🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Половината от всичко е за тях

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въртележката на скандалите напоследък се върти с толкова големи обороти, че е трудно да се следят сюжетите на всички. По върховете на държавата в момента няма кой да запушва информацията и даже напротив - хората от служебното правителство се опитват максимално да осветят случвалото се през последните години. Работата им е и лесна, и трудна.

Лесна, защото в общи линии където и да се заровят, излизат много сериозни съмнения за кражби в особено големи размери. Тя е обаче и трудна по две причини: 1) Схемите за вероятно източване на публичен ресурс са практически навсякъде, а времето на служебния кабинет е малко и 2) Съпротивата за даване на информация от всички нива на държавната администрация е изключително сериознa.

За корицата на "Капитал" тази седмица избрахме един такъв случай, по който екипът работи през последните седмици. Историята накратко:

За по-малко от две години държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е дал близо половин милиард лева за ремонти и поддръжка на електропреносната мрежа само на две фирми, които най-вероятно са свързани. Сегашният шеф на ЕСО е работил преди време в едната от тях. Сега в плана за възстановяване за същите дейности е предвиден още над половин милиард лева, които въпреки служебното правителство вероятно ще отидат в същата фирма. Над един милиард лева за по-малко от три години ще отидат на едно място. И това не е всичко.

Сравнението с цените, на които са плащани същите дейности, но когато възлагането е ставало с конкурс, показва, че сега те са с 49.25% по-високи. Отстрани погледнато, това прилича на корупционно самозабравяне. В разпределянето на средствата за ремонти най-вероятно и преди е имало връщане. С премахването на конкурсите, които и без това вероятно са били спорни, нормата на "печалба" обаче скача с ОЩЕ близо 50%. Да повторим - над половината. От един милиард лева.

Тази история е изключително показателна за модела на кражби, който се наложи през последния мандат на Бойко Борисов. През него по същата схема като с ЕСО бяха дадени още: - 4.6 млрд. лв. на "Автомагистрали" - 500 млн. лв. на "Монтажи", притежавано от Държавната консолидационна компания. Само тези "ин хаус" поръчки са за над шест милиарда лева. Колко е половината от тях се смята лесно - три милиарда лева. Три милиарда, които вероятно са отишли не за магистрали, не за ремонти на ел. мрежата, не за ремонта на язовири, а в корупционната икономика. От всеки жив човек в България (или в емиграция) са взети по 428 лв. и 57 ст. От семейство с две деца - 1714 лв. и 27 ст. И това пак не е всичко.

Тези три милиарда не включват осемте фирми (на Пеевски, Домусчиеви, Георги Гергов, Румен Гайтански и пр.), които са получили общо милиард кредити от ББР. Не включват трите милиарда за строежа на "Турски поток". Не включват нито една от вероятно всички други държавни поръчки и еврофондове, разпределяни през последните години.

Тези сметки обясняват и голяма част от случващото се в момента на други места в държавата. Надзорът в ББР тази седмица отказа на служебния министър на икономиката да му предостави подробна информация за случващото се в банката. Шефовете на две от специалните служби - ДАНС и разузнаването, заявиха открито, че са лоялни не на законното българско правителство, а на ГЕРБ. Хората, които се опитват да се борят срещу този модел, вероятно са били подслушвани от същите тези служби.

С 50-те процента от всички публични пари през годините е изградена мрежа в цялата държавна администрация и съдебна система, която сега яростно се съпротивлява на усилията да се хвърли малко светлина. Защото положението в момента е такова, че където и да светнеш, виждаш мръсотия. Където разровиш - мирише.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 4

    Такава колосална и повсеместна корупция, че свят да ти се завие. Но главният прокурор е лична собственост на Борисов и Доган.

    Нередност?
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 6

    Ако се върнем още малко назад във времето (което е невъзможно заради времевата рамка), ще стигнем и до други нагли злоупотреби с публични средства. Да си припомним загубеното арбитражно дело от НЕК за Белене, където отидоха 1млрд. лева. А беше въпрос на добра воля да се обжалва решението, което щеше да падне, заради конфликт на интереси на "нашата" адвокатска кантора, която в същото време защитава Русия по делото Юкос.
    Обяснявам. Хонорарът на адвокатските кантори се изчислява на базата на материалния интерес. Делото Юкос е за $50 МИЛИАРДА, а нашето е за СТО пъти по-малко. Хонорарът на кантората от България е около 100 ПЪТИ по-малък.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 2

    Ами - мутри...

    Нередност?
  • 4
    nhz36434457 avatar :-|
    nhz36434457
    • + 1

    На изборите трябва да ги изринем завинаги от управлението и да напълним затворите.Нека новото управление да създаде нов специален съд за корумпирани политици и служители на който да се поставят съдии с морал и безпристрастно да се гледат делата както в Румъния.Да не е подвластен на ВСС а на парламента.Пълна конфискация на имуществото на осъдените и семейство им.

    Нередност?
  • 5
    uws46352895 avatar :-|
    Иво Топалилов

    До коментар [#] от "":

    Може би само на Доган

    Нередност?
Нов коментар