🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Като компании имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата

Питър Рубен, кънтри мениджър на "KBC Груп" в България

Като компании имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата
Като компании имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Питър Рубен е кънтри мениджър на "KBC Груп" в България, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на ОББ. До назначаването му на тези позиции е главен изпълнителен директор на KBC Bank в Ирландия.

Какво постигнаха ОББ и ДЗИ в ангажимента си да подобрят въздействието си върху климатичните промени?

Осъзнаваме, че изменението на климата е съществено предизвикателство на нашето време. "KBC Груп" е една от първите, подписали Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Поетите в този контекст ангажименти се отнасят както за ОББ, така и за ДЗИ. Набелязали сме различни подходи, по които можем да допринесем за прехода към устойчива икономика.

Първият начин е директно чрез намаляване на въглеродния отпечатък от собствените ни операции. Ние сме на път да намалим въглеродните си емисии със 75% до 2025 г. (спрямо 2015 г.). През 2020 г. тези емисии бяха редуцирани с 56% (7505 тона CO2) спрямо 2015 г. (16 880 тона CO2). Планираме до 2050 г. да имаме нулев отпечатък. В нашите операции активно се стремим да използваме алтернативни енергийни източници, да редуцираме потреблението на вода и хартия, както и да оптимизираме рециклирането на отпадъци.

Най-голямото въздействие, което оказват финансовите институции, е основно непряко, а именно чрез финансовите, инвестиционните и застрахователните услуги, които предоставяме на нашите клиенти. "KBC Груп" е разработила обхватен набор от политики в това отношение, като например преустановяването на финансиране на дейности, свързани с въгледобив и употреба на въглища. Зелената сделка ще предложи много възможности да помогнем на нашите клиенти да допринесат за успешен преход и ние разработваме решения, които им позволяват да се включат в този преход.

Припознаваме като наша отговорност и повишаването на осведомеността на нашите служители за тези проблеми и им помагаме да разберат как всеки от нас може да адаптира собственото си поведение, за да има положителен принос. И не на последно място - засилваме партньорствата си със заинтересованите участници в обществото, които са начело на програмата за преминаване към нисковъглеродно общество.

Ако трябва да сме честни, в България все още малко изоставаме от еволюцията на повечето други вътрешни пазари на "KBC Груп", но в ОББ и ДЗИ вярваме, че тази тенденция бързо ще се промени.

Какви са конкретните цели на ОББ и ДЗИ за по-нататъшно намаляване на въглеродния отпечатък в бъдеще?

- Предприемаме конкретни мерки, включващи непряко потребление на енергия, което ще доведе до намаляване с 2998 тона CO2 до 2025 г.; също така редуцирахме бизнес пътуванията и транспорта, водещи до спестяване на 435 тона CO2 до 2025 г. Въвеждаме мерки, обхващащи разделното събиране на отпадъци, потреблението на вода и хартия, които ще доведат до намаляване с още 17,35 тона CO2 до 2025 г.

Защо е важно финансовите институции да участват активно в преговорите и борбата с изменението на климата?

- ЕС и ЕЦБ виждат финансовия свят като лост за ускоряване на прехода и така нашата индустрия автоматично попада в челните редици на тази битка. Отвъд регулацията обаче ние вярваме, че това е едно от големите предизвикателства на нашето време и като водеща финансова група не можем да останем безучастни. Все повече клиентите ни ще очакват да задаваме тона по линия на устойчивостта и да им помагаме в техния собствен път към устойчиво бъдеще.

Как ОББ и ДЗИ могат да помогнат на своите клиенти и на други компании като цяло да намалят въглеродния си отпечатък?

- Компаниите ще трябва да могат да измерват въздействието си върху климата и - където е необходимо - да имат специфичен план за действие. ЕС разработва стандартна схема за класификация. Банките, застрахователите и компаниите, управляващи активи, ще трябва да прилагат тези измервания, за да разграничат рисковия профил на техните клиенти по отношение на климата. Това в крайна сметка ще доведе до диференцирано разпределение на капитала. Просто казано - за компании, които са недобре подготвени, ще бъде по-трудно и по-скъпо да получат финансиране и застраховка. Обратното също е валидно.

Управлението на този преход е сложно предизвикателство както за финансовите институции, така и за нашите клиенти. В "KBC Груп" вече започнахме да комуникираме активно тези казуси с клиентите си и скоро ще стартираме нови инициативи, за да ги подпомогнем да направят своя преход.

Вярвам, че трябва да гледаме на това като на възможност да преосмислим начина, по който управляваме нашия бизнес. Ние като компании имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата.

От какво се състои Програмата за устойчиво финансиране и как може да бъде от полза за вашите клиенти?

- Регулаторният натиск върху банките да докладват и да действат по отношение на изменението на климата ни задължава да оценим въздействието върху устойчивостта на нашия кредитен портфейл, инвестиции и клиенти, тъй като комбинираните икономически и финансови въздействия, свързани с изменението на климата, могат да доведат до значителни бъдещи загуби както за банките, така и за компаниите. ESG се отнася до набор от критерии, които вече играят роля в процеса на вземане на инвестиционни решения или в операциите на компанията. По този начин става все по-важно да имаме по-задълбочен поглед върху дейностите на клиентите.

Тези оценки на ESG са част от по-мащабна работа, която предвижда множество цели: да изпълним своите ангажименти към климата като банка и да спазваме всички задължителни изисквания за отчитане. В същото време да предоставим пълноценно клиентско изживяване по пътя към устойчиво развитие.

Нашата крайна цел е да работим заедно с клиентите си, да бъдем техен партньор в справянето с проблемите на устойчивостта. Когато имаме по-задълбочено разбиране за естеството на техните дейности, ние ще бъдем по-способни да ги подкрепим с подходящи решения, които ще направят бизнеса им по-устойчив на бъдещето, а тях - готови да се справят със специфичните предизвикателства.

Как ОББ и ДЗИ ще успеят да постигнат по-зелено портфолио?

- Ние непрекъснато увеличаваме предлагането на ESG продукти както при инвестициите, така и в кредитирането. "KBC Асет мениджмънт" има повече от 15 години опит в тази област и след няколко месеца ще стартираме предлагането на пакет от най-добрите ESG фондове в България. В "KBC Груп" в международен план през тази година вече 70% от новите инвестиции отиват в такъв тип фондове и очакваме същата тенденция да се развие и тук, в България.

Предстои ни да стартираме кредит "Зелена ипотека". Поставили сме си амбиция да утроим размера на портфейла от възобновяеми енергийни източници и да гарантираме, че неговият дял в общия енергиен портфейл на ОББ е поне 65%. За целта имаме специален кредитен продукт за финансиране на фотоволтаични централи до 2 MW. Поглеждайки напред, виждаме още повече възможности да помогнем на нашите бизнес клиенти, на които да осигурим достъп до финансови инструменти и субсидии от Европейския съюз като част от Зелената сделка на съюза.