Кредитните ваканции заради пандемията предизвикват проблеми на банките

Шефът на надзорния съвет на ЕЦБ препоръча погасяването им да не се отлага

Проучване на Reuters показва, че заеми на обща стойност около 320 млрд. евро в 10 от най-големите европейски банки са все още с отложени плащания.
Проучване на Reuters показва, че заеми на обща стойност около 320 млрд. евро в 10 от най-големите европейски банки са все още с отложени плащания.
Проучване на Reuters показва, че заеми на обща стойност около 320 млрд. евро в 10 от най-големите европейски банки са все още с отложени плащания.    ©  Reuters
Проучване на Reuters показва, че заеми на обща стойност около 320 млрд. евро в 10 от най-големите европейски банки са все още с отложени плащания.    ©  Reuters

Отсрочките на плащанията по заеми в Европа, достигнали милиарди евро, заплашват да подкопаят усилията на банките да преодолеят кризата с коронавируса. Малко след началото на пандемията банките и правителствата на Стария континент предоставиха на кредитополучателите опция за отлагане на плащанията по кредитните задължения. Някои от милионите граждани, възползвали се от услугата, все още се нуждаят от облекченията. Основната причина за това е повторното затваряне на цели държави и региони, което притиска икономиката и оставя хората без работа.

Но колкото по-дълго са замразени плащанията по заемите, толкова по-голям става потенциалният проблем за банките. Дълговете се трупат и справянето с тях се превръща във все по-трудна задача, пише в анализ Reuters.

1.4 трлн. евро неплатени дългове

Председателят на надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енрия предупреди за "огромна вълна" от неплатени заеми, които могат да надхвърлят 1.4 трлн. евро. Той съветва погасяването им да не се отлага. Обемът на отложените плащания рязко спадна през лятото след първоначалните ограничения заради коронавируса. Въпреки това проучване на Reuters показва, че заеми на обща стойност около 320 млрд. евро в 10 от най-големите европейски банки са все още с отложени плащания.

През септември ирландските банки започнаха постепенно да отменят "кредитните ваканции". Мишел О'Хара, мениджър в благотворителна организация, съветващa затруднените кредитополучатели, твърди, че този ход е предизвикал нарастване на броя обаждания в организацията ѝ. Пилоти, програмисти и дори дресьори на коне са принудени да търсят съвет от О'Хара и организацията ѝ заради по-ниските си доходи. "Някои хора никога не са предполагали, че ще стигнат до подобни проблеми", допълва тя.

Общата стойност на потребителския дълг в Европа е рекордно висока, показват данните на Европейския съюз. Въпреки че жителите на някои страни членки намалиха задълженията си през последното десетилетие, потребителите във Великобритания, Франция и Германия изтеглиха с около една пета повече заеми.

Когато отлаганията на погасителните вноски станаха широко разпространени по време на първата вълна на коронавируса в Европа, кредиторите се подготвиха за загуби. Финансовите резултати показват, че десетте най-големи банки са заделили около 45 млрд. евро за покриване на разходите за неплатени заеми. Анализ показа, че хиляди кредитополучатели все още отлагат възобновяването на месечните изплащания в десетте банки.

Търсене на баланса

Кредиторите все пак могат да избегнат връщането към проблемите от дълговата криза преди десетилетие. Между изпълнението на исканията на правителството за улесняване на кредитополучателите и минимизирането на риска за банките може да се намери баланс.

"Трябва да гарантираме, че всички ще могат да преминат през тази фаза", заяви Филип Брасак, главен изпълнителен директор във френската банка Credit Agricole, като обеща да подкрепи клиентите, засегнати от локдауна. Около 24 млрд. евро от заемите на френската банка са с договорени отложени плащанията според Reuters.

Изчисляването на риска е сложно и банките вземат под внимание много фактори, като например вида на кредита, обстоятелствата около кредитополучателя и състоянието на икономиката като цяло. Кредиторите твърдят, че преценят риска реалистично. Някои обръщат специално внимание на множеството кредитополучатели, които са продължили изплащанията си след "кредитна ваканция".

Германската централна банка Бундесбанк посъветва търговските банки в страната да се подготвят за "най-лошия сценарий", а тази на Португалия предупреди за рисковете от прекратяването на мерките за икономическа подкрепа. Двете централни банки са обезпокоени, че ако проблемите с дълга на населението се развият спираловидно, това може да означава и сериозни проблеми за самите банки.

"Над 20% от заемите на някои банки са замразени. Но докога? В някакъв момент трябва да се върнем към нормалния бизнес", каза Джером Леграс от Axiom Alternative Investments.

В разгара на пандемията отлаганията на плащанията в италианските банки нараснаха до около 10% от ипотечните заеми, докато във Великобритания достигнаха над 15%, показват изчисления на ЕС. Според изчисленията отсрочките в Португалия са достигнали 12%. Оттогава повечето кредитополучатели са възобновили плащанията си.

Главният финансов директор на английската банка HSBC Йън Стивънсън наскоро заяви пред Reuters, че очаква постепенно икономическо подобрение. Френската банка BNP Paribas заяви, че предвижда загубите от заеми да намалеят през следващата година. BNP Paribas има кредитен портфейл от близо 1 трлн. евро. Въпреки всичко проблемите продължават.

"Има сериозно количество проблеми с дълговете в цяла Европа, твърди Ед Сибли, заместник-управител на ирландската централна банка. И тези проблеми ще се увеличават заради COVID-19."

Скорошно проучване на централната банка на Ирландия установи, че въпреки че броят на отложените плащанията е намалял с повече от една четвърт от юни насам, 9% от ирландските заеми остават на изчакване. Проучването също така установи, че е най-вероятно хотелите и ресторантите да удължат "кредитните ваканции", тъй като именно те са сред най-тежко засегнатите от пандемията.

"Засега са въведени мерки за защита на работните места. Но това все някога ще приключи, твърди Ернест Уртасун, испански депутат от Европейския парламент. През следващите месеци ще има скок в броя на кредитополучателите със затруднения."

Банките обаче се надяват, че правителствената подкрепа, която се разширява из цяла Европа, ще помогне.

"Оттеглянето на подкрепата за компании и икономиката като цяло е бомба със закъснител, заяви Мигел Мая, главен изпълнителен директор на португалската компания Millenium. Трябва да дадем време на икономиката да подиша."

Все още няма коментари
Нов коментар