🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ING - лидер в борбата с климатичните промени

Банката като застъпник на зеления бизнес в световен мащаб има отлична перспектива да подкрепи устойчивата трансформация на клиентите си

Гжегож Кониечни – главен изпълнителен директор на ING Bank, София, Марина Кобакова, директор корпоративни клиенти на ING Bank, София
Гжегож Кониечни – главен изпълнителен директор на ING Bank, София, Марина Кобакова, директор корпоративни клиенти на ING Bank, София
Гжегож Кониечни – главен изпълнителен директор на ING Bank, София, Марина Кобакова, директор корпоративни клиенти на ING Bank, София
Гжегож Кониечни – главен изпълнителен директор на ING Bank, София, Марина Кобакова, директор корпоративни клиенти на ING Bank, София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът позеленява, независимо от коя сфера е, и финансовият сектор не отстъпва на това - банките имат значимо участие в борбата с климатичните промени. ING е сред лидерите в устойчивото развитие и освен да развива тази философия в собствената си дейност, успява да повлияе и на клиентите си. "Като банка най-голямо въздействие оказваме с финансирането, което структурираме. Предприемаме конкретни действия по отношение на това как бизнесът ни влияе върху климатичните промени", коментира Марина Кобакова, директор корпоративни клиенти в ING Bank, София.

Участието на глобални финансови институции в борбата с климатични промени е необходимо и осъзнато. "За да се избегне катастрофалното и необратимо глобално затопляне, световната икономика ще трябва да премахне или неутрализира изцяло емисиите на CO2 до средата на века - което ООН нарича нулеви нетни стойности на емисиите до 2050 г. Това трябва да се направи много бързо и в огромен мащаб, тъй като климатичните промени няма да се развиват линейно, а експоненциално", обобщава Гжегож Кониечни - главен изпълнителен директор на ING Bank, София.

Затова и ING е разработила своя специална методология, чрез която компанията става по-устойчива, както и нейните продукти и услуги за клиентите на банката от различни сектори, за да могат те да развият по-зелена дейност.

Подходът Terra

ING разполага със свой авторски подход, чрез който насочва портфолиото си в посока на нетни нулеви емисии до 2050 г. Методологията Terra на практика обхваща девет ключови сектора, които имат най-голямо влияние върху изменението на климата: производство на електроенергия, добив на нефт и газ, автомобилната индустрия, корабоплаване, авиация, стоманодобивна индустрия, циментова индустрия, жилищно строителство. Целта е да се насочи кредитният портфейл на банката към ограничаване на повишаването на средната световна температура до максимум 1.5 градуса по Целзий до 2050 г.

Как ING помага в зеления преход

Банката предлага два вида подкрепа на клиентите си - финансиране и експертно мнение.

Още през 2017 г. ING създава финансиране, свързано с устойчивото развитие, при което лихвените нива са обвързани с целите на компанията в областта на устойчивото развитие. Банката структурира първия в историята заем, обвързан с устойчивото развитие и зелени цели, за Philips в размер на 1 млрд. евро. "Оттогава насам пазарът расте експоненциално - 134 млрд. евро банков дълг, свързан с устойчиво развитие, е емитиран в EMEA само през първата половина на 2021 г., като ING е структурирала повече от 150 устойчиви финансови решения за свои клиенти", казва Марина Кобакова.

Строителството пък е сектор със сериозен въглероден отпечатък - по веригата на производство то директно или косвено допринася за 40% от световните въглеродни емисии. Само производството на цимент ежегодно има дял 8% от емисиите - повече от Германия, Франция и Великобритания, взети заедно.

Затова е и особено ключов приносът на ING като консултант, водещ организатор и мениджър на емисията ESG (Environmental, Social and Governance - "За околната среда, социално & корпоративно управление") облигации на циментовия производител "Холсим" в размер на 850 млн. евро. Това е и първата по рода си емисия в строителната индустрия в световен мащаб. "Холсим" поема ангажимент да намали CO2 емисиите в производството на цимент до 475 килограма на тон до 2030 г., а емисията привлича силен интерес от страна на институционалните инвеститори.

Със своята експертност в сферата на устойчивото развитие и климата банката успява да е иноватор и да помага активно на частния сектор да намали своя отпечатък върху околната среда. Гжегож Кониечни казва, че ING работи по повишаване информираността на бизнеса по отношение на устойчивото развитие, което включва информиране за регулаторни промени, като например таксономията на ЕС и ESG рейтингите.

"Нашите препоръки варират от продукти, свързани с финансиране на устойчиво развитие, до дългосрочни и иновативни решения, както и съвети за ясно определяне на амбициозни цели за устойчивост на бизнеса, към които съветваме клиентите си да се стремят", споделя Марина Кобакова.