🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грешките, които не трябва да се повтарят

Пълното неспазване на срокове за разглеждането на проектите беше един от най-големите проблеми на първата програма за селските райони

   ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Труден. Така може да се определи с една дума периодът, през който действаше първата програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Макар да се очакваше България да има опит в управлението й заради действащата преди приемането на страната в Европейския съюз (ЕС) програма САПАРД, всъщност грешките не бяха поправени. Като най-голям проблем в изтеклата програма според фирми и консултанти е тоталното неспазване на срокове за разглеждането на проектите или пък сключването на допълнителни анекси към тях, което в немалко случаи е продължавало и години. Заедно с неработещия гаранционен фонд по програмата, както и кризата, довела до невъзможност на част от кандидатите да осигурят финансиране, резултатите са, че част от одобрените договори така и не се изпълниха. Други обаче успяха, като логично най-големите проекти са в преработвателния сектор (виж историите на два от тях- тук ).

Закъснение и ново закъснение

Първата програма за развитие на селските райони не стартира гладко. Тя не беше готова при приемането на България в ЕС през 2007 г. и фактически кандидатите можеха да подават проекти едва година и половина по-късно - както се случва и с втората програма. Това обаче не помогна на администрацията да се подготви добре за наплива и се стигна до ново закъснение в разглеждането на проектите от 12-15 месеца. "Огромните забавяния от повече от 1 година след подаването на проектите произтекоха от много организация на работата във фонд "Земеделие" и честа липса на разбирателство между фонда и Министерството на земеделието и храните в критични моменти във връзка с вземане на експертни решение", коментира Кристина Цветанска, изпълнителен директор на "Елана инвестмънт" и председател на асоциацията на консултантите по европейски проекти. По думите й безпричинно големи забавяния е имало още при анексирането на договори независимо по каква промяна, дори да е нещо дребно, като например смяна на банковата сметка на кандидата. Така огромните закъснения са попречили не само на кандидатите, но и са довели до загуба средства от програмата.

Лошо програмиране и изпълнение

Всъщност част от проблемите в предходната програма са заложени още при самата й подготовка. Така например отделените бюджети по отделни схеми са били много повече от евентуалния интерес, като според представители на бизнеса най-явно това се е видяло при схеми за горския сектор, полупазарни стопанства и други подобни, където е имало малко кандидати. Проблемни се оказаха и общинските схеми заради огромните забавяния в обществени поръчки и насърчаването на проекти от малки общини без достатъчен административен капацитет за управлението им. В резултат очакванията са да бъдат изгубени още средства, които трябва да се усвоят по техни проекти (до края на годината текат плащания по изтеклата вече програма).

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал