🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови пари

Китай пуска първата официална електронна валута в света

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има голяма вероятност цифровият юан да влезе в обращение през 2021 г. Това е дебют, който първоначално ще има малък ефект, но с течение на времето може да промени начина, по който централните банки провеждат паричните си политики. Китайската народна банка подаде повече от 100 заявки за патент за дигитална валута и проведе редица изпитания, пускайки e-юана в употреба в няколко града и в няколко приложения. Досега експериментите протичаха гладко и скоро хората ще имат възможност да изтеглят подготвен от правителството цифров портфейл. За разлика от търговските цифрови портфейли като WeChat Pay и Alipay официалната версия ще бъде еквивалентна на сметка в централната банка със същата тежест като парите в брой.

За милионите, които вече ползват смартфон вместо дебитна карта, това ще е като още едно приложение за разплащане. И все пак някои говорят за цифровата валута като за революционен продукт, който може да доведе до проблеми за банките, тъй като хората ще теглят пари от спестовни сметки и ще ги слагат директно в своите ултрасигурни официални електронни портфейли. Нещо повече, ако дигиталната валута някога изцяло замени паричните средства, на теория централните банки биха получили три нови правомощия: да намалят основните лихви под нулата без особени трудности; да отпускат пари в брой директно на най-нуждаещите се и да разбират по-точно кой има пари и как ги харчи.

Централната банка в Китай не се опитва да преоткрие монетарната политика - поне все още не. Мотивацията й произтича от по-належащи проблеми. Поради нарастването на мобилните плащания банката се притеснява, че големите технологични платформи придобиват твърде много мощ. Дигиталният юан ще даде алтернатива. Това също ще осигури на Китай канал за трансграничен трансфер на пари, без да се налага да разчита на глобалната система за разплащания SWIFT, която е под американски контрол. Но първата цел на Китай е много по-елементарна - да провери дали технологията зад цифровия юан работи и дали хората искат да го използват. Парите съществуват от около 3000 години. Обновлението им ще отнеме време.

2021 накратко

Корейската централна банка започва изпитания на своята дигитална валута (CBDC). Докато Китай бързо напредва към пускане на своя собствена дигитална валута, според информациите корейската банка първоначално ще тества своята базирана на блокчейн CBDC във виртуална среда.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 4

    И по какво хората в едно общество с дигитална валута ще се отличават от робите в един робовладелски строй? Ще притежават толкова, колкото им отпусне господарят и няма да могат да си купят една вода без неговото разрешение. Ще започнет пак да купуват сребро и злато и ще ги държим в гърнета..... Само че, този път господарят ще знае какво и колко точно са си купили.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Още дълго ще си разчитам на добрия стар кеш ! Па не дай боже ядрен конфликт , където освен биологичните единици (да се надяваме не всички ) - EMP ще бастиса и всичко виртуално ...

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 5

    Цифровият юан е поредният китайски удар срещу все по-несигурния долар и е най-сериозният претендент за нова световна резервна валута. Все пак зад него стои единствената възходяща, отглеждана с десетилетия от САЩ, икономика в света.
    Хегемонът отгледа своя гробокопач, а и сега съвсем се разводни, разпръсквайки ресурсите си в расовата, идеологическата и джендърската теми и дерайлира окончателно. Уви, чужда на нашите цивилизационни устои цивилизация ще ръководи света през следващите столетия. Благодарение и на американските сбърканяци.

    Нередност?
  • 4
    nogerbbspdps avatar :-?
    Съдебна Реформа Сега

    Napoleon Bonaparte warned the world about China when he said, “China is a sleeping giant, let her sleep, for when she wakes, she will shake the world.”

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал