари Труман" спешно бяха разположени в Егейско море малко след началото на войната в Украйна.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Посланикът на Украйна във Великобритания е призовал днес в Черно море спешно да бъдат изпратени бойни кораби на НАТО и "други международни сили". Подобен ход би би ключов за властта в Киев, тъй като в момента военноморските сили на Руската федерация изцяло доминират в акваторията на страната и блокират нейното търговско корабоплаване по море.

Ситуацията засяга пряко членовете на алианса България, Румъния и Турция, както и Грузия, чиито цивилни плавателни съдове също са изложени на риск покрай инцидентите с открити свободно плаващи морски мини, чийто произход е неизвестен, но е малко вероятно да е украински. За момента натовските черноморски държави се справят с минната заплаха със собствени ресурси, без да искат помощ от алианса за изпращане на съюзническата противоминна военноморска група.

"Трябва да "отключим" Черно море. Руснаците блокират достъпа ни. Това е нашето собствено море. Ние трябва да осигурим достъпа на хуманитарната помощ, която да достигне до Украйна", обяви украинският посланик във Великобритания пред телевизия Sky News. И добави: "Нуждаем се от морето, за да може Украйна да експортира, най-вече става дума за зърнени култури. Ние сме отговорни за значителна част от хранителната сигурност по света. Много държави в Африка се изхранват с украинска пшеница. И тази пшеница е блокирана в нашите силози, не може да се изнася, не може да бъде изпратена никъде."

За целта според посланик Пристайко НАТО трябва да изпрати свои бойни кораби в Черно море. Алиансът за момента се въздържа от всякакви ходове, които могат да бъдат изтълкувани като агресия от Москва и да въвлекат директно западния военен съюз във войната. Ако обаче НАТО рискува и разположи свои кораби около украинските пристанища, това би могло да има и възпиращ ефект, тъй като Русия от своя страна ще трябва да преценява дали да атакува в региона, рискувайки да провокира начало на Трета световна война. "Корабите на НАТО са добре дошли в нашето морско пространство. Три държави членки се намират в региона - Турция, Румъния и България. Те вече са тук. Ние се нуждаем от някой, който да подсили нашите усилия и да, да дойде. Чувствайте се поканени в Одеса", коментира украинският дипломат.

Споменаването на Одеса не е случайно. Това е следващата потенциална голяма цел на руската инвазия по южното направление. Днес от руското военно министерство обявиха, че са обстреляли тренировъчен лагер за "чужди наемници" в района на Одеса, използвайки брегови ракетен комплекс "Бастион". През последните дни атакуващата армия все по-активно обстрелва с ракети критичната инфраструктура в района на най-важния украински пристанищен град.

Ако третият по големина украински мегаполис бъде превзет, Кремъл ще отреже напълно достъпа на страната до Черно море. Също така руските сили ще могат да изградят сухопътен коридор към Приднестровието на територията на Молдова, което се контролира от проруски сепаратисти вече около 30 години след разпадането на СССР. Подобно развитие на войната ще е следваща фаза на ескалацията, защото ще въвлече в конфликта още една съседна държава.

За момента обаче изпращането на натовски кораби в Черно море не е особено вероятно, тъй като достъпът до него през Босфора се контролира от Турция. Макар че е член на алианса, властта в Анкара предпочита да се поддържа неформален неутралитет и да бъде равно отдалечена от Москва и Киев в настоящата криза. Така Турция наистина затвори проливите към Черно море за руски бойни кораби, но по неофициална информация остро се съпротивлява и срещу всяка идея за допускането на съюзнически плавателни съдове в кризисната акватория.

Вчера е бил проведен също така видеоконферентен разговор между военните министри на черноморските държави плюс Полша, на който са обсъдени проблемът с регионалната сигурност и инцидентите с плуващи мини. Преди седмица пък българското правителство одобри за ратификация споразумение с Гърция за изпълнение на мисии на формирование от морската патрулна авиация, което е част от мерките за адаптирано предно присъствие на алианса. На базата на него гръцки самолети ще могат да кацат за презареждане и обслужване в авиобазата за предно разполагане "Безмер", докато извършват разузнавателни полети над нашето крайбрежие. По всяка вероятност става дума за патрулиране над териториалните ни води с цел откриване на потенциални мини и/или подводници, които са в близост до морската ни граница.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 3

    Хубаво иска , ама на НАТО не му стиска ...

    Нередност?
  • 2
    bvo40646753 avatar :-|
    bvo40646753
    • + 3

    Ами да не го беха минирали тогава това море. И първо да освободи търговските кораби, които държи като заложници.

    Нередност?
Нов коментар