Професия: Ветеринар

За професията разказва д-р Ели Узунова, ветеринарен лекар и основател на ветеринарна клиника "Еливет" в гр. Божурище

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От много скоро и основно в градовете, ние, хората свързваме професията на ветеринаря с грижата за домашни любимци като кучета и котки. Тя обаче е нещо много по-мащабно, а значението й се разпростира върху почти всяка сфера от живота ни, без да подозираме. Нито една фирма от хранителната индустрия например не би могла да функционира без знанията и контрола от страна на ветеринарите. Благодарение на ветеринарната медицина и специалистите, които я практикуват, са направени важни открития в сферата на имунологията, анестезията и др.

Факт е обаче, че през последните години повечето кандидат-ветеринари искат да специализират в грижата за дребните животни за компания, отколкото в грижата за едър рогат добитък, свине или домашни птици. Това прави ветеринарите, практикуващи в селското стопанство, изключително ценни и търсени кадри.

Много деца мечтаят да станат ветеринари, представяйки си, че ще се грижат за пухкави котенца, но професията е много по-тежка, а пътят до нея не е никак лесен. Няколко професионални гимназии в страната предлагат обучение по ветеринарна медицина - в Стара Загора, Ловеч, Добрич и Костинброд. За да упражнявате законно професията на ветеринар обаче, трябва да учите поне още 5.5 години в университет. Специалността се преподава в Тракийския университет в Стара Загора и в Лесотехническия университет в София. Тя включва обучение по биология, химия, физика, математика, анатомия и физиология, зоология, фармакология, латински и др., както и 700 часа практика.

Визитка

Доктор Елена Узунова е завършила ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. От 1999 г. работи като ветеринарен лекар в създадената от нея амбулатория в Божурище, където живее със семейството си. Голяма част от селските стопани и собствениците на домашни любимци в Божурище и съседните села разчитат на д-р Узунова за здравето на животните си.

Моята професия

Моята професия е ветеринарен лекар. Тя е изключително интересна, хуманна и отговорна. Тя дава възможност за работа както със селскостопански животни и домашни любимци, от една страна, така и за работа в администрацията и безопасността на храните, от друга.

За всеки млад човек, който избира професионалния си път, бих казала следното - при избора на професия следвай сърцето си. Не съм се замисляла колко ще печеля за месец или година, а избрах това, с което искам да се занимавам. А именно – да лекувам болни животни, да съм в помощ на раждащи, новородени и др.

Ветеринарната професия е перспективна. Тя непрекъснато се развива, особено в областта на хирургията, офталмологията, стоматологията, онкологията.

Моето образование

Завършила съм специалност ветеринарна медицина във Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет в Стара Загора. Приемният изпит беше с биология за девети и десети клас (вече е включен и тест по биология за осми клас). Обучението е 5.5 години, като придобитата специалност е магистър – ветеринарен лекар. По време на следването освен теоретични има и много практични занимания. Изучават се анатомия, физиология, патоморфология, патоанатомия, патофизиология, вътрешни болести, токсикология, акушерство и гинекология, хирургия, заразни болести, паразитология, безопасност на храните, съдебна медицина, пчеларство, болести по рибите и др. Те дават възможност за придобиване на различни умения – поставяне на диагнози, инжектиране, вземане на кръв от различни видове животни, определяне на възраст, изкуствено осеменяване, извършване на операции и много други. Освен в Стара Загора от 1994 г. е открит ветеринарномедицински факултет към Лесотехническия университет в София, където се изучава същата специалност.

Моят път дотук

Избрах професията защото от малка обичам животните. Вкъщи винаги сме имали домашни любимци – куче, котка, канарчета и риби. Средното си образование съм завършила в 108 СУ "Никола Беловеждов", София, в паралелка с изучаване на биология и химия.

Моите отговорности

В моята практика аз работя както с домашни любимци, така и със селскостопански животни. Клиниката ми е в Божурище, област София. Ежегодно съм ангажирана с изпълнение на мерките по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите. Тези мероприятия включват идентификация на животните, вземане на кръвни проби за изследване, ваксинации, прегледи на пчелни семейства, изследване за туберкулоза и др. В ежедневната си практика извършвам прегледи, лечение, операции, изкуствено осеменяване, родилна помощ и др.

Умения и опит

Уменията, които човек натрупва с годините, дават увереност в работата, но това не означава, че ветеринарният лекар е подготвен за всяка ситуация. Често се налага да се сблъсквам с нови изпитания и да следвам интуицията и да разчитам на опита. В работата си ветеринарят трябва да умее да реагира бързо и адекватно, да запазва самообладание, особено при спешни случаи. Да анализира здравословния проблем, за да постави правилна диагноза, след което да избере подходящо лечение.

Моите предизвикателства

Всеки ден е едно ново предизвикателство. Предизвикателство е да отида на адрес за трудно раждане и да знам, че всичко зависи от мен. Очаква се да спася плода и майката, като в някои случаи се налага цезарово сечение. Предизвикателство е да вдигна звънящия телефон и да чуя ридаещ глас да ме моли за помощ за крава, която е получила изпадане на матката. Едно изключително тежко и животозастрашаващо следродилно състояние, което изисква бърза намеса с цел спасяване на животното.

Работата със селскостопански животни е по-тежка в сравнение с тази с домашни любимци. Изисква повече физическо натоварване, работи се при полеви условия и в повечето случаи заплащането, което се получава, е по-малко.

Моето удовлетворение

Удовлетворение ми носи всяко излекувано животно, всяка успешна операция.

Независимо колко усилия съм положила, тогава, когато виждам благодарността в очите на хората, аз се чувствам щастлива.

Заплатата

В моята професия се работи по ценоразпис. С трупането на стаж и опит се увеличават клиентите и следователно се увеличава и заплащането.

Перспективи

В личен план планирам усъвършенстване на познанията и практиката ми в областта на ултразвуковата диагностика.

Източници на информация

Източници на информация са учебници от руски автори, лекции на общообразователен център за колегите ветеринарни специалисти, списания "Ветеринарна сбирка", "Ветеринарна практика".
Нужни умения- да бъде смел в работата си, да може да реагира адекватно, особено при спешни случаи- да бъде отговорен- съвестен- старателен в работата си- да бъде честен със стопаните, да не злоупотребява с доверието им.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал