🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CEZ договори продажбата на бизнеса си в Румъния на Macquarie Group

В същото време сделката в България буксува вече трета година поради политическо вмешателство

Чешката енергийна група CEZ е постигнала споразумение с Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), част от глобалната организация за финансови услуги Macquarie Group, за продажбата на енергийните си активи в Румъния. Купувач е консорциум, ръководен от Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6).

В съобщение на CEZ, публикувано в петък, се казва, че продажбата на активи в Румъния е част от новата стратегия на "ЧЕЗ груп" да се изтегли от определени страни, като в момента са в процес на продажба и активите на групата в България и в Полша. Властите в София обаче на два пъти блокираха продажбата на българския бизнес на CEZ, като уж независимата Комисия за защита на конкуренцията отказа с абсурдни мотиви да разреши сделките с "Интерком" и след това с "Еврохолд". Поради което именно липсват и реномирани чуждестранни кандидат-купувачи за българския бизнес на CEZ.

Процесът на продажба на активи на CEZ в Румъния беше официално стартиран на 9 септември миналата година. Чешката група обаче няма да напусне напълно Румъния, тъй като запазва търговеца си на електроенергия там. CEZ присъства на румънския пазар от 2005 г., когато приватизира електроразпределителното дружество Electrica Oltenia. Сега групата притежава девет дружества в страната, включително най-големия морски вятърен парк, който е и най-ценният актив - оценен е на около 650 млн. евро. CEZ е основният доставчик на електроенергия в Югозападна Румъния, но също така е доставчик и на природен газ с над 1.4 млн. клиенти. Общо стойността на бизнеса на групата в Румъния се оценява на над 1 млрд. евро.

Процедурата

Завършването на сделката в Румъния трябва да получи съответните регулаторни одобрения, казват от Macquarie, добавяйки, че условията на сделката все още няма да бъдат разкрити.

"Румъния е една от най-динамичните икономики в Европа и нейната енергийна инфраструктура е от решаващо значение за подпомагането на дългосрочния растеж на страната и нисковъглеродния преход. Радваме се да обявим тази инвестиция и ще работим за осигуряването на по-надеждно, ефективно, безопасно и устойчиво електричество на общностите, които обслужваме", казва ръководителят на MIRA за Европа и Азия Лий Харисън.

"Виждаме в MIRA опитен дългосрочен инвеститор, който ще подкрепя нашия бизнес занапред", каза изпълнителният директор на "CEZ Румъния" и председател на управителния съвет Андрей Шафар.

Кой е купувачът

Macquarie е базирана в Австралия световната група за финансови услуги, оперираща на 31 пазара. Занимава се с управление на активи, банкиране на дребно и бизнес, лизинг и финансиране, търговия със стоки, развитие на възобновяеми източници, инвестиционно банкиране и консултации.

MIRA е част от Macquarie Asset Management - подразделението за управление на активи на Macquarie Group. MIRA управлява експлоатацията и развитието на електроразпределителните мрежи в Австралия, Австрия, Финландия, Испания и САЩ. Групата също така е голям инвеститор в проекти за чиста енергия, управлявайки общо 12.4 GW зелени мощности в световен мащаб - вятърни, фотоволтаични, водни и геотермални централи, както и такива за оползотворяване на отпадъци. За сравнение - това е повече от всички генериращи мощности на България - АЕЦ, ТЕЦ, когенерации, ВЕЦ, ВЕИ и т.н.

Какво се продава

CEZ продава седем компании в Румъния, като ще запази само дружествата си, които се занимават с енергийни услуги. За продажба са обявени Energy Distributio Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy и CEZ Romania. Част от сделката е и вятърният парк Fantanele-Cogealac с инсталирана мощност 600 MW и производство на 1105 GWh миналата година, както и модернизирана ВЕЦ Resita.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    Интересен купувач, бяха собственик на Техем няколко години, допреди година-две. Ако купят и БГ компанията, ще бъде весело, но нашите батки едва ли ще го допуснат...

    Нередност?
  • 3
    tssb avatar :-|
    Никола

    "Инерком" се казва компанията на Гинка....

    Нередност?
Нов коментар