🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои ще получат първи пари от новата програма

В началото на април се очаква да започне прием на проекти за модернизация на стопанствата

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

С предимство ще се ползват проектите за отглеждане на плодове, зеленчуци, етерични култури и животни.
Инвестициите в Северозападна България ще получават сериозно предимство при кандидатстването.

 

Въвеждат се стимули за повече нови работни места.

Модернизирането на стопанствата - това е първата схема, която ще бъде отворена от новата оперативна програма за развитие на селските райони. Субсидиите за нея са 150 млн. евро, а средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет авансово, защото програмата още не е одобрена от Европейската комисия (виж втория текст). В средата на март беше взето решение предимство при проектите да получават няколко уязвими отрасъла, кандидатите от Северозападна България и онези, осигуряващи повече работни места. Плановете на земеделското министерство са приемът на проекти да започне в началото на април и да продължи около два месеца.

Бонуси за някои

Комитетът по наблюдение на програмата за развитие на селските райони реши да започне прием на проекти по схемата за модернизиране на стопанства, като някои отрасли и региони ще получават допълнителни бонуси в класирането. Така например сред привилегированите попадат секторите плодове, зеленчуци, етерични култури и животновъдство. В предходния програмен период тези отрасли успяха да усвоят малка част от парите за модернизиране на стопанства за сметка на зърнопроизводителите, които спечелиха най-голям дял от отделеното финансиране.

Макар че и в предходната схема имаше повече точки на проекти от изостаналите или необлагодетелствани региони (например планински), в новата за пръв път се залага целенасочено регион. Така при нея предимство ще имат фермери, които искат да развиват бизнес в Северозападна България, като този инструмент за подкрепа на региона е заложен и в други програми. Така само ако подаденият проект е от тази част на страната, ще получава осем бонус точки, а други осем допълнително ще му се дават, ако е и в община, определена като селски регион. Тези бонуси се очаква да бъдат напълно достатъчни за получаване на евросредства от програмата.

За пръв път се въвеждат и стимули за създаване на повече работни места, като най-много точки в крайното класиране по този показател ще получават проектите, в които е предвидено наемането на над 10 нови служители.

Допълнителни точки в крайното класиране ще има още за бизнес планове от млади производители до 40 години. Това е свързано с една от големите цели на новата обща селскостопанска политика за навлизане на млади хора в земеделския сектор, в който според проучвания на Европейската комисия средната възраст на предприемачите е над 55 години.

Сред по-големите промени, които се предвиждат в новия програмен период, е въвеждането на правило, според което кандидатите трябва да съберат минимален брой точки (поне 10) за проекта си, за да участват в състезанието за европейските средства. Отпада и действалото досега правило, че при равен брой точки предимство има подаденият по-рано проект. При възникване на такава ситуация ще бъдат подписани договори с всички кандидати.

Начало от април

От началото на април земеделското министерство планира да приема проекти по схемата, като те ще могат да се подават в рамките на два месеца. При първия старт на схемата обаче има една особеност - ще може да се кандидатства само с индивидуални проекти. Макар че парите за модернизация ще се дават още и за колективни инвестиции - общи предложения от няколко независими един от друг фермери (например обща система за напояване на съседски парцели или друго), сега такива проекти няма да се разглеждат. Причината е в правилата за таваните.

При индивидуален проект максимумът получавана субсидия е 1.5 млн. евро, докато за колективна инвестиция той може да достигне и 5 млн. евро (виж карето). Така има предположения, че е възможно фирми да се разделят по изкуствен начин с цел получаване на по-високата сума или пък за колективна инвестиция да кандидатстват свързани лица. Така се стигна до решението да се напишат правила за проверки за евентуална свързаност, след което и да започне разглеждането на общи бизнес планове от няколко кандидати. Очакванията на бизнеса са да има сериозен интерес към първия прием от програмата, след като през миналата година имаше единствено класиране на стари проекти за модернизиране на стопанства, за които се прехвърлиха пари от неатрактивни схеми от вече изтеклата програма. 

Авансово преди старта на цялата програма се очаква да бъдат приемани проекти и по схемата за насърчаване на млади фермери. Според обещанията на земеделското министерство това трябва да стане в края на май или в първите дни на юни. Отделно от това в момента върви и финансирането на схемите за агроекологични плащания и плащания в необлагодетелствани региони.

Карета с булети

Основни параметри по схема "Модернизиране на стопанства"

Индивидуални проекти:

Минимална инвестиция: 15 хил. евро

Максимална инвестиция: 1.5 млн. евро

Максимална инвестиция в техника: 500 хил. евро
Колективни проекти (6 - 10 участника)*:

Минимална инвестиция: 15 хил. евро

Максимална инвестиция: 4 млн. евро

Максимална инвестиция в техника: 750 хил. евро

 Колективни проекти (над 10 участника)*:

Минимална инвестиция: 15 хил. евро

Максимална инвестиция: 5 млн. евро

Максимална инвестиция в техника: 1 млн. евро

*Проекти за колективни инвестиции няма да бъдат разглеждани при първия прием по схемата за модернизиране на стопанства

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал