🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия: Oценител

За професията разказват Снежана Мирчева и Николай Стоичков от "Адванс експертни оценки"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оценителите на активи са експерти, за които се знае малко, макар услугите им да се ползват навсякъде. Най-често се нуждаем от тях, когато теглим кредити за покупка на имоти или когато искаме да продадем нещо, чиято стойност не знаем.

По неофициални данни на гилдията в България има около 3 хил. квалифицирани експерт- оценители, като броят им е недостатъчен и на пазара има недостиг. Голяма част от работещите по специалността са в напреднала възраст, а от кадри има нужда. И причината е, че веднъж изготвена, оценката на даден актив постоянно има нужда от актуализация. Това прави работата на оценителите незаменима и в годините на възход, и в годините на криза за икономическия цикъл.

Входът към тази професия може да бъде както през обща икономическа специалност, така и през инженерно или техническо образование. А с придобиването на сертификата за правоспособност се поставя само началото на дълъг процес по усъвършенстване на уменията.

Според работещите като оценители в гилдията има недостиг на професионалисти и дигитализацията няма да "отхапе" от хляба им. И за разлика от други професии в тази няма опасност да станеш излишен с прехвърлянето на петдесетте.

Визитка

Снежана Мирчева е супервайзор в "Адванс експертни оценки". Тя изготвя и валидира оценки на активи. В компанията е от 2009 г., когато постъпва като стажант. Завършила е специалност "Геодезия" в Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

Николай Стоичков е оценител на активи в "Адванс експертни оценки". Той се занимава с изготвяне на оценки и ръководи екипи при оценяване на комплексни обекти като фирми с материални и нематериални активи. Работи в компанията от 2013 г. Това е и първата му работа след дипломирането. Завършил е Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

Моят път дотук

Снежана: Работя в "Адванс" от 2009 г. и това е първото ми работно място. Дойдох тук по една стажантска програма и останах като постоянен служител. Завършила съм УАСГ, специалност "Геодезия". Там изучавахме като отделен предмет "Оценка на недвижими имоти", което ме насочи към професията. За почти 10 години в компанията преминах през различни позиции до настоящата на супервайзор оценител, който се занимава с одитиращ преглед на оценките на колегите оценители.

Николай: И аз съм завършил УАСГ. Започнах в "Адванс" през 2013 г., търсех си компания, в която да науча повече за бизнеса и да проведа своя стаж. Тогава още не знаех какво искам да правя в професионален план, но ме привлече оценяването и вече повече от пет години се занимавам с това. Имам в портфолиото си оценки на знакови обекти като "Захарни заводи", Мол "Банско", хотели в Пампорово, Боровец, Банско, търговския комплекс на "Дачия" и много други.

Моята професия

Снежана: Оценителят се занимава с оценка на разнообразни обекти – може да са недвижими имоти, земи, машини и съоръжения, цели предприятия, вземания. И всеки от активите е много специфичен и различен. Дори да имаш два еднакви апартамента като квадратура и разпределение, оценката им не е една и съща, а зависи от много фактори, които трябва да вземеш предвид.

Изготвяме оценки предимно за банковия сектор, защото няма как някой да вземе кредит за покупка на даден актив, без да има изготвена оценка за него от сертифицирана оценителска компания. Но работим и за доста други корпоративни и частни клиенти.

Николай: Оценителят винаги първо прави оглед на съответния актив, преценява локацията му, състоянието и т.н. От значение е например на кой етаж е апартаментът, изложението, включително може да има значение какви са съседите, защото, особено в централна София, тези типични неща за сградите се знаят и се отразяват върху тяхната стойност. Има експертно мнение, което само опитният оценител може обективно да даде. После преглеждаш пазарната статистика с реалните сделки и чак след това са екселските таблици за калкулиране на стойността на оценката.

Когато става въпрос за кредит, на база на нашата оценка се определя обезпечението по самия кредит. Така че, ако не си прецизен, ти подвеждаш едната от двете страни – даващия или вземащия кредит. Ние по презумпция трябва сме безпристрастни и в практиката си ежедневно се ръководим от този принцип.

Освен това има система, която да минимизира опасността от грешки. Аз например съм супервайзор, валидирам оценките и това дали е спазена методологията на оценяване. Ако е направен качествено пазарният анализ, не би трябвало да има грешки във финално изведените стойности.

Образованието

Николай: Ако ще оценявате недвижими имоти, според мен ВИАС е добър вариант. За предприятия и вземания може и икономически профил да е подходящ.

Камарите на оценителите организират курсове и изпити за повишаване на квалификациите. Аз съм горд, че тази година имах шанса да бъде сред първите 10 оценители в България, които имат и европейско призната квалификация – REV (Recognized European Valuer). Ние в "Адванс" си правим и вътрешнофирмени обучения регулярно, което е много полезно.

Снежана: А ако ще оценявате машини и съоръжения, машинен инженер е по-добрият вариант, отколкото строителен инженер.

В нашата професия постоянно е нужно да ходиш на квалификационни курсове, ако искаш да си запознат с актуалните тенденции в бизнеса. Допълнително може да придобиваш и допълнителни правоспособности на оценяване, които да повишат професионалната ти реализация. Не е достатъчно да си взел сертификат и да кажеш "Приключих!". Оценителската професия е постоянен процес на развитие.

Моите предизвикателства

Снежана: В нашата работа няма как да правиш едно и също нещо всеки ден. Обектите са разнообразни - от апартаменти, къщи, можеш да стигнеш до хотел и предприятие. Правят се различни проучвания. Аз например преди време имах за задача да направя оценка на концертната зала на Музикалното училище в София, за да може тя да се отдава под наем. Това за мен беше уникално предизвикателство, защото до този момент не бях писала такава оценка. И какви ли не интересни неща прочетох, които заради този случай ми се наложи да ги науча.С натрупването на опита започваш да пишеш и по-сложни обекти, придобиваш международни сертификати. Има перспективи за развитие.

Нужни умения, знания, опит

Снежана: Трябва да можеш да отсяваш информацията и да работиш по методология. Математически не са ни толкова сложни изчисленията. Важно е да имаш аналитично мислене.

Николай: За мен оценяването е творческа дейност. Трябва да имаш креативен поглед, за да може да стават оценките професионално и експертно изготвени. Важно е, от друга страна, да можеш да работиш както сам, така и в екип.

Заплатата

Снежана: С течение на годините и опита получаваш възнаграждение за всеки придобит сертификат. Професията позволява колкото повече работиш, толкова повече и да получаваш. Получаваш процент от оценките, които си изготвил, и от обема на оценките като големина и стойност. Ти сам си мотивиран да работиш по-големи, по-сложни и повече обекти, за да получаваш повече. Тоест можеш да вземаш от 500 до 5 хил. лв. в зависимост от собствената ти продуктивност.

Възможност за баланс между работа и личен живот

Снежана: Понякога се случва да работиш до късно, когато имаш краен срок или си набрал инерция, започнал си с нещо, което искаш да приключиш, за да не изпуснеш нишката. Понякога се случва да си тръгна в 6 ч. и вкъщи вече се сещам за решението по някой казус. Важно е да знаеш езици, защото ако оценяваш машина, която не се предлага в България, трябва да можеш да намериш информация за подходящите пазарни аналози.

Моите източници на професионална информация

Николай: Литературата е много малко, има чужда, доста руска, английска. Много важно е да има база с данни, която да знаеш, че е сигурна. Оценителите имаме нужда от такъв регистър, а не всеки да търси свой канал за информация. Защото дори Агенцията по вписванията в повечето случаи е далеч от сделките.

Изборът на работодател

Николай: Когато избирате работодател, е важно той да е отдавна на пазара, да е голяма компанията, защото това означава, че работи с големи клиенти, което е важно. Съответно е важно да има повече кадри, които могат да ти помагат. Споделянето на опит е пътят към успеха на младите специалисти.

Търсени умения:

- аналитичен поглед;

- желание за непрекъснато усъвършенстване;

- работа в екип;

- комуникативност.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал