"Еврохолд" е договорил 31 млн. долара инвестиция от фонда GEM Global Yield

Средствата са предназначени за покупката на дружествата на CEZ и развитие на застрахователния бизнес на холдинг

Две години след старта на сделката за активите на CEZ вече всички регулаторни одобрения са налични и за "Еврохолд" остава само да осигури финансиране до средата на годината.
Две години след старта на сделката за активите на CEZ вече всички регулаторни одобрения са налични и за "Еврохолд" остава само да осигури финансиране до средата на годината.
Две години след старта на сделката за активите на CEZ вече всички регулаторни одобрения са налични и за "Еврохолд" остава само да осигури финансиране до средата на годината.    ©  Надежда Чипева
Две години след старта на сделката за активите на CEZ вече всички регулаторни одобрения са налични и за "Еврохолд" остава само да осигури финансиране до средата на годината.    ©  Надежда Чипева

"Еврохолд" направи още една крачка по пътя към осигуряването на финансиране за покупката на активите на CEZ в България. От българската компания обявиха, че са подписали споразумение с GEM Global Yield LLC SCS да осигури 31 млн. долара (или 26 млн. евро). Новият инвеститор е част от Global Emerging Markets Group, която има вложения в над 70 държави за 3.4 млрд. лв.

Самата сделка с чешката енергийна компания за българския й бизнес, в който най-съществени са електроразпределителното и електроснабдителното дружество с над 3 млн. клиента, е за 335 млн. евро, които трябва да бъдат осигурени до средата на 2021 г. Затова и от "Еврохолд" вече обявиха палитра от методи, чрез които ще се опитат да набавят средствата, включително и 100 млн. евро увеличение на капитала на холдинга и дългови и капиталови инструменти, директно издадени от нидерландските му специално създадени дъщерни дружества, в които ще е съсредоточен енергийният бизнес.

Новият акционер

Според официалното съобщение договорката е GEM да придобие акции от "Еврохолд", което ще се случи на предстоящото увеличение на капитала. За целта вече холдингът свика общо събрание на акционерите на 10 април, което да го одобри, а след това трябва да се внесе проспект и да се получи одобрение от Комисията за финансов надзор. Предвид обичайните срокове на регулатора това в най-оптимистичен хоризонт би могло да стане през май, а самите процедури по увеличението също отнемат време и включват фиксирани по закон срокове - за предварително обявяване, за търговия и записване с права и т.н., които със сигурност отнемат над месец и половина. Така времето до изтичането на срока за "Еврохолд" да финализира сделката не е чак толкова много и е вероятно уговорката да включва и осигуряване на финансирането по-рано при нужда.

Самият GEM е инвеститор, който влага средства и на по-ранни фази и не само в публични компании, така че подобна структура едва ли ще е проблемна за тях. Много от инвестициите му в последните години са по скоро с етикет venture capital и private equity.

Какъв дял ще придобие GEM в "Еврохолд" не може да се каже - зависи от това доколко новата емисия от увеличението ще бъде записана. Планът е да се предложат малко над 79 млн. нови акции по цена 2.5 лв., като договорката за 26 млн. евро означава, че фондът би записал малко над ¼ от тях, или около 20 млн. акции. Основният акционер в "Еврохолд" - "Старком холдинг", който държи малко над 50%, също вече е декларирал, че ще участва, като така неизвестен остава интересът само за останалите. Следващият по големина акционер е финландският фонд KJK с над 14% дял. При 100% записване на увеличението и вложени 26 млн. евро от GEM делът му би бил около 7.5%.

Палитра от опции

Според дневния ред на общото събрание на "Еврохолд" се предвижда холдингът да стане гарант на нидерландските си дъщерни компании Eastern European Electric Company и Eastern European Electric Company II. Първата е компанията, която получи одобрение за придобиване на активите на CEZ. "Eврохолд" ще отговаря за всичките им задължения, които биха възникнали при евентуални сделки на Eastern European Electric Company под формата на подчинен дълг или привилегировани акции с гарантиран дивидент, както и на мецанин заем или друг сходен инструмент за Eastern European Electric Company II.

Предвижда се лимитите на финансирането да са между 50 и 150 млн. евро, а срокът на заемите да е от 3 до 10 години, като управителния съвет на "Еврохолд" ще може да преговаря в тези рамки спрямо пазарните условия. Според мотивирания доклад на мениджмънта за това предложение задълженията за холдинга ще възникнат само ако нидерландските дружества не могат да обслужват задълженията си, което е с "минимална вероятност", като разчетите са дружествата на CEZ да генерират 170-270 млн. лв. печалба преди данъци и такси.

В документа тези опции са описани като варианти с различно ниво на риск насочени към разнообразни инвеститори с цел предвид несигурността на пазарите да се гарантира осигуряването на средствата за сделката с CEZ. По информация на "Капитал" обаче тази втора част от финансирането представлява по-скоро план Б, ако увеличението на капитала се забави. Основната идея е капиталът за сделката да се набави през "Еврохолд" и с поетите ангажименти от "Старком" и GEM той е практически осигурен. Останалата част от дължимите 335 млн. евро трябва да дойде от заеми от международни банки. Макар и неназовани официално, спряганите на пазара имена са Deutsche Bank и Nomura.

В началото на борсовата търговия днес няма сделки с акциите на "Еврохолд", а цената на тези на "ЧЕЗ разпределение България" се покачва с 3.9% до 266 лв.