🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лудият учен и зеленият водород

Основаната от Драгомир Иванов компания Green Innovation произвежда електролизьори с фокус изцяло върху българския пазар

Драгомир Иванов основава Green Innovation през 2016 г., но се занимава с водород от над десетилетие преди това
Драгомир Иванов основава Green Innovation през 2016 г., но се занимава с водород от над десетилетие преди това
Драгомир Иванов основава Green Innovation през 2016 г., но се занимава с водород от над десетилетие преди това    ©  Надежда Чипева
Драгомир Иванов основава Green Innovation през 2016 г., но се занимава с водород от над десетилетие преди това    ©  Надежда Чипева

"Преди да излезе документът за Европейската стратегия за водорода и след това да се разшуми около темата, хората, които се занимаваха с водород, не се приемаха насериозно. По-скоро нещо като луди учени", казва Драгомир Иванов, основател на компанията за електролизьори Green Innovation. Нейните продукти позволяват производството на зелен водород чрез електролиза. Фокусът е изцяло върху българския пазар и "индустрията, като по-голям замърсител" - хранително-вкусовата промишленост, строителството, заводи за стиропор и др.

Иванов не изглежда като "луд учен", но е стеснителен пред медии и дори сам казва, че сайтът на компанията му е създаден така, че да не се разбира много от него. "Първоначално публичността не ни беше особено важна. Трябваше да се борим с негативизъм и липсата на информация, затова решихме да популяризираме компанията вследствие на инсталирани продукти", казва той.

Според Иванов бизнесът е печеливш, "ако питате дали счетоводно сме на печалба". Но добавя, че е изключително труден. "На бизнес език казано, има огромен риск. За да създадеш един продукт, няма откъде да го копираш. Трябва да го нарисуваш на един лист хартия, после да експериментираш, да докажеш концепция, а експериментите могат да се правят на доста малко места. Продуктът, който в момента работим, за оптимизацията на горивния процес, ни отне повече от две години, за да стигне до финалната си фаза. Рискът е много голям, защото може да имаш идея, която ти изглежда много реалистична, но да се окаже, че не е приложима", казва той.

За 2020 г. дружеството "Грийн иновейшън" отчита 185 хил. лв. приходи и 29 хил. лв. загуба, но тя е очевидно изключение заради пандемията. За сравнение - предходната година приходите са 619 хил. лв. и 265 хил. лв. печалба.

От проучвания към продукти

Green Innovation е основана през 2016 г. Първоначално екипът е от трима души, но днес те вече са 15, като разрастването става бавно. Не само защото и самият бизнес е бавен като цикъл на нови продукти, но и защото сферата е, меко казано, нишова. Преди това работата на целия екип е била върху научни изследвания, доказване на технологията и различните модели на работа.

По време на разговора Иванов постоянно прави съпоставка между България и Европа. "В Европа крайният потребител не разбира, че ползва водород по газопреносната мрежа като даден процент. В България това няма как да се случи на този етап. Затова направихме продукт, който позволява на крайните потребители сами да си го правят", казва той.

Въпросните продукти са електролизьорите, които Иванов нарича "минирафинерии", в които един литър вода се превръща в "почти два кубични метра смес две към едно водород и кислород. Самият електролизьор е като реактор, около него има периферия, която да направи самия процес оптимизиран, автоматизиран, с минимални загуби и безопасно."

Целта е България малко по малко да настигне Европа - да произвежда водород, който да замести част от фосилните горива, съответно да се намалят вредните емисии, да се постигне оптимизация на горивния процес и да се получи "един добър енергиен микс като бизнес модел, тоест бързо да се избива като инвестиция".

Производството се случва в базата на компанията близо до "Цариградско шосе" в София. Екипът на Green Innovation е готов с прототипите и доказването на концепция още при основаването на компанията.

"Всичко се случва при нас, с много подизпълнители и доставчици от цял свят. От А до Я всичко е по наш проект и наше изпълнение. В основата на всички продукти са електролизьорите, но работата по тях ни позволи да придобием знания в почти всяка сфера. Имаме прототипи на котли изцяло на водород, имаме прототип на двигател изцяло на водород. Идеята е, ако някой потребител има кола, в която още има живот, да може да я преоборудва сякаш слагаш газова уредба", казва Иванов.

Кой иска водород

Според Иванов водородът може да се използва във всяка сфера, но Green Innovation е насочена към големите потребители, т.е. индустриалното производство. "Приложимо е и към бита, но там трябва по-масово производство и според нас - по-централизирано решение, както в Шотландия например. Там водородът е по газопреносната мрежа и крайният потребител го употребява без вредни емисии."

Компанията работи на проектна база, като за година тя може "да покрие съвсем спокойно 50 - 60 обекта". Индустрията е приоритет, защото големите потребители значат и големи замърсители. Иванов добавя, че в преходния период, в който се намира в момента светът, водородът ще играе ролята на добавка в микса, а не на самостоятелен играч. В този период трябва с общи усилия да се произведат огромни количества електролизьори, за да се захранят предприятия.

"Насочили сме се към индустриален тип стопанства, големи, това имам предвид. Над мегават топлинна мощност, ако приемем, че 30 - 40 киловата са най-големите домакинства, казва той. Паралелно с това имаме инсталации и в оранжерийния сектор, в заводи за стиропор, за производство на тухли и т.н. Имаме и с големи предприятия, които просто искат да използват водород - в производството, да го инжектират в газопреносната мрежа, дори да го продават после."

Друга насока е публичният сектор. "Нашата идея беше да популяризираме чрез инсталации в публичния сектор - училища, детски градини. Те са бюджетни институции. Затова и направихме една кампания с преференциални условия за публичния сектор. За наше учудване имаше голям интерес и резултатите бяха добри", казва Иванов.

Определя интереса към технологията като "среден към висок, с покачващ се тренд към висок". Причината според него е проста - бизнесът и публичният сектор поетапно започват да разбират плюсовете на водорода. "Един от основните плюсове е, че можеш да си го произвеждаш. При правилна комбинация с ВЕИ може да станеш и автономен."

Когато става дума за бъдещите планове на компанията, Иванов отговаря бързо: "Големи." И веднага казва какво според него би довело до ускорение на популяризацията на технологията. "Бихме искали да видим първата зарядна станция в България за водород. Това ще ускори много приемането на технологията. Тя би изглеждала като стандартна бензиностанция, но с водород", казва той.

Такива станции в България няма, защото няма и търсене за тях. Иванов дава пример, че някои производители на автомобили като Hyundai и Toyota вече имат водородни автомобили, но в България такива няма, защото няма как да бъдат заредени (и обратното).

Друго място, от което вижда интерес, са големите соларни и вятърни паркове. "Те могат да произвеждат водород и да го ползват като начин за съхранение на енергия. После, в зависимост от бизнес модела, той може да бъде продаван, използван или дори превърнат обратно в ток. Ние не можем да разчитаме само на един вариант. Бъдещето е в правилния енергиен микс", завършва Иванов.

Q&A:

Смятате ли да работите и извън България?

Да. Вече имаме запитвания извън България - Полша, Гърция и Турция. Не влагаме обаче големи усилия за популяризация и реклама извън България. Разбираме, че навън би било по-лесно от гледна точка на реализация на подобни технологии, най-малкото защото има пазар, т.е. има конкуренция. В България няма, което е голям проблем - и за нас, и за всички хора, свързани с тази технология. Винаги е по-добре, когато клиентът може да сравнява.

Какво може и какво не може водородът?

Аз съм малко пристрастен, но според мен, освен че може чрез него да се съхранява енергия или да се ползва като охладител, той може и да замести фосилните горива. Като характеристики е много близък до природния газ. Транспортът и съхранението са почти същите. Използването му е само по себе си с много позитиви, защото е с много по-висока енергийна наситеност. Няма вредни емисии и е неизчерпаем източник. Ако ползваме един литър вода, от който да изградим водород и кислород, те после при употребата се връщат в един литър вода. Няма загуба на ресурс.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 6

    Сега ако открие и перпетум мобиле за евтин ток , че да излезе водорода на сметка ...

    Нередност?
  • 2
    dog471008657 avatar :-|
    dog471008657
    • - 1
    • + 5

    Не виждам ползата, използваш винаги малко повече енергия, да разложиш водата, отколко ще получиш, изгаряйки водорода.
    Освен за акумулиране на тази от ВИ.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#2] от "dog471008657":

    +++ Точно това е мантрата на зеления водород, но....
    Спомняте ли си преди 10 г как се лансираше биодизела, как ще замени изкопаемите горива, как ще намали въглеродния отпечатък..... Днес гориш 100 единици нафта за да произведеш 80 единици рапичено олио за биодизел! Трактора оре, комбайна жъне, камионите пренасят, рафинерията преработва....От цялата работа спечелиха производителите на инсталации за преработка на рапица. А въглеродния отпечатък от целия цикъл е с близо 30% по-голям.

    Нередност?
  • 4
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 1
    • + 4

    Таквази хголемка статия за научна фантастика ей!

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#3] от "chichka":

    ... с тази разлика, че водорода не се прави от рапица, а локални възобновяеми източници могат да се прилагат широко. Очевидно има бизнес приложение, щом фирмите плащат за да правят оборот на фирмата.

    Нередност?
  • 6
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#2] от "dog471008657":

    Че именно в тази връзка се говори за използване на водорода...

    Нередност?
  • 7
    mze41316420 avatar :-|
    mze41316420

    Най добре се вписвате в Неохим Димитровград

    Нередност?
  • 8
    mze41316420 avatar :-|
    mze41316420

    Митко Димитров е вашият човек;-Димитър Стефанов Димитров

    https://forum.investor.bg/forum/ %D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8/4356-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%BC-%D0%B0%D0%B4-neoh

    Нередност?
Нов коментар