🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко време имаме още?

Банка ДСК е партньорът на Mastercard® и Conservation International в Европа на Програмата за опазване на дивите животни Wildlife Impact Card

Колко време имаме още?
Колко време имаме още?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От картата ни гледа черно-бял гривест лемур. Гледа ни в очите и буквално ни пита как така допуснахме да стигнем дотук. Къде е моето място във вашия ускорен живот? Как така една платежна карта ще ме надживее като вид и скоро ще ме показвате само на снимка?

Високотехнологичната ни цивилизация се развива с бързи темпове, очакваме скоро да има екскурзии до други планети, но "у дома" стотици уникални животински видове са на ръба на това да затворят очи завинаги. И това не е само трагедия за вида, за континента, където той диша и живее, а е и индикатор за цената, която планетата и човекът ще заплатят за свръхпотреблението, замърсяването, експлоатацията на природните ресурси и бракониерството на диви животни, които не могат да се защитят.

През 2022 година милионите картодържатели на Банка ДСК в България ще имат възможност да направят една малка самостоятелна крачка, която ще бъде умножена от всеки друг клиент, който я направи. На новите дебитни карти Mastercard® от Банка ДСК пише "Докато тази карта изтече, много застрашени видове могат да изчезнат". За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard ще дарят един долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни. Така притежателите на дебитни карти ще се включат лесно и бързo в опазването на над 2000 критично застрашени вида, в това число африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин.

Дебитната карта ще може лесно да се интегрира в мобилни портфейли, а физическата карта ще бъде изработена от рециклирани материали.

"Партньорството ни с Mastercard и световната организация Conservation International е чудесен пример за множеството ключови роли, които бизнесът може да играе в подпомагането на хората и обществата в общите им усилия за по-зелена планета. С тази карта бихме искали да обединим усилия заедно с нашите над 2.5 млн. клиенти в борбата за чиста природа и опазване на застрашените диви видове животни." Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

"Всяко изчезване на вид е трагедия - не само за животинското царство и природата, но и за хората. Дивите животни ни осигуряват по-чиста вода и плодородни почви. Когато унищожаваме техните хабитати, ние застрашаваме тези природни богатства, здравето на човечеството и климата. До 2030 г. проектът на Conservation International ще обхване приоритетни територии от 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят." Conservation International

"Mastercard мобилизира всичките си ресурси и партньори в борбата с климатичните промени и поема ангажимент за нулеви емисии до 2050. Подбираме най-отворените и за ESG позитивна промяна партньори - като Банка ДСК, за да се наредят рамо до рамо с нас в общото намаляване на въглеродния отпечатък на цялата екосистема. За да имаме утре бизнес, вярваме, че на първо място трябва да имаме здрава планета и спокойни хора. Иновациите ни имат смисъл само ако осигуряват това." Ваня Манова,мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово