🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моята кариера

Пътеводител за това как да изберете вашата първа или нова професия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на професия не е лесна задача. В крайна сметка от него ще зависи как прекарвате немалка част от живота си. Затова подходете отговорно, но не и с мисълта, че този избор ще бъде веднъж и завинаги. Промяната не е невъзможна и дори е здравословна.

И все пак: Как да изберете вашата първа или нова професия и кариера? Анализирайте - и себе си, и средата. Преценете какво можете, какво искате, как смятате, че можете да го постигнете. Погледнете на себе си като на бизнес, който искате да развивате и да бъде все по-успешен. Подгответе се за конкуренцията с впечатляващо CV, мотивационно писмо и умения за общуване.

И не забравяйте, че имате неограничени възможности и многообразие от професии. Някои са нови и тепърва навлизат като дизайнера на бизнес модела на компютърните игри, Agile инструктора или медиатора. Други са доста нишови като учен-биолог, оценител, директор за връзка с инвеститорите. Има и суперлюбопитни като аниматор или пилот. Както и такива, които винаги ще бъдат търсени, като ветеринар или пък тепърва набират популярност като IT търговец или инженер по роботика И всяка от тях е важна и нужна. Просто слушайте вътрешния си глас. Успехът идва тогава, когато правите нещата с желание и хъс, без значение колко модерна или традиционна е професията ви.

Проверете и каталога с работодатели в края на книжката, които също търсят вас - активните и предприемчиви, можещи и знаещи хора. Пък не се знае - може някой ден да разкажем и историята на вашия кариерен път, който започва от днес.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал