🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директни субсидии по нови правила

Малките и млади стопани и уязвимите сектори ще получават допълнителни средства

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

30%  от парите ще отидат за "зелени" субсидии.

Близо 1.5 млрд. лв. субсидии от Европейския съюз (ЕС) и националния бюджет предстои да бъдат разпределени между земеделските производители по кампанията за директни плащания на площ, която започна в началото на март и ще продължи до 9 юни. Средствата ще се отпускат по 15 различни схеми, като за пръв път се предвижда целево финансиране с пари от ЕС на по-малки стопанства, млади фермери, производители на плодове и зеленчуци и животновъди. В момента всички фермери трябва да подават заявленията си за подпомагане в областните служби по земеделие, като средствата ще започнат да се изплащат в края на годината и началото на 2016 г.

Нови схеми за подпомагане

През тази година изцяло се променят правилата за подпомагане на земеделските производители. Фермерите ще продължават да получават базово плащане на единица площ, както и през предходния програмен период, но то ще бъде по-ниско (около 8.5 евро на декар при 30 лв. досега), а към него ще има различни добавки. Така например 30% от европарите вече ще бъдат насочени към зелени плащания и спазването на екологични дейности, като например засаждането на минимум три култури на парцела ще носи добавка от 6.6 евро на декар. Допълнителни средства ще има за фермерите до 40 години, както и за заявените първи 300 дка в стопанството (т.нар. преразпределително плащане), чиято цел е да се стимулират по-малките производители.

До 2020 г. 13% от бюджета на директните субсидии ще бъде отделен за секторите плодове, зеленчуци и животновъдство, които досега получаваха само средства от националния бюджет. Така за настоящата кампания към тях ще се насочат над 120 млн. евро. Субсидиите за животни ще бъдат между 6 и 123 евро по различните схеми, а за зеленчуци - между 45 и 270евро за декар. Плащането на протеинови култури (леща, грах, соя и др.) е 15.6 евро на декар.

През тази година ще тръгне и дълго коментираната схема за подпомагане на малките стопанства, по която ще се отделят минимум 500 евро за подпомагане на стопанство, като точната сума ще стане ясна, след като се види броят на кандидатите. По тази схема има таван на общата сума, която може да се изплати, и едва ли ще се сбъдне прогнозата на лидера на ДПС Лютви Местан, че за едно стопанство ще бъдат отделени по 1250 евро. Фермерите, които изберат през настоящата година да получават субсидии за малки стопанства, ще получават средства по този начин до края на програмния период през 2020 г. Това изключва възможността да усвояват пари по другите схеми за подпомагане. Предвижда се и да се изисква регистрация като земеделски производител и за малките фермери, което е свързано и с плащането на осигуровки.

По-висок бюджет

През тази година директните плащания към земеделците ще достигнат 1.5 млрд. лв., което е увеличение спрямо последната кампания, когато бяха над 1.2 млрд. лв. До 2016 г. плащанията към България трябва да се изравнят със средноевропейските нива по схема за нарастването им, одобрена още при приемането на страната в ЕС. Същевременно с всяка изминала година намалява таванът на държавните помощи, които могат да бъдат давани допълнително на фермерите.

 

По-важни срокове

- До 31 май фермерите трябва да подадат заявление за подпомагане в общинските служби по земеделие.

- Изпусналите срока за кандидатстване ще имат право да подадат заявление за субсидии до 9 юни, но със санкция от 1% за всеки ден закъснение. Такова заявление се подава в областните служби по земеделие.

- Изплащането на субсидиите на фермерите трябва да бъде в периода октомври 2015 - юни 2016 г. по решение на правителството. В последните години животновъдите получават част от субсидиите си през декември, а до края на януари се изплащат и директните субсидии на площ.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал