🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данъци и бюджет - заявките на ГЕРБ, Демократична България, БСП и Слави преди вота

Каква данъчна политика обещават партиите в предизборните си програми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.

През последните години финансите на държавата се управляваха консервативно, но и непрозрачно. Бюджетът се планираше така, че през есента управляващите се оказваха с екстра милиарди, които разпределяха без ясен критерий към определени общини или пък държавни предприятия (пример - "Автомагистрали"), след което се пренасочваха в неясни посоки, но най-вече към фирми - любимци на властта. Логично всички политически сили в опозиция обръщат внимание на този порочен модел и предлагат (според разбиранията си) мерки за неговото прекъсване, както и по-голяма отчетност при разпределението на парите на данъкоплатците.

През 2021 г. обаче едва ли ще има излишък за харчене. Всъщност най-вероятно ще се наложи ревизия на бюджета, ако се съди по данните за изпълнението му към февруари - разходите са с 20% над миналогодишните основно заради увеличени пенсии и заплати, докато приходите са със 100 млн. лв. по-малко. Държавните финанси вече са планирани на дефицит от 4.9 млрд. лв. в края на годината, а през всяка от следващите 3 години падежират големи емисии еврооблигации. Има и още - в момента се сключват куп договори (например за военно оборудване) със срок на изпълнение и плащане през следващите няколко години.

В допълнение - при това развитие на здравната криза възстановяването на икономиката ще е бавно. Така че който и да поеме управлението на държавата, трябва да е наясно, че ще има малко фискално пространство за действие.

На този фон в много от предизборните платформи може да се открие идеята за въвеждане на необлагаем минимум за данък общ доход (ДБ, "Има такъв народ", БСП). С изключение на партията на Корнелия Нинова останалите две формации изрично подчертават, че това не означава премахване на единната 10-процентна ставка, с която се облагат доходите, а предложението им по-скоро трябва да се разглежда като редуциране на данъчната тежест. Според ГЕРБ, ако се въведе необлагаем минимум, без да се увеличават ставките на средните доходи (тези между 1000 и 2000 лв.), "ще се реализира огромна загуба за бюджета в порядъка на 1-1.5 млрд., което ще намали и без това ниската приходна база на бюджета". БСП тича по своя пътека и предлага хора с месечен доход над 3600 лв. да се облагат с по-висока ставка, без да посочват каква. Проблемът е, че това е т.нар. градска средна класа, които обикновено са заети в сектори с висока добавена стойност. Идеята на левицата е тази мярка да се съчетае с по-висока данъчната ставка върху доходите от дивиденти и ликвидационните дялове, което всъщност ще повлияе негативно на инвестиционните намерения на бизнеса в момент, в който те трябва да се насърчават.

Отново "Демократична България" и партията на Трифонов предлагат понижаване на осигурителната тежест. И докато според ДБ това може да се случи еднократно тази година - всички малки и средни компании да не плащат осигуровки до края на годината като вид антикризисна мярка за повече ликвидност в икономиката, то в програмата на "Има такъв народ" става въпрос за евентуално понижаване на осигуровките за всички плащащи ги, но в по-дългосрочен план.

Друго сходство в програмите на партиите е заявката част от данък общ доход да се преотстъпва на общините. Идеята е добра, но въпросът е как ще се реализира - дали по подобие на ГЕРБ местните власти ще могат да гласуват допълнителен данък (което реално ще увеличи данъчната тежест), или централната власт ще се лиши от част от приходите.

ГЕРБ и ДБ възраждат и идеята за листване или продажба на миноритарни дялове от публични предприятия чрез БФБ и превръщането им в публични дружества с цел по-добро управление. Освен това така поне част от щедрите обещания могат да се финансират, което дава поне някаква доза по-голяма правдоподобност и консистентност на техните програми.

Кой какво предлага

БСП

  • Въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. за работещи родители - почти 756 хил. семейства. По-висока данъчна ставка за хора с месечен доход над 3600 лв.
  • Приравняване на данъчните ставки от доходите върху труд с тези от дивиденти и ликвидационни дялове.
  • Преференции по ЗКПО и по линия на местните данъци и такси през първите пет години за инвестиции в по-неразвити региони като Странджа-Сакар, Родопи, Северозападна България.
  • Влизане в еврозона при пълни гаранции за доходите и спестяванията на българските граждани.

ГЕРБ

  • Евентуално въвеждане на допълнителен данъчен стимул при инвестиране от български физически лица в инструменти, търгувани на БФБ, и по-конкретно на пазара за растеж на МСП и на регулирания пазар. Намаляване на годишния облагаем доход с размера на сумите, инвестирани в такива инструменти до момента на тяхната продажба.
  • Без промяна в основни данъци, въвеждането на подоходен местен данък по решение на всяка община.
  • "Със съвместни усилия на всички политически сили" страната може да стане член на еврозоната още през 2024 г.

"Демократична България"

  • Ще разгледаме възможността да се отмени изцяло ДДС върху бебешки храни и някои стоки.
  • Въвеждане на необлагаем доход от 500 лв. месечно, позволяващо да се спестят 600 лв. годишно от данък общ доход за всяко работещо лице.
  • Въвеждане на програмното бюджетиране като водещ принцип в изготвянето на бюджета. Цел през бюджета да се преразпределя до една трета от БВП.
  • Присъединяване към еврозоната; присъединяването и към шенгенската система при активно участие в преговорите за нейното реформиране.

"Има такъв народ"

  • Отмяна на облагането на лихви по депозити и намаляване на осигурителната тежест с до 3%.
  • Повишаване на прага за регистрация по Закона за ДДС.
  • Разработване на програма за преотстъпване на корпоративен данък при реинвестиране на печалбата и внедряване на софтуерна фискализация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    northwind avatar :-|
    Norie
    • + 1

    Всички на заявки и думи за жес-то-ки!!!

    Нередност?
Нов коментар