Украинска самоходна артилерийска установка "Бохдана" обстрелва руските позиции в околностите на Бахмут
Украинска самоходна артилерийска установка "Бохдана" обстрелва руските позиции в околностите на Бахмут    ©  Reuters

Войната | Русия може би опитва реконтраофанзива в Луганск

Войските на Путин са навлезли на 4-5 км в дълбочина на фронта на югозапад от градчето Сватове и са пресекли стратегическата река Жребец

Украинска самоходна артилерийска установка "Бохдана" обстрелва руските позиции в околностите на Бахмут    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато дългоочакваната украинска контраофанзива се развива на все по-бавни обороти и с променлив успех, въоръжените сили на Руската федерация поне привидно също се опитват да преминат в настъпление в североизточната зона на фронтовата линия.

Според неофициална информация на военни блогъри и от двете враждуващи страни, която в някаква степен беше потвърдена и от говорителите на украинската армия, окупационните войски отбелязват тактически напредък по линията на съприкосновение между селищата Сватово и Креминна. В тази зона фронтът, грубо казано, върви по границата между Харковска област и удържания миналата година от руснаците Северен Луганск.

Плацдарм за атака към Харковска област?

По-значимото в случая обаче е, че през последните около три дни руската армия много сериозно е засилила натиска в района на селищата Кармазинивка и Коваливка, пресякла е стратегически важната река Жребец и е успяла да навлезе около 4-5 км навътре в украинската територия, достигайки покрайнините на селцето Новоегоривка. Украински източници обаче допълват, че окупационните сили са достигнали зона, наситена с минни полета и са изпаднали в ситуация, подобна на буксуващата контраофанзива в Запорожие.

Ако силите на Путин наистина успеят да закрепят присъствието си в тази "сива зона" и да изградят постоянен плацдарм, това теоретично ще им позволи да развият последващо настъпление, без придвижването и логистиката им да бъдат блокирани от голяма водна преграда. На практика пред тях няма да има друго сериозно естествено препятствие, преди да достигнат голямата река Оскол на още около 30 км. на запад. Тя беше успешно форсирана от украинската армия по време на миналогодишната есенна светкавична контраофанзива, довела до освобождаването на Харковска област.

Засега не е ясно доколко въпросната руска активизация в Северен Луганск действително е опит за пълномащабна "реконтраофанзива" или просто е заблуждаваща маневра, чиято цел е да накара украинците да хвърлят в бой и своите значителни резервни сили. За момента стратезите на Киев все още не са изпратили на фронта поне половината от своите нови "натовски" бойни формирования, оборудвани със западна бойна техника. Значителна част от обещаното модерно въоръжение парадоксално все още се чака, включително обещаните от САЩ танкове M1A1 Abrams.

Не е изключено обаче генералите на Путин наистина да замислят своя настъпателна операция, след като за близо два месеца украинската контраофанзива в Запорожие затъна в огромни минни полета и не успя да напредне с повече от 10-15 км в дълбочина. В този смисъл Северен Луганск е най-логичното място за активизация - руската армия най-вероятно е концентрирала тук войскови групировки с численост от порядъка на поне 100 хил. души, събрани под руските бойни знамена благодарение на организираната от Путин "частична" мобилизация.

Също така снабдяването и логистиката на окупационните сили в най-голяма степен са улеснени заради териториалната близост с руските погранични области Ростов на Дон, Белгород и Воронеж. Географското разположение също така в по-голяма степен затруднява украинската армия да използва далекобойни ракети от типа на британските Storm Shadow в този участък от фронта.

Новият пробив всъщност не е прецедент

Прекосяването на река Жребец всъщност не е първият подобен плацдарм, който руската армия се опитва да създаде след началото на украинската контраофанзива в началото на юни. Първият се намира на около 30 км на юг по линията между контролираното от руснаците градче Креминна и освободения миналата година от украинците стратегически железопътен възел Лиман. По това направление войските на Москва успяха да напреднат около десетина километра, но бяха спрени край селището Торске, също намиращо се на стратегическата река Жребец. Впоследствие фронтът беше стабилизиран в района и офанзивните действия постепенно затихнаха. Така че не е ясно дали и настоящото форсиране на Жребец няма да приключи по същия начин без постигане на оперативни или стратегически цели.

Също така руската офанзива от последните дни може и да просто е опит на руското командване да предотврати назряващ украински пробив в други участъци от фронта. Докато контраофанзивата на юг в Запорожието изглежда да е в патова ситуация, не така стоят нещата например в околностите на Бахмут. Там силите на Киев постепенно напредват по фланговете, като са овладели повечето стратегически височини около града и оттам могат да обстрелват основните пътища в района.

Украинската армия в момента води битки в покрайнините на селцата Клишчийвка, Анрийвка и Курдюмивка на юг от Бахмут. Ако успее да ги превземе, това ще застраши единия фланг на руската групировка в печално известния град и може да я принуди да отстъпи заради риска да бъде обкръжена. Ако Украйна си върне Бахмут, от една страна, това ще е звучен имиджов шамар за Кремъл, а от друга - ще създаде условия за навлизане в руския тил между Донецка и Луганска област. Ако обаче руските генерали ангажират украинските стратегически резерви в Северен Луганск, подобен пробив при Бахмут може и да не се случи.

"Руските източници може да преувеличават руските постижения и украинската офанзивна активност по линията Купянск-Сватове-Креминна, за да представят продължаващите украински контраофанзивни операции като провал", обобщават ситуацията от американския отбранителен тинк-танк Institute for the Study of War (ISW).

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 9
    • + 6

    Лятото на контраофанзивите, през призмата на Капитал:

    - Украйна прави "контраофанзива" месец и половина, пробива 5 км под Орехов и 8 км под Велика Новоселка и "има частичен успех, но ще трябва време".
    - Русия за три дни постига 5 км пробив при Сватове и "може би опитва контраофанзива". Нищо, че самият Шойгу обяви такава в сектора, като крайната цел е град Лиман.

    Сега сериозно да видим къде е играл истинския анализ и къде повтаряне на "истината" (пощенската кутия на Нюланд ISW).

    - Украинците не форсираха река Оскол при миналогодишната офанзива, а превзеха едноименното населено място и после Лиман, с което си осигуриха земен коридор от юг, без да се налага да я преминават. При Купянск, руснаците бяха принудени да се изтеглят, заради нарушена логистика и само за кратко се опитваха да държат източната част на града (който се разделя на две от реката).

    - При настоящата офанзива руснаците форсираха река Жребец на две места, а не, че преди време са имали плацдарм северно от пробива. Южният пробив е по-голям като територия и той беше реализиран първи, след това северния и сега руснаците увеличават зоната на контрол.

    - ВСУ вкара в действие част от новите си бригади на фронта в Сватове. 41 и 32 механизирани замениха 92 механизирана, която отиде да подсили северния фланг при атаката на Бахмут. Още две от новите бригади са развърнати да помагат спирането на руското настъпление при Торское и Ямпол (21 и 42 механизирани). 44 Механизирана се държи в резерв в Лиман. С което от 20 нови бригади - 5 (6 ако броим за нова 88 механизирана, също в сектора на Купянск) вече се намират на този фронт, от които 4 се бият активно.

    - Руснаците повториха плана от зимата със Соледар. Тогава, ВСУ замени старите бригади с Херсонския корпус, който беше пометен от Вагнер и ВДВ и доведе до обкръжаването на "солния" град. Сега се случи същото - две нови бригади заменят една от по-утвърдените и в рамките на седмица, руснаците постигат пробив именно в този сектор.

    - Целите на руските сили са две. Първата е да се отвори нова ос на атака, която да подкрепи месомелачката при Кремина, както и да се разцепят украинските сили между двете реки на две. Втората е частично спомената в статията - да се принуди ВСУ да изпрати част от армията си да спасява положението, вместо да се подсилват атаките в Запорожие или Бахмут. За момента подкрепленията идват от резерва или от фронтовете при Запорожие и Херсон.

    - Оценката за Бахмут е сравнително правилна. Това е единственият сектор в конфликта, в който ВСУ е достигнал в пълния обем руската отбранителна линия. Ако силите на Киев превземат някое от населените места около Бахмут и Соледар те ще си осигурят потенциален пробив за нещо повече. Засега, руснаците ги държат, но ситуацията в Клещивка виси на конец.

    - Руските пробиви на фронта Купянск-Ямпол не са плод на фантазия, а са потвърдени от редица руски, украински и независими източници. Силите на Москва постигат по-бърз напредък и дори се говори за изнасяне на фронта още по-на запад от показаната карта на Deep State. Но трябва да мине време за да се потвърди от няколко надеждни източника. И да - ISW не е един то тях.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 9
    • + 6

    Тотален терминологичен хаос цари в това кое какво е в прокси войната на САЩ срещу РФ в Донбас, заради което започват да се ползват и термини от белота, като реконтра и пр.

    Това объркване идва от пъргавата мисъл на самия президент Зеленский и на стръмните обрати в неговите нощни "речи", които все повече объркват пропагандистите какво да говорят/пишат на другия ден.

    Така се раждат кандидатстудентски бисери като горните...

    В снощното видеообръщение на комика има няколко особени момента:
    1. Има смяна на целта на т.нар. контранастъпление.
    Вместо "излизане на границите от 1991 г", Зеленский обяви, че вече целта на ВСУ е "изтощение и максимално унищожение на руската армия". Макар че зад тази формулиравка може да се сложи каквото поискаш, а и като се имат пред вид колосалните жертви за 50 дни "контранаступ" и практически никаквите сериозни успехи, реално няма как вече да се мисли сериозно нито за излаз на Азовско, нито за старите граници, нито за превземане на Крим.

    2.Зеленский обявява претенции към ЕС и към правителствата на БГ, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, които отказват да разрешат транзит на украинско зърно, защото това постаня фермерите им в неконкурентно положение.
    Не го каза, но намекна, че доста шизо е цялата тая оперетка с Брюкселската логика: хем забраняват сухоземния транзит на украинско зърно, хем обвиняват РФ, че е прекратила транзита по море на същото това зърно!

    Не завиждам на пропагандистите, които нощем вече ще трябва внимателно да следят синусоидата на мисълта на пропагандист №1 на Украина и да пишат каквото са разбрали. Защото на другия ден - нови 200...

    Просто, за да не бъркат политиката му с белота ...

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Иска ти се Таварищ!Първо това не е прокси-война м а Отечествена за Украйна и вероломно агресивна за Рушситан !Второто е , че се видя, че Путлер няма сили да "освободи" Украйна и третото най-важно нещо е , че Рушситан ще излезе рабит икономически и демографски от тази "специална военна операция"!

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "bat_plamen":

    Точно си е прокси война между НАТО и Русия за сметка на Украйна. Както са прокси войните в Сирия, Йемен, а през Студената война - Афганистан, Виетнам и Корея. На ВСУ им свърши съветското въоръжение и вече водят изцяло със западно такова, в Украйна има натовски съветници, както и широка палитра от "доброволци" (да се чете наемници). БВПто на Украйна в момента се състои на 2/3 от западна финансова помощ. Липсват само пилотите, които да говорят перфектен английски или полски, за да е картинката пълна, но и това може да стане до края на годината.

    Нередност?
  • 5
    alex.k avatar :-|
    alex.k
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Само дето за раззия не е прокси война. Те се опитват да ОКУПИРАТ Украйна.

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "alex.k":

    СССР в Афганистан какво направи? Или САЩ във Виетнам? Кореите си ги поделиха китайците и Запада. Относно Русия и окупирането на Украйна, Москва разглежда един враждебен към тях Киев за екзистенциална заплаха. Вариантите са неутралитет за Украйна или окупация/унищожение. Зеления трябваше да седне на масата за преговори още преди февруари 2022 г., да подпише неутралитет, да си спази договора от Минск II и да се почне за преговори за статута на Крим (защото можеше и това да се спаси). Колкото повече време минава и войната се ожесточава, толкова по-зле ще става за Киев. Защото Русия има ресурса да изтърпи санкциите, както разполага с военния и човешки капацитет за една война на изтощение, докато Украйна го няма. Киев е на системи от Запада, военни и икономически и е въпрос на време на колапс. Или в най-добрия случай на временно примирие, което в един момент пак ще ескалира ако се запази острата политика срещу Москва.

    Нередност?
Нов коментар