🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пътят на два от най-големите проекти на програмата

   ©  Капитал Daily
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

 Разширение и модернизация на фуражен завод в с. Калояново на "Топ Микс"

Проектът "Разширение, реконструкция и модернизация на фуражен завод в с. Калояново, община Сливен" е финансиран по мярка 123 - "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", на Програмата за развитие на селските райони. Заводът е собственост на фирма "Топ микс" ООД – Сливен. Договорът с фонд "Земеделие"е сключен през 2010 г. Инвестицията включва изграждане на нова производствена сграда, доставка и инсталиране на технологична линия на фирма "Бюлер" (Buhler), внедряване на софтуер за управление на бизнеса - Microsoft Dynamics Nav, BI (Business Intelligence), на система за управление на клиенти, поръчки и продукти CRM (Customer Relationship Management). Инвестиционният проект е за над 8.5 млн. лв. Одобрените разходи по проекта са за над 6.819 млн. лв., а безвъзмездната помощ – почти 3.410 млн. лв. Съфинансирането е осигурено от банков кредит плюс собствени средства.

Трудностите и ефектите

След въвеждане в експлоатация на новата техника е увеличен капацитетът на компанията за производство на фуражни смески. Готовата продукция има безкомпромисно и постоянно качество при по-ниска себестойност, а самото производство е екологично чисто.

Новата производствена линия позволява цялостен мониторинг, пълна проследяемост и контрол на производството. Тя има производствен експлоатационен срок минимум 15 години. Производството започва да се самоиздържа веднага след пускане в експлоатация на новата линия.

"След подкрепата на Програмата за развитие на селските райони ние продължихме да се развиваме и инсталирахме още една производствена линия. Благодарение на инвестицията нашият фуражен завод е най-модерният в България и на Балканите. Това предизвика интереса на германски инвеститор, който купи миноритарен дял в компанията ни", съобщи Пламен Даскалов, съсобственик на "Топ микс". Става дума за производителя и доставчик на специализирани храни за животни HL Hamburger Leistungsfutter GmbH. По думите на Даскалов заводът вече ще работи с ново, германско, ноу-хау и ще произвежда иновативни продукти, които ще продава не само в България, но и в съседните държави, а също и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Русия.

Реализацията на проекта срещнала затруднения. Получили входящ номер на проекта си през януари 2009 г., а договорът бил подписан едва през май 2010 г. Чакането било толкова дълго, че банковата институция, с която работели, отказала отпускането на кредита, за който се били договорили. Дългото чакане обаче е възнаградено. При подписването на договора с фонд "Земеделие" научили, че в резултат на промяна в правилата за финансиране при предоставяне на банкова гаранция може да бъде получено плащане на 50% от договорената субсидия. Този бонус бил новост в усвояването на евросредства и всъщност се превръща в "награда" за дългото чакане. Предоставили гаранции и получили половината от субсидията веднага, само 18 месеца след старта на инвестицията."Трудностите са забравени, а и нещата с програмата се промениха много в положителна посока", обобщава Даскалов. "Бихме кандидатствали отново по програмата за развитие на селските райони, инвестиционните ни намерения не спират дотук", категоричен е Даскалов.

 

Биволовъдна ферма на "Мурра – 2002" ООД - Стралджа

Биволовъдната ферма на "Мурра – 2002" ООД - Стралджа, реализира първия си европейски проект през 2007 г . - по програма САПАРД. Стойността му е около 500 хил. лв., половината от сумата е безвъзмездна финансова помощ. С парите дружеството закупува селскостопанска техника и увеличава стадото биволи с 80 животни.

Три проекта

През следващата 2008 г. още с отварянето на програмата за развитие на селските райони "Мурра – 2002" внася втория си проект - този път по Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства". Стойността му е близо 600 хил. лв. Средствата са използвани за закупуване на земеделска техника за нуждите на другото направление от бизнеса на дружеството - зърнопроизводството. И тук безвъзмездните европейски средства са 50% от инвестицията.

На 29 декември 2010 г., четири месеца след внасянето на документите във фонд "Земеделие", е подписан нов договор между "Мурра – 2002" и Разплащателната агенция. Tретият проект на дружеството, отново по Мярка 121 от програмата, е за изграждането на супермодерен комплекс на площ от 3 дка, в който ще се отглеждат биволи. Общата инвестиция е за почти 2.354 млн. лв., а изплатената субсидия е 1.562 млн. лв, което поставя проекта сред 20-те най-големи по програмата. Инвестициите в третия проект са комбинирани и средствата идват по две направления – по линия на т.нар. Нитратна директива и чрез Европейския план за икономическо възстановяване. За да изпълни инвестиционния си план, "Мурра – 2002" тегли банков заем от 1.7 млн. евро. Така се ражда единствената ферма за биволи в Югоизточна България, която по думите на Йордан Койчев, един от двамата собственици, е и най-модерната в страната и в региона.

Интерес и към новата програма

В нея се отглеждат около 500 бивола, които до края на годината ще станат 600, съобщи Койчев. Без подкрепата на програмата за развитие на селските райони нямаше да започнем, дори и нямаше да имаме нищо от това, което имаме сега, казва Койчев. Той съобщи, че възнамеряват да кандидатстват и по новата програма за развитие на селските райони, но засега няма да бързат. Има доста неизяснени неща по новата програма, трябва правилата да станат по-ясни, а и ние искаме да сме по-прецизни. Така че ще кандидатстваме през 2016 г., уточни Йордан Койчев. По думите му фирмата възнамерява да построи още една сграда за животните, една за съхранение на фуражи и да си купи нова земеделска техника за фермата.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал