🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бум на тока от водни централи през януари, спад при производството от въглища

Средната цена на електроенергията за месеца е 104 лв./мВтч и вече е на предкризисните нива

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Повече производство на ток, но по-малко потребление. Износ на електроенергия вместо внос. Внушителен ръст на ВЕИ и все по-малко въглища. Всичко това в комбинация с по-ниска борсова цена на енергията както на месечна, така и на годишна база.

Така може да се обобщи електроенергийния пазар за изминалия месец януари, през който имаше авария в АЕЦ "Козлодуй", цяла седмица с отрицателни температури, затворени заради коронавируса бизнеси. Данните са интересни, защото показват силна динамика в сектора и няколко неочаквани процеса, чието развитие през годината може да има унищожително въздействие върху държавните "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Какво става с въглищата

Обикновено през зимните месеци въглищните централи осигуряват около 60% от електроенергията. Това многократно е било изтъквано от енергийния министър Теменужка Петкова, когато е ставало дума за прехода към нисковъглеродна икономика и как България не може да поеме големи ангажименти в тази посока.

Затова когато на 22 и 23 януари единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" спря, а Електроенергийният системен оператор съобщи, че е активирал "всички ТЕЦ", имаше очакване, че делът на въглищните централи ще бъде голям. Данните на Европейската организация на електропреносните оператори (ENTSO-E), в която членува и българската ЕСО, показват точно обратното. През миналия месец ТЕЦ-овете са произвели с 12.4% по-малко ток спрямо януари 2020 г. А делът им в общото производство намалява от 40.9% до 35%.

В същото време се отчита близо два пъти повече енергия от ВЕИ - 796 гВт за миналия месец срещу 426 гВт за януари 2020 г. Благодарение на това зеленият ток е бил 20% от цялото производство през месеца. Този ръст се дължи изцяло на дейността на ВЕЦ (+278%), докато слънчевите и вятърните централи имат лек спад.

Пониженото производство на ТЕЦ и бумът на ВЕЦ всъщност са взаимосвързани и са резултат от дъждовете през януари. Ако нямаше достатъчно вода в хидроенергийните язовири на НЕК, както беше например през януари 2020 г., въглищните централи щяха да бъдат натоварени допълнително. Но тъй като водната енергия е с по-ниска цена и с приоритет на изкупуването, това не се е случило.

Цената тръгва надолу

Ролята на ВЕЦ се вижда и при сделките на Българската независима енергийна борса. Първо, изтъргуваната електроенергия е с 80% повече спрямо същия месец на миналата година (за което принос има и повечето предлагане от АЕЦ, след развалянето на дългосрочните договори и липсата на нови търгове за такива), и второ, цената се понижава както на месечна, така и на годишна база. Сега тя е малко над 104 лв./мВтч, докато преди година е била 107.6 лв./мВтч. През декември пък борсовите сделки с ток се сключваха на нива от почти 111 лв./мВтч.

Отново износ

По-голямото предлагане и по-ниската цена на електроенергията са позволили страната отново да бъде нетен износител на енергия, докато през януари 2020 г. България беше нетен вносител. Данните на ЕСО показват, че именно заради това има общ ръст на производството на ток за месеца - с 5% на годишна база, тъй като вътрешното потребление е по-слабо - с 4.1%.

Последното пък, от една страна, се обяснява с ограниченията заради коронавируса - неработещи ресторанти, фитнес и др., а, от друга, и с температурата - среднодневната стойност за януари в страната е била 2.1 градуса, докато същия месец на 2020 г. е била 1.4 градуса.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Супер, ама и Господ (Природата) помогна с обилните дъждове, които хем подпомогнаха производството на ВЕЦ-овете, хем спасиха Югоизточна България от водната криза, която се очертаваше на хоризонта...

    Нередност?
  • 2
    ilv13577818 avatar :-|
    Мусаши
    • + 1

    Оказва се,че така наречената "зелена енергетика"е поредната голяма измама.Нито соларките, нито вятърните централи имат значителен принос в производството на ток.Единствено вецовете имат такова. Но те са много зависими от климата-ако се случи сух сезон и производството рязко намалява.

    Нередност?
  • 3
    pbn1612252850715547 avatar :-|
    Georgi Kolev
    • + 1

    И гледам на ЕСО 37 процента за въглища ,а 0,13 процента за ветрилките.Някой му се иска желаното да е действително, но истината за в момента е ,че без въглища няма ток

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko

    До коментар [#3] от "Georgi Kolev":

    Нормално. Последният ветрогенератор в България беше пуснат през 2012. Кой да ти дава ток? Естествено, че без въглища няма да има ток, защото друго не се строи. Гений....

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Подставени лица, Георгиуси и Жирардели!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159702622446189
    "Топлофикациите са добър пример за използване на подставени лица за прикриване на реалния собственик. ТЕЦ-Бобов Дол е собственост на някой си Ерлин Мей Родригез от Белиз. Британецът Дейвид Фордъм от Йоркшир пък владее “Брикел”. На достолепната възраст от 81 години той едва ли помни, че дължи на българската хазна над 38 милиона лева. Неговата съседка от Йоркшир Елизабет Клейр Улъм е собственик на тецовете в Русе и Плевен."

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Топлофикациите ... подставени лица. В търсене в "Дела" копирайте:
    B7_ActualOwner ActualOwners Топлофикаци*
    или резултатите: https://bit.ly/3pYjtSB

    Нередност?
Нов коментар