🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се инвестира с грижа за природата

ПроКредит Банк се фокусира върху екологични решения - електромобили, енергийно ефективни сгради и фотоволтаици

Как се инвестира с грижа за природата
Как се инвестира с грижа за природата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електромобилите са все по-често срещани по улиците ни сега спрямо преди 6 години, макар и все още да са малък дял от всички автомобили. ПроКредит Банк е първата банка в България, която през 2015 г. инвестира в значими промени на своя автомобилен парк, като купува 10 електромобила и прави първата голяма крачка към екологично чистия транспорт.

Служителите на ПроКредит Банк вече седем години пътуват за срещи с клиенти с електромобили. "Видяхме, че електромобилите вършат също толкова ефективна работа за нас, както и досега използваните бензинови коли. А ползите са в много посоки - за паркиране използваме синя и зелена зона безплатно, не е необходимо да плащаме годишен местен данък и разходите ни за гориво и поддръжка спаднаха с близо 80% на 100 км. Но най-важно - електромобилите не бучат и не излизат вредни изгорели газове от тях при същевременно по-леко обслужване", разказва Константин Киров, ръководител отдел "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк.

"Смятаме, че личният пример е най-добрият мотиватор, за да имаме тежест с думите ни, когато стимулираме нашите клиенти да закупят също електромобил", допълва той.

В периода от 2015 до 2021 г. броят на електромобилите се увеличава до 17 и започват да използват 15 плъгин хибрида за повече гъвкавост при пътувания. От ПроКредит Банк са изчислили, че в последните 6 години са изминали близо 665 000 км на ток и са спестили на природата използването на 37 500 литра гориво, или 98 250 кг въглеродни емисии. Закупуваният ток от банката е с гаранции за произход от възобновяеми енергийни източници, за да бъде пътуването наистина без емисии.

От края на 2016 г. ПроКредит Банк започва да предлага две нови възможности за всички, които споделят разбиранията на банката за социално и екологично отговорни бизнес и общество - зарядна инфраструктура и кредит за закупуване на електромобил. За всички ползватели на електрически автомобили, намиращи се в близост до сградата на централата на ПроКредит Банк, започва да работи и зарядна станция, която дава възможност за безплатно и едновременно зареждане на два автомобила. В началото на 2022 г. зарядните станции, предоставени в мрежата на ПроКредит Банк - България, вече ще бъдат 55 и могат да бъдат открити в мобилното приложение на "ПроКредит Груп" - ProCredit Electric Stations, заедно с другите зарядни станции на банката в региона.

"Продуктът ни кредит "ЕкоМобилност" е за всички заинтересовани от покупка на електрически автомобил или плъгин хибрид и предлага най-добри условия на пазара вече 5 години подред. Предложението ни е както за фирми, така и за физически лица", казва Константин Киров.

Междувременно ПроКредит Банк работи по подобряването на енергийната ефективност на сградата на централното управление в София - подменено е осветлението с LED, актуализирани са системата за контрол на климата в сградата и самата климатична инсталация, инсталирана е фотоволтаична инсталация на покрива. Вследствие на тези усилия, но и на правилния подход още при дизайна на сградата - оптимално разположена към слънцето, тип на фасадите, използваната изолация, е постигнато значително намаляване на енергийното потребление. През 2020 г. е извършен процес на одит и сертификация за въглеродно неутрална сграда по стандарта EDGE Zero. По този начин е доказано, че спрямо стандартна сграда със същия размер и предназначение в България ПроКредит Банк използва 50% по-малко енергия и вода.

"С тези действия по подобряване на енергийната ефективност на сградата ни искаме да покажем на всички участници на нашия пазар, че мерките наистина намаляват последващото използване на ресурси за отопление и охлаждане, за консумация на различни ресурси в сградата, и инвестицията е икономически обоснована, особено предвид дългия очакван живот на сградите. Можем да финансираме инвестиции в подобряване на енергийната ефективност при преференциални условия с нашия кредит "Зелена инвестиция", обяснява Константин Киров.

Специално внимание се обръща и на фотоволтаичните инсталации за собствено ползване на електричеството, което е гореща тема през 2021 г. Банката отново минава самостоятелно по пътя на инвеститора, за да изгради фотоволтаичните централи на два офиса в София и Пловдив през 2018 г. Виждат какви са предизвикателствата при избора на изпълнител на проекта, техниката, която се използва, разрешителните от общините. Изградените инсталации се използват 100% за собствено ползване на тока, поради което намаляват разходите си за закупуване на ток заедно със съпътстващите такси (като например пренос на енергия).

"За да помогнем на нашите клиенти да изминат един по-лек път при инвестирането в собствена фотоволтаична централа, решихме да си партнираме с фирмата изпълнител, която използвахме за нашите инсталации. С тях създадохме съвместен продукт - централа с конкретна мощност, качествена техника, ангажимент от изпълнителя по подготвянето на необходимите документи за разрешителни и, разбира се, преференциална цена от нас и от изпълнителя", обяснява Константин Киров. Резултатът е 50 kW фотоволтаик със срок на изплащане 60 месеца и фиксирана вноска 1500 лева на месец. Възвръщаемостта на тази инвестиция е под 5 години. Помислено е и за физическите лица и се предлага продукт с мощност 3 kW и батерия 5.8 kWh, която може да покрие до 70% от разходите за ток на домакинство, живеещо в къща.

Настъпва време на значими промени в обществото ни, не само като технологии, но и като мислене и действия. Време, което изисква активни действия, добър пример и лидерство, които "ПроКредит" прави и доказва с времето.