🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки плановете за АЕЦ "Козлодуй" процедурата за АЕЦ "Белене" продължава

Прекратяването й може да стане само с решение на парламента. Засега няма отказали се кандидат-инвеститори

АЕЦ "Белене", 2013 г.    ©  Красимир Юскеселиев
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Тази седмица правителството реши, че ще използва поръчаното за АЕЦ "Белене" оборудване за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но в същото време процедурата за избор на инвеститор в самата "Белене" не е прекратена. Пред в. "Капитал" от Министерството на енергетиката (МЕ) обясниха, че тя тече и няма промяна в обстоятелствата. Експертите на Теменужка Петкова допълниха, че спирането й би могло да стане с решение на Народното събрание, с което и бе открита. Извън вътрешнополитическия повод за коментари това раздвоение създава несигурност и сред чуждестранните компании, което може да има негативни последици за икономиката на страната.

Изборът на инвеститор на практика цикли от месеци, а причината е, че енергийното ведомство все още не допуска кандидатите да се запознаят на място с документацията по проекта, оправдавайки се с коронавируса. Изпратен е само информационния меморандум, който съдържа базови данни за проекта, правната рамка в страната и анализ на пазарната ситуация в региона.

Засега нито един от кандидатите не се е отказал от проекта въпреки разнопосочните сигнали от България - интерес са заявили Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" - "Росатом", Корейската хидро-ядрена корпорация, а като доставчици на оборудване искат да участват "Фраматом САС" и "Дженерал електрик". На няколко пъти обаче от "Росатом" поискаха гаранции за проекта, който България се надява да реализира на пазарен принцип. "За всеки инвеститор е важно не само изграждането на проекта, на централата в случая, а и как ще бъдат възстановени направените инвестиции", коментира в края на м.г. първият зам. генерален директор на компанията Кирил Комаров.

От Министерството на енергетиката тогава заявиха за "Капитал", че правителството се придържа към регламентираните от Народното събрание условия - без участието на държавата. От ведомството на Теменужка Петкова все пак намекнаха, че това може да се промени и темата да се обсъди, "когато процедурата навлезе в етап на преговори".

Предвид новите заявки на премиера Борисов за насочване към АЕЦ "Козлодуй" обаче до това едва ли ще се стигне.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • + 1

    Някой ще има за бърбън и хайвер, а за всички нас - боза и праз.

    Нередност?
  • 2
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268
    • - 1
    • + 1

    Предизборната напредвара е в ход. Премиерът успява да се задържи над водата с този конкретен финт. Това характерно извъртане, ако успее да го комбинира с обещанието да продължи да дава по 50 лева на пенсионерите и след изборите, му гарантира ако не спечелване на изборите, то оставане във властта под някаква форма за още 2 години...

    Нередност?
Нов коментар