Самолетите F-16 ще позволят на Украйна да подсили своята противовъздушна отбрана, както и да държи пилотите си на по-голяма и безопасна дистанция от фронта, като същевременно обстрелва от разстояние вражеските щурмови самолети и вертолети
Самолетите F-16 ще позволят на Украйна да подсили своята противовъздушна отбрана, както и да държи пилотите си на по-голяма и безопасна дистанция от фронта, като същевременно обстрелва от разстояние вражеските щурмови самолети и вертолети    ©  Reuters

Войната | Украйна ще получи изтребители F-16 година по-рано от България

Нидерландия и Дания ще оборудват армията на Киев с между 42 и 61 бойни самолета от този тип. Бойното им използване обаче ще започне в началото на 2024 г.

Самолетите F-16 ще позволят на Украйна да подсили своята противовъздушна отбрана, както и да държи пилотите си на по-голяма и безопасна дистанция от фронта, като същевременно обстрелва от разстояние вражеските щурмови самолети и вертолети    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна е на път да направи огромна крачка към трансформацията на своята армия по стандартите на НАТО и в частност към сериозното повишаване на бойния потенциал на военно-въздушните си сили (ВВС). Макар и не през следващите няколко седмици, тя ще получи в ускорен порядък няколко десетки западни изтребителя - нещо, за което дори някои по-малки страни, членки на НАТО, могат само да мечтаят.

По-важното в случая е, че тези бойни самолети ще позволят на Киев да се възползва напълно от целия потенциал на арсенала от далекобойни "умни" боеприпаси, които западните съюзници могат да произвеждат и предоставят. Защото запасите от екссъветски ракети и бомби за МиГ-29, Су-24 и Су-27 със сигурност започват да се изчерпват.

Въпреки някои колебания по темата през последните месеци Нидерландия и Дания официализираха в неделя ангажимента си да въоръжат украинските военновъздушни сили с натовски тип изтребители. Министър-председателите на двете страни се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски на нидерландското летище край Айндховен, където подписаха историческо споразумение за предоставяне на бойни самолети F-16.

През май двете страни инициираха коалиция, в която впоследствие влязоха 11 натовски държави, ангажиращи се да подпомогнат обучението на украински пилоти за използване на западен тип изтребители. През тази седмица украинският президент се срещна в Атина и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който пое ангажимент армията му също да се включи в програмата за обучение на украински авиатори. Във вторник пък от датските ВВС обявиха, че обучението на първите осем пилота и 65 наземни авиационни специалисти вече е започнало.

Решението за трансфера на F-16 от неделя идва само дни след като Белият дом даде зелена светлина за бързото одобряване на реекспорта на изтребителите за Украйна, тъй като нито една държава купувач не може да ги продава без позволението на производителя. Ден по-рано също така украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че първоначалното обучение за пилоти на F-16, инженери и техници вече е в ход и ще трае поне шест месеца.

На практика това означава, че украинските авиатори най-вероятно ще започнат да изпълняват първите бойни мисии с този тип западни изтребители някъде към края на зимата на 2024 г., което се разминава с най-оптимистичния сценарий по въпроса. По ирония на съдбата обаче това е точно година по-рано от момента, когато България ще получи своите първи новопроизведени F-16 Block 70 и около три години преди те да постигнат пълни оперативни способности. Страната ни гласува закупуването на първата партида от осем изтребителя през юли 2019 г. по време на последното правителство на Бойко Борисов и още толкова в края на миналата година.

Ударна модернизация на украинските ВВС

По време на церемонията в Нидерладния стана ясно, че първоначално украинските ВВС ще получат поне 42 бойни самолета. Според някои интерпретации обаче предоставените машини ще са 61. "Днес направихме още една стъпка за укрепване на въздушния щит на Украйна. F-16. Тези самолети ще бъдат използвани, за да държат руските терористи далеч от украинските градове. С Марк Рюте постигнахме споразумение за броя F-16, които да бъдат прехвърлени в Украйна, след като нашите пилоти и инженери завършат обучението си. 42 изтребителя. И това е само началото. Благодаря ти, Холандия!", обяви украинският президент Зеленски.

Нидерландският премиер Рюте предпочете да не говори в детайли за броя на самолетите, които ще бъдат предадени. "В този момент все още притежаваме 42 броя F-16", каза той. "От тези 42 имаме нужда от самолети, които да се използват за обучението в Дания и по-късно в Румъния", добави министър-председателят. Той допълни, че Нидерландия ще проучи дали всички изтребители могат да бъдат предоставени, но уточни, че все още не може да се ангажира с окончателния брой.

Паралелно Дания декларира, че ще даде на Украйна 19 изтребителя. "Гордея се, че Дания заедно с Нидерландия ще дари изтребители F-16 за борбата за свобода на Украйна срещу Русия и нейната безсърдечна агресия", каза министърът на отбраната на страната Якоб Елеман-Йенсен. По-късно той уточни, че дарените изтребители ще могат да се използват от Украйна само за самоотбрана над нейната територия. Не стана ясно също дали въпросните бойни самолети влизат в бройката 42, обявена от Зеленски и Рюте. Ако това не е така, количеството на предоставените F-16 вече ще набъбне до 61. Това е около 50% от размера на съществуващата украинска бойна авиация.

По-важният детайл в случая е, че в разрез с най-оптимистичните прогнози предоставянето на натовските изтребители ще стане най-рано догодина, т.е. няма да има ефект върху провеждащата се в момента украинска контраофанзива. На теория т.нар. коалиция F-16 беше сформирана още в края на пролетта, но разрешението за реекспорт от страна на САЩ и началото на обучението на авиаторите и механиците идват едва сега. Паралелно Украйна обаче обяви, че вече е стартирала работата по осъвременяването на своята наземна авиационна инфраструктура, така че да може да започне да приема F-16 веднага щом има готовност за техния трансфер. Също така беше взето решение, че на територията на Румъния ще бъде изграден център за подготовка на пилоти, който ще бъде поддържан от американската отбранителна компания Draken Internetional.

Според някои слухове Украйна би могла да получи и френски изтребители Mirage 2000, способни да носят далекобойните крилати ракети SCALP. Великобритания и Германия разполагат с бойни самолети Tornado, които са на края на своя жизнен цикъл, но въпреки това могат да се използват за изстрелване на крилати ракети Storm Shadow и Taurus. Киев също така се опитва да преговаря и с Австралия, която държи в резерв свалени от въоръжение изтребители F/A-18 Hornet. Разговори се водят и за закупуване на шведски Saab JAS 39 Gripen, които са "номер две" след F-16 в украинския списък с желания в сферата на авиацията.

Обучението на пилотите остава проблем

Основното предизвикателство пред Украйна обаче ще бъде не самото осигуряване на изтребители F-16, а обучението на пилотите за тях. Най-голямото притеснение е не дали страната разполага с достатъчно талантливи и опитни авиатори, а колко бързо те ще могат да преминат към западен тип бойни самолети. Основната пречка в случая са езиковите познания, тъй като всички уреди в кабината на натовските изтребители очаквано визуализират информацията на английски. И дори да успеят да овладеят базовите умения за основните мисии с F-16 до началото на 2024 г., украинските пилоти (по подобие на българските си колеги) едва ли ще постигнат пълни оперативни способности преди 2027 г. Въпросната прогноза е на ген. Джейм Хекер, командващ на американските ВВС за Европа и Африка и съюзната авиация на НАТО.

Щатският генерал все пак уточнява, че F-16 e много по-добра опция за Киев от настоящата ескадрила от Су-27 и МиГ-29. "Това, което F-16 ще им даде, е по-голяма оперативна съвместимост с оръжията, които им даваме в момента. Боеприпасите, които Украйна получава, сега трябва да бъдат адаптирани за използване на Миг-29 или Су-27. F-16 не само вече е оперативно съвместим, но ще им помогне, като даде допълнителни възможности. И все пак това няма да бъде магическото решение, така че изведнъж те да започнат да унищожават SA-21 (натовското обозначение на най-модерните руски противовъздушни системи С-400 SAM с голям обсег - бел. ред.) само защото имат F-16", разяснява ген. Хекер.

При всички положения обаче още от самото начало F-16 ще позволи на Украйна да подсили своята противовъздушна отбрана, както и да държи своите пилоти на по-голяма и безопасна дистанция от фронта, като същевременно обстрелва от разстояние вражеските щурмови самолети и вертолети (особено Ка-52, които са кошмарът за настоящата контраофанзива) с далекобойни ракети AIM-120 AMRAAM.

Също така този тип изтребители ще увеличи поне двойно способностите на украинските ВВС да нанасят тежки удари дълбоко зад фронтовата линия, в случай че САЩ удовлетворят искането на Киев за трансфер на крилати ракети JASSM. По подобие на Storm Shadow и SCALP този тип боеприпаси имат 450-килограмова бойна глава и могат да служат за изваждане от строя на противниковата военна и логистична инфраструктура. За разлика от тях обаче JASSM има по-голям обхват от порядъка на 370 км за стандартната версия (и 926 км за варианта ER), напълно съвместима е с F-16 и съответно не трябва да бъде адаптирана към старите съветски бойни самолети МиГ-29, Су-24 и Су-27. При това положение разрушаването на прословутия Керченски мост и съответно изолирането на окупирания полуостров Крим от "континентална" Русия ще бъде просто въпрос на време.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 6

    И по-добре, че иначе ще вземем да ги подарим.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#1] от "mickmick":

    Както стана с нашите Су-25 ли, които властниците ни твърдят, че са си тук, а холандски тинк-танк, който обобщава военните доставки за Украина миналата седмица потвърди, че всичките още от миналата година са там.
    В интерес на истивата Тагаревото МО немее по темата, но и не показва актуални снимки на Су-25 на български опознавателни знаци на българско летище...

    Твърдението: "Украина ще получи изтребители F-16 година по-рано от България", е спекулативно, както е практика в тази газета. Просто защото БГ бе изнудена да предплати едни новопроизведени в бъдеще време Ф-16, чиито срок на доставка все повече се отбутвна напред във времето, докато на Киев ЩЕ ПРОДАДАТ стари модификации Ф-16, произведени в началото на 80-те години.
    Има разлика.

    И тук отново се стига до проблема с обучението на украински пилоти, техници и пр. Шестмесечните курсове са за ограмотяване, не за придобиване на летателни умения. Т.е. отново опираме до украинското пушечно месо без стойност, чиято работа ще е просто да вдигне коритто и да натисне 1-2 пъти червения бутон, за да изстреля умни ракети, които от земята просто няма как да литнат.
    Или "пенсионирани" пилоти холандци, поляци, американци и пр. в украински летателни униформи ще летят, правейки се на украинци?
    Минути след излитането и самолетът, и пилотът са обречени.
    И това не е мое твърдение, а на командващия украинските ВВС: "С излитането си един украински самолет е атакуван едновременно от девет руски..."
    https://obektivno.bg/komandvashtiyat-vvs-na-ukrajna-edin-ukrainski-samolet-e-atakuvan-ednovremenno-ot-9-ruski-vednaga-sled-izlitane/

    Тази война трябва да спре час по-скоро, защото ни приближава до мига, когато ще прерасне в Последната.
    Когато няма да има никакво значение коя част от Украина чия ще е...

    Нередност?
  • 3
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • - 4
    • + 7

    Че защо да бързат да ни доставят нещо, което вече е платено? Още повече, Америка има интерес да ни "пази" ...

    Нередност?
  • 5
    ikm16725803011156648 avatar :-|
    Hristo Botev
    • - 1
    • + 3

    те докато уж се наканят да ги доставят и украйна НЯМА ДА Я ИМА

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 4

    Продължаваме с патоса и възторга, как се полива с керосин горски пожар. F-16 е отчаян опит да се изгради някаква ПВО за ВСУ след като тяхното вече е на командно дишане. Не може да осигури достатъчно покритие на фронта, а в тила вече е разграден двор, като само на някои места функционира като хората. Което е огледало на доктрината на НАТО – ПВО-то се осигурява от изтребителната авиация, зенитните системи само покриват някои обекти, а военните части разчитат само и единствено на ПЗРК. Резултатите са, че това не работи в Украйна.

    С F-16 ще се създадат повече проблеми, отколкото ще се решат. Това са изключително взискателни изтребители, за които трябва да има изградена безупречна инфраструктура. Нещо коренно различно от съветските МиГ-29 и Су-27, които могат да оперират почти от всяко по-право шосе. Питайте румънците, които купиха „нашите“ португалски F-16 и все още през зимата разчитат на МиГ-21 Бис за ПВО. Защо? Защото румънските летища не могат да се справят с разчистването на пистите, така че да могат да излетят американските самолети. Украйна трябва да изгради летища-слънце и да ги поддържа в изряден вид, а дори един паднал накриво ирански дрон на полосата ще приземи цялата ескадрила. Ето инфо от украински източник при това:
    https://en.defence-ua.com/events/the_romanians_believed_till_now_that_the_f_16_would_not_be_able_to_take_off_in_winter_and_this_says_a_lot_about_the_countrys_air_defense-5729.html

    Оптимистичният срок за доставка на F-16 винаги е бил 6 месеца обучение при това без да знаем за компромисите, които ще се правят. Като виждаме резултатите с Leopard 2, май няма да са по-различни. Но ако успеят да излетят, защото вече споменахме за инфраструктурата – тя просто липсва. И трудно ще се изгради за 6 месеца.

    Патосът и вълнението за F-16 е напълно излишно, както и мокрите сънища, как всички ще почнат да даряват натовски изтребители на ВСУ. Ще стане като с танковете – скрап и яхния, а резултатът ще е под въпрос. Като изгърми и това Wunderwaffe ще се обърне плочата и ще почне да се писка за мир от страна на ястребите.

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Май това за нашите Су-25 ще се окаже партенка на "надеждните" Oryx. Доставени са ни 24 броя общо, от тях 14 са ставали за нещо преди 5 години, 8 модернизирахме в Беларус, от които 1 катастрофира преди година. Може да сме предали част от свалените за части и компоненти, но се съмнявам Киев да имат производствени мощности за връщане в строя на дълбоко консервирани Су-25. Но е факт, че ВСУ все още разполага с няколко функциониращи от този модел, което също така дава и повод за размисъл.

    Отделно забравих да добавя в горния си пост за пожара и керосина. Западът продължава да налива такъв, за да държи войната жива, защото спре ли, Русия ще се окаже победител в очите на западните ястреби като задържи окупираните територии. Немските Билд и Ди Велт вече писаха, че за да може да победи, Киев трябва да мобилизира още 3 милиона души. Продължаваме да вървим по пътя на "до последния украинец" с този победоносен патос. После ще се леят крокодилски сълзи, как са измряли X украинци и няма да се сещат кой спря на три пъти преговорите между Русия и Украйна за мирно решение.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    Това трябва да се повтаря непрекъснато:
    ЗАПАДЪТ НА ТРИ ПЪТИ ПРОВАЛЯ МИРНИТЕ ПРОГОВОРИ!!!

    От март 2023 г Украина да е неутрална по Конституция, в старите си граници (без Крим, естествено) с автономни Донецка и Луганска области В СЪСТАВА НА УКРАИНА.
    И с десетина-петнайсет милиона по-голямо население.
    И не толкова разрушена...

    Там няма ли някой полковник Щауфенберг?

    Нередност?
  • 9
    basilicum avatar :-|
    basilicum

    До коментар [#8] от "D-r D":

    За кои 3 броя става въпрос, за Минск 1, 2 и после това в Инстамбул ли ?

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "basilicum":

    1. Минск-2 - септ.2015 : автономия на ДЛНР в рамките на Украина, избори за местна власт в ДЛНР, под контрола на Киев;
    2. Преговори в Беларус - февр-март 2022: неутралитет на Украина, автономия на ДЛНР в рамките на Украина;
    3. Истанбул - март 2022 г : продължение на преговорите от Беларус., преговорите в Беларус, Истанбул.

    Но тогава Западът още вярваше, че продължаваща война ще предизвика имплозия в Русия. Какво ще струва това на Украина никой там не мисли и в момента ...

    Нередност?
Нов коментар