🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед, ЕЦБ и още четири централни банки осигуряват ликвидност от долари

Целта е да се подсигури финансовият сектор след пазарните сътресения в начало на март в САЩ и Европа

Ежедневните суапове ще продължат поне до края на април.
Ежедневните суапове ще продължат поне до края на април.
Ежедневните суапове ще продължат поне до края на април.    ©  Reuters
Ежедневните суапове ще продължат поне до края на април.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и още четири други водещи централни банки обявиха съвместни мерки за подобряване на глобалния достъп до доларова ликвидност, след като финансовите пазари се разклатиха заради проблеми в банковия сектор. В общо изявление финансовите институции заявиха, че от понеделник ще преминат от седмични към ежедневни търгове на долари в опит да "облекчат напрежението на глобалните финансови пазари".

Този тип търгове за долари в различни часови зони бяха въведени последно по време на шока от пандемията от ковид през 2020 г. Сега фалитът на Silicon Valley Bank и сливането на двете най-големи швейцарски банки UBS и Credit Suisse рязко промениха настроенията.

За да бъдат подсигурени нуждите от чуждестранна валута, Федералният резерв на САЩ започва тези търгове, а в тях участие ще вземат централните банки на Канада, Великобритания, Япония, Швейцария и еврозоната.

Ежедневните суапове ще продължат поне до края на април и ще "послужат като важен предпазен механизъм за ликвидност за облекчаване на напрежението на глобалните финансови пазари, като по този начин спомагат за смекчаване на ефектите от такива напрежения върху предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса", се казва в изявление на Фед.

Суаповите линии на централните банки досега дават малко признаци на притеснение, като чуждестранните централни банки държат неизплатени валутни размени с Фед за едва 472 млн. долара към 15 март. Преди три години тази стойност беше 446 млрд. долара, а финансовата криза от 2008 г. доведе и до пиков показател от 583 млрд.

Обявлението на шестте централни банки дойде в същия ден, когато UBS обяви, че купува Credit Suisse, за да помогне за облекчаване на опасенията относно глобалната финансова система. Швейцарските власти посредничиха при сделката, която беше завършена след тежки преговори през уикенда, за да предотвратят неочаквания колапс на банката, а опасенията за финансови сътресения от двете страни на Атлантическия океан нарастват. Европейските служители са загрижени, че тежките загуби, наложени на акционерите на Credit Suisse и притежателите на облигации, които разполагат с нейния допълнителен дълг от първи ред (AT1), могат да увеличат стреса на пазарите за банково финансиране тази седмица. Като част от историческата сделка между банките швейцарският финансов регулатор Finma нареди 16 млрд. швейцарски франка от облигациите на Credit Suisse от допълнителния капитал от първи ред (AT1), сравнително рисков клас банков дълг, предназначен да поема загубите по време на криза, да бъдат отписани до нула.

Опасност от разпространение на заразата

Най-малко две големи банки в Европа проучват сценарии за евентуално разпространение на заразата в банковия сектор в региона и очакват Фед и Европейската централна банка да се намесят с по-силни сигнали за подкрепа, казаха пред Reuters двама висши ръководители, запознати с обсъжданията. Федералният резерв и централната банка на Англия трябва да проведат заседания тази седмица, когато ще трябва да намерят труден баланс между борбата си срещу инфлацията и притесненията за финансови сътресения. Очакванията на анализатори и пазарите са Фед да увеличи лихвата с 0.25 процентни пункта, макар и преди фалита на Silicon Valley Bank председателят на Фед Джером Пауъл да предупреди за по-агресивна от очакваното политика.

"Последствията за Фед [след заседанието в] сряда далеч не са ясни. По принцип интервенциите разчистват пътя за предпазлив подход от 0.25%, все още нашият основен сценарий. Но валутният суап сигнализира за глобалните опасения на САЩ и ако видим сериозна неблагоприятна реакция в европейските финанси към новините, това може да спре покачването", казва в бележка до клиентите Кришна Гуха, ръководител на глобалната политика и стратегията на централната банка в Evercore ISI.

Все още няма коментари
Нов коментар