Какво се обърка в схемата за ВЕИ и батерии

Вместо огромен интерес по мярката кандидатстваха значително по-малко фирми, а експерти обясняват това с ниските борсови цени на тока и новите технологии

Собствената ВЕИ инсталация с батерия може да доведе до значителни спестявания, а това е шанс за насочване на тези средства към други дейности.
Собствената ВЕИ инсталация с батерия може да доведе до значителни спестявания, а това е шанс за насочване на тези средства към други дейности.
Собствената ВЕИ инсталация с батерия може да доведе до значителни спестявания, а това е шанс за насочване на тези средства към други дейности.    ©  Надежда Чипева
Собствената ВЕИ инсталация с батерия може да доведе до значителни спестявания, а това е шанс за насочване на тези средства към други дейности.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Въпреки очакванията за 1000 подпомогнати проекта договор ще подпишат по-малко от половината.
  • Причините за слабия интерес към схемата са свързани с по-ниската цена на тока и новите технологии за съхранение.
  • Пречка вероятно се е оказало и условието произведеният ток да бъде само за собствени нужди, без да може да се продава.

Противно на очаквания огромен интерес, мярката за изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление с батерии по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на практика се оказа съвсем слабо привлекателна за бизнеса. В резултат на това Министерският съвет дори намали почти наполовина бюджета на процедурата от 200 на 120 млн. лв.

Добрата новина все пак е, че орязване на вече одобрени проекти няма да има. Просто интересът към мярката не е бил голям и на практика е останал свободен ресурс. Именно той предстои да бъде орязан. По-конкретно в решението на правителството се посочва, че до крайния срок за кандидатстване (май 2023 г.) по процедурата са подадени общо 562 предложения за изпълнение на инвестиции със заявено безвъзмездно финансиране в общ размер на 158.2 млн. лв., което представлява 79.14% от одобрения бюджет по нея.

Нещо повече - справка на Министерството на иновациите и растежа (МИР), което администрира мярката, показва, че след оценка и класиране до одобрение са стигнали още по-малко - едва 421 проектни предложения с обща безвъзмездна финансова помощ в размер на 118.5 млн. лв. За сравнение - първоначалните разчети на МИР показваха, че по мярката ще бъдат подпомогнати около 1000 проекта, но това не се случи.

Въпреки значително по-скромния интерес пред "Капитал" от министерството неотдавна определиха кандидатстването по мярката като "атестат за добрата икономическа кондиция на бизнеса у нас".

Договорите с одобрените кандидати предстои да бъдат сключени след извършване на обичайните служебни проверки, като към фирмите вече са изпратени покани за предоставяне на документи по контрактите. Очакванията са, че това ще се случи до края на месеца.

При всички случаи реализацията на тези проекти ще има голям ефект за българската енергийна система, защото ще намали значително потреблението на електроенергия от мрежата и съответно нуждата от централизирано производство в големи ТЕЦ. Дори тази година след реализирането на подобни проекти в индустрията има спад от около 5% в консумацията на ток.

Как се стигна дотук

Слабият интерес по мярката за ВЕИ и батерии донякъде бе предизвестен. Подаването на документи по нея стартира през февруари, а крайният срок за заявленията бе май. Очакванията на МИР бяха, че интересът към схемата ще бъде голям, и дори обявиха, че при необходимост са готови да преговарят за допълнително увеличаване на бюджета, така че повече фирми да стигнат до реализиране на проектите си. И това не бе невъзможно. Бюджетът по процедурата вече беше увеличен на няколко пъти - първоначално той беше само 20 млн. лв., тъй като проектите се определяха като пилотни и демонстрационни с оглед на факта, че ВЕИ системите с батерии все още са далече от масово внедряване в България. Все пак заради интереса към чиста енергия той бе увеличен до 40 млн. лв., а на следващ етап - по настояване на работодателските организации, достигна внушителните 200 млн. лева.

Макар процедурата да беше отворена още през февруари, повече от месец след стартирането й от МИР отчетоха единствено запитвания по нея, което още тогава говореше за слаб интерес. Все пак разработването на подобни проекти е по-специфично и отнема повече време в сравнение с масовите схеми за финансиране и е възможно това също да е допринесло за липсата на подадени заявления към онзи момент. Но всъщност най-голямата пречка се оказа, че по мярката за ВЕИ например бе необходимо да бъде предоставен идеен или технически проект, разработен съвместно с лицензиран проектант. А такива не се намират лесно у нас.

"Всичко това изисква време за прецизно изработване и е основната причина тя да има по-дълъг от минималния възможен срок за кандидатстване от два месеца, а именно тримесечен", обясниха за "Капитал" от МИР. В последствие обаче стана ясно, че бюджетът по схемата няма да бъде увеличаван именно поради слаб интерес.

"Предварителната прогноза за очаквания интерес към мярката отговаря на реалния интензитет на кандидатстването и средствата ще са достатъчни за тази първа пилотна процедура", обясниха експертите на МИР, които все пак допуснаха, че в рамките на оценяването ще бъдат направени по-точни разчети.

И все пак - интерес

Въпреки всичко портфолиото на компаниите, с които предстои да бъдат сключени договори за финансиране, е повече от богато. Първото място например си делят пловдивската "БТЛ индъстрийз" ЕАД и костинбродската "Мултипринт" ООД. И двете компании са с еднакви по размер общо допустими разходи по проекта - 2 849 000 лева. Първата компанията е българското дружество на чешката компания BTL - "БТЛ индъстрийз", която произвежда медицинска апаратура за физиотерапия, кардиология и естетика с основни пазари ЕС и САЩ.

За "Капитал" изпълнителният директор на българския клон Георги Петков коментира, че компанията не е срещнала трудности при кандидатстването и е използвала консултантска помощ. "Надяваме се да постигнем годишни спестявания в размер на 500 000 лв. Кандидатствахме, защото разбрахме, че има такава програма, а ние така или иначе бяхме решили да изградим такъв парк на покрива на новата ни сграда", коментира Петков за "Капитал". Към момента дружеството, както и всички останали одобрени фирми предстои да сключат договори, като очакванията на "БТЛ индъстрийз" са, че това ще се случи в края на октомври.

Костинбродската печатница "Мултипринт" разполага с производствена база 43 хил. кв.м, където е разположен целият затворен производствен цикъл - предпечат, листов и ролен печат, довършителни процеси, складиране и транспорт, а електроенергията е съществено перо от разходите. "Месечният ни разход за електроенергия е голям и затова се надяваме новата инсталация да покрие голяма част от нуждите ни. Самото кандидатстване не беше проблем, тъй като използвахме консултанти, но освен това всичко се подава електронно и не се налага да се ходи на гише", коментира за "Капитал" икономическият директор на "Мултипринт" Георги Иванов.

Останалите компании от топ 5 на дружествата с най-големи проекти по мярката за ВЕИ и батерии са харманлийската "Арас-текстил" ООД, която се занимава с производство на спално бельо, олекотени завивки, възглавници и други, и "Доландия България" ЕООД с основна дейност производство на електрически компоненти и хидравлични агрегати.

В топ 5 е и производителят на акумулатори "Елхим-Искра" АД, която е компания със среден енергиен интензитет. "Цените на електрическата енергия за 2022 г. повишиха в голяма степен дела й в разходите и респективно повишиха себестойността на продукцията. Това доведе до решението да участваме в програмата с цел намаляване на разходите и количествата енергия, потребявана от електроразпределителната мрежа", обясни за "Капитал" прокуристът на дружеството инж. Росен Димитров.

Освен това през дните, когато фирмата не работи или потреблението е по-ниско, енергията ще бъде съхранявана в батерии и използвана в работни дни, което ще повиши нейната ефективност, обясниха от компанията. "Преди резкия скок на цените през 2022 г. средният процент от месечните разходи за електроенергия бе около 5. През 2022 г. този процент се повиши на 10.3. След реализирането на проекта прогнозираме намаление на потребяваната енергия от електроразпределителната мрежа с около 1400 MWh годишно, което при сегашните цени е около 310 хил. лв.", каза още инж. Димитров.

Общите допустими разходи по проектите на трите дружества са между 2.7 и 2.8 млн. лева. А очакванията им са, че инвестициите ще доведат до по-ниски разходи за електроенергия, но и до оптимизиране на работните процеси.

Проблем ли бяха условията

За експертите от правителството причините за непълното усвояване на бюджета по процедурата са комплексни. "Батериите като технология за съхранение на енергия все още не са широко разпространени в България. Те са задължителен елемент и в основата на проектите по процедурата, което оскъпява цялостната инвестиция и я прави по-малко атрактивна за предприятията", отчитат от Министерския съвет. Освен това произведената енергия от фотоволтаичната система е само за собствено потребление и не може да бъде предмет на търговска сделка, допълват от МС.

В допълнение, от началото на подготовката на мярката (края на 2022 г.) до крайния срок за кандидатстване (май 2023) е налице значителен спад в цените на електрическата енергия, което прави инвестициите в подобни енергийни съоръжения недостатъчно рентабилни и недостатъчно рентабилни. Борсовите индекси на електрическата енергия буквално се сринаха в сравнение с тези за същия период на м.г., а държавата удължи плащането на компенсации за бизнеса за разходите за ток, които буквално сложиха таван на цените и дадоха сигурност на компаниите. Но това направи подобен вид инвестиция неатрактивна за част от бизнеса.

За сравнение - цената на борсовия ток (в сегмента "Ден напред") се срина с около 60% от 482.64 лв./MWh през декември 2022 г. до 193.08 лв./MWh през април, месец преди изтичането на крайния срок за кандидатстване по схемата.

Пренасочване

За "Капитал" от МИР заявиха, че са предложили свободният ресурс по схемата да бъде запазен в рамките на бюджета на Програмата за икономическа трансформация и да бъде използван за финансиране на допълнителен брой малки и средни предприятия, които са класирани в списъците с резервни предложения, за които не достигна бюджетът по процедурата за технологична модернизация. Става въпрос за грубо около 80 млн. лева. Този остатък ще бъде използван "за целите на актуализиране на бюджетните линии по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България с оглед намаленото максимално безвъзмездно финансиране от ЕС". "Това е хоризонтален подход към всички държави членки (за 24 от които беше намалено финансирането) и се отнася до прецизиране на алокацията след отчитането на финалните данни за представянето на националната икономика по време на кризата от ковид-19, а не до предоговаряне или предаване на нов план или до идентифицирани финансови корекции или нередности", пишат още от МИР до "Капитал".

Само за големи?

Въпреки слабия интерес по мярката за ВЕИ и батерии за бизнеса по Плана за възстановяване ще бъде открита нова процедура за набиране на предложения. Тя обаче ще бъде предназначена за подпомагане на изграждането на големи мощности - схемата е насочена към инсталиране и въвеждане на най-малко 1425 MW за производство на електрическа енергия от слънце и вятър с най-малко 350 MW батерии. Съоръженията трябва да бъдат въведени в експлоатация не по-късно от 31 март 2026 година. Бюджетът по процедурата е общо 660 млн. лв., а критериите за кандидатстване по нея са на етап обществено обсъждане, което ще продължи до 6.11.2023 година. Очакванията са, че мярката ще бъде отворена за бизнеса още на 10 ноември. Част от условията по нея обаче са повече от спорни - от фирмите се изисква да имат активи в размер между 10 и 60 млн. евро в зависимост от мощността, за която искат финансиране, което значително ограничава кръга на тези, които биха могли да кандидатстват.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rhc121186524 avatar :-|
    rhc121186524
    • + 2

    Интересът по процедурата беше голям, но голяма част от условията за кандидатстване бяха ограничителни за фирмите. Това е единствената причина за неусвояване на средствата по процедурата!

    Нередност?
Нов коментар