Промените и назначенията в гръцката газова връзка са подадени за ново вписване

При одобрение от страна на Търговския регистър ще отпадне пречката за сертифицирането на интерконектора

Газовата връзка с Гърция ще осигури възможност България да получава пълните количества азерски по договорната цена, която е в пъти по-ниска от пазарната.
Газовата връзка с Гърция ще осигури възможност България да получава пълните количества азерски по договорната цена, която е в пъти по-ниска от пазарната.
Газовата връзка с Гърция ще осигури възможност България да получава пълните количества азерски по договорната цена, която е в пъти по-ниска от пазарната.    ©  Надежда Чипева
Газовата връзка с Гърция ще осигури възможност България да получава пълните количества азерски по договорната цена, която е в пъти по-ниска от пазарната.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • В Търговския регистър е подадено ново заявление за вписване на промените в дружеството, което управлява интерконектора
  • Това ще позволи газовата връзка да бъде сертифицирана и да заработи през септември
  • Стои въпросът с издаването на Акт 16, за който държавата също обеща да съдейства

Впечатлението, че служебното правителство ще иска да бави процедурно пускането на газовата връзка с Гърция засега се развенчават. Ключовите промени в дружеството-оператор на газопровода, които миналата седмица бяха отменени с протоколно решение на служебния енергиен министър Росен Христов, са били подадени за ново вписване в Търговския регистър на 9 август. Така в следващите дни двустепенната система на управление на Ай Си Джи Би и новите назначения могат да станат факт. А това ще позволи и сертифицирането на проекта да влезе в сила, съответно да може да се върви към търговска експлоатация възможно най-рано.

Паралелно на този процес върви и издаването на акт 16 за проекта, като в понеделник служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви, че държавата ще окаже пълна подкрепа, това да се случи още през септември.

С пускането на газовата връзка България ще може да получи пълните количества азерски газ на договорната цена, която в момента е значително по-ниска от тази на всички други алтернативи. Сега въпросният газ се получава през връзката на Кулата - Сидирокастро, поради което и цената е по-висока - 2/3 от количествата са на пазарна цена докато не минат по новия газопровод.

Какви промени се правят

Накратко - едно от условията Ай Си Джи Би (в която акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon) да бъде регистрирано като независим преносен оператор на газова мрежа е промяна в структурата на управление. От едностепенна (Съвет на директорите) тя трябва да стане двустепенна (Управителен и Надзорен съвет), като за целта трябва да бъдат назначени и нови директори, които пък се одобряват освен от акционерите и от регулаторите на България и Гърция.

Този процес формално беше задвижен на 22 юли от министъра на енергетиката от кабинета "Петков" Александър Николов. Пак на 22 юли 2022 г. е проведено Общо събрание на Ай Си Джи Би и всички необходими промени са приети, включително е избран одобреният Надзорен съвет.

След като е получено и одобрение от КЕВР, заявлението за вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли.

Тук обаче възниква проблем, заради който на 5 август вписването е отказано. Най-общо ставаше дума за начина на изписването на името на един от новите директори - Георгиус Сатлас. В одобрените от регулаторите документи името му е изписано Джордж, а в подадените за вписване - Георгиус.

По информация на "Капитал" протоколното решение на служебния министър Христов от 3 август за отмяна на тези назначения всъщност е било с цел да се поправи тази грешка в изписването на имената, но тъй като е било нужно и ново решение на КЕВР, в крайна сметка то така и не влиза в сила. Вместо това след отказа на Търговския регистър е подготвено ново заявление за вписване със съответните допълнителни сведения и декларации за идентичност на двете имена - Георгиус Сатлас и Джордж Сатлас, които доказват, че са един и същи човек.

Очаква се този път проблеми да няма и вписването да е факт до 12 август. По този начин една от големите административни пречки пред проекта ще бъде преодоляна.

Кога ще има акт 16

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви на 8 август, че газовата връзка с Гърция не е готова и съответно няма как да се издаде за въвеждането й в експлоатация. "Установено е забавяне и безспорно има недовършени строително-монтажни работи", казва Шишков. Освен това за обекта са установени възражения от различни институции - противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които са запознати всички съответни министри.

"Този проект ще се ползва с най-големите привилегии", подчерта още Шишков, като поясни, че цялата държавна администрация ще помага.

По информация на "Капитал" обаче реално остават само съпътстващи дейности, които не са свързани пряко с експлоатацията на газопровода - поправка на напоителни канали, боядисване (включително на пожарните елементи), маркировка и др. И би било нелепо газовата сигурност и диверсификация да се бавят за такива неща. Още повече, че държавата вече показа как може да работи бързо ако иска - при издаването на Акт 16 на "Турски поток" (три пъти по-голям проект) само за 5 работни дни - от 15 до 23 декември 2020 г. Тогава обаче трябваше да се обслужи руският интерес, докато сега на масата е българският.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 3

    Предвид факта, че Капитал "заби камбаната" относно този невероятен завой на служебния кабинет, който изглежда така и не се е състоял, не е ли редно сега изданието да се извини в унисон с високите ценности на браншовата организация АЕЖ, които често намират място на страниците на изданията на Икономедиа?

    Въпросът е сериозен и позицията на автора(както на тази, така и на статията "Служебният кабинет на Радев блокира газовата връзка с Гърция (документи)) би била интересна.

    Още повече имайки предвид и сензационните анонси за предходната новина във Фейсбук, която беше в стил "те казват нещо си че няма нередности, НО НИЕ ИМАМЕ ДОКУМЕНТИ",

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "Quandt":

    Това е работата на журналистите - да "бият камбаната" .
    И то до край, докато газопровода реално работи и пренася количества до България.
    Винаги трябва да има съмнения.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "popopo":

    Абе и на мен ми хареса Спотлайт като хубав филм, в който показваха предизвикателствата пред това да отстояваш истината, когато реално може и да има някакви сили срещу теб. All the president's men също е готин.

    В случая обаче не съм много сигурен дали говорим за една и съща класа на журналистиката. Всъщност сигурен съм - не говорим за една и съща класа.

    Ако тези слова бяха написани на страниците на някое в действителност независимо издание, което не фетишизира определени политически партии, неправителствени организации и геополитически играчи, тто може би щяха да имат функцията на споменатите в горния абзатц. На тези страници, на този вестник това е трудно.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "Quandt":

    Важно е да се задават въпроси и да се търсят отговори.
    Тук не говорим за класа на журналистиката, а за поставянето на въпроси и възникващи съмнения.
    Имаше предишна статия и в нея имаше съмнения.
    В тази има някои отговори и уточнения.
    В следващи статии ще се следи , какво е направено и какъв е крайният резултат.
    За мен това е важното, а не "Спотлайт" или "Москва не вярва на сълзи".
    Знае се тези издания от кой се издават и чия подкрепа са / посочено е навсякъде /. Това не се крие за разлика от други.
    Но въпросите и отговорите са по-важни.

    Нередност?
  • 5
    qwu29646850 avatar :-|
    qwu29646850
    • - 3
    • + 2

    Ами не се учудвайте, така действа американската пропагандна машина. Чрез мрежата си от грантаджийски медии, НПО-та, политици, протестъри и агенти те превантивно и организирано обвиняват, пускат фалшиви новини и създават истерия като част от политиката им на натиск и влияние. Целият този гранто-организъм е една геополитическа бухалка.

    Нередност?
  • 6
    qwu29646850 avatar :-|
    qwu29646850
    • - 1
    • + 2

    Така че е нормално и Капитал сега да настоява за бързо пускане на връзката, без значение дали са спазени всички законови процедури и изисквания, но да квичи истерично срещу "същото" (ако приемем хипотетично думите им за истина), когато става въпрос за проект, по който тече руска газ.
    Те не се вълнуват от закони и правила, нито от българския интерес, а единствено от това кое е угодно за господарите им от Америка и кое не. Това е формулата, по която работят изобщо.

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Има ли служебния министър на енергетиката Росен Христов фирми в чужбина?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160879576846189
    Кога президентът Радев ще публикува декларацията му за несъвместимост?

    Нередност?
Нов коментар