Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

"България 29" сега дава складове под наем на 45 фирми и физически лица. Приходите от тази дейност са от порядъка на 600 хил. лева годишно
"България 29" сега дава складове под наем на 45 фирми и физически лица. Приходите от тази дейност са от порядъка на 600 хил. лева годишно
"България 29" сега дава складове под наем на 45 фирми и физически лица. Приходите от тази дейност са от порядъка на 600 хил. лева годишно    ©  Надежда Чипева
"България 29" сега дава складове под наем на 45 фирми и физически лица. Приходите от тази дейност са от порядъка на 600 хил. лева годишно    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Трите последни месеца на 2019 г. са белязани с три големи сделки за бивши индустриални терени в София. През октомври стана известно, че Асен Лисев от MBL и Спас Шопов от Rosslyn са купили 15 дка в НПЗ "Хладилника" срещу 12.5 млн. евро. През ноември - че "Галакси инвестмънт груп" е новият собственик на 193-те дка на бившия завод "Балканкар 6 септември" на непотвърдена цена от 14-15 млн. евро.

Новината на декември е, че курортното дружество "Албена" е продало бившата фабрика за памучни прежди "България 29", която приватизира преди 22 години. Най-ценният актив на дружеството е теренът от 52 дка в столичния район "Овча купел". Той е с изход към Околовръстния път (тук бул. "Никола Петков"), до кръстовището с бул. "Цар Борис III" от страната на Горна баня. Купувачът и цената не бяха обявени, но те са видими от договор за кредит на "РС Билд" от Централна кооперативна банка, част от групата на "Химимпорт". Той е за 9.5 млн. евро, като изрично е посочено, че кредитополучателят залага придобитите с кредита 98.25% от акциите на "България 29" в полза на банката.

От старата фабрика – към нов морски хотел

Приходите от сделката с "България 29" ще инвестираме директно в основната си дейност – в туризма, коментира изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Със средствата, чийто размер той не уточни, ще бъде достроен новият петзвезден хотел в курорта Албена. Той ще носи името на Амелия Еърхарт - първата жена пилот, прекосила Атлантическия океан, ще има 142 стаи и трябва да бъде открит за този сезон. Заедно със съседните "Парадайз блу" и "Фламинго гранд хотел" ще образуват в Албена своеобразен център с 600 петзвездни легла.

Красимир Станев обясни раздялата с "България 29" с това, че "бизнесът с недвижими имоти не е нашата специалност". Фабриката е на пазара от 3-4 години. И преди да стигнат до сегашната сделка са преговаряли, без да стигнат до резултат, с още две фирми – една от ритейла, друга голяма компания от Варна. Времето е работело в полза на цената за продавача. На 9 декември "Албена" уведоми официално Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса, че е продало мажоритарният си пакет акции в размер на 91.49% от капитала на "България 29" на неназовани купувач и цена.

Приходи от складове под наем

Текстилната фабрика за производство и търговия с памучни прежди "България" е построена през 1929 г. След национализацията "България" е най-голямото текстилно предприятие в страната. А негов първи директор е съпругата на члена на ЦК на БКП и зам.-председател на Държавния съвет Пеко Таков – Вълка Горанова. Фабриката е имала и италиански акционери, на които в началото на 90-те държавата реституира 12-13% от дружеството. Години по-късно те се оттеглят (виж карето), а мажоритарен собственик става приватизационният фонд "Албена", който впоследствие се трансформира в "Албена инвест холдинг". Дълги години холдинговото и курортното дружество, макар и свързани, са отделни, докато през 2016 г. не се сливат.

Продажбата на "България 29" по същество е сделка за терен. Той е плътно застроен със 11 379 кв.м производствени халета, складове и офиси – в основната си част строени между двете световни войни. Откакто през 2007 г. фабриката спира текстилната си дейност, те се отдават под наем за складове и офиси на близо 45 фирми и лица. Приходите на "България 29" от складови площи под наем (и от такси паркиране) за 2018 г. са 635 хил. лева. Нетната печалба на дружеството за същата година е 252 хил. лева. Активите му са оценени на 9.635 млн. лева.

"Не сме виждали новите собственици. Продължаваме да работим както преди, преподписваме договори с наемателите", казаха на телефоните на "България 29", като уточниха, че повече яснота ще имат след общото събрание, насрочено на 3 февруари.

Покупка с кредит от ЦКБ

Според Търговския регистър след сделката за прокурист на дружеството е назначена Александра Стоянова Маринова, 26 години - юрист по образование и световен шампион по киокушин карате от първенството през 2013 г. в България (по информация от спортни сайтове). А в новия съвет на директорите, предложен за гласуване на общото събрание, освен нея влизат Кристиян Райчев Стойнов, 25 години, и "Ултимат мениджмънт". Кристиян Стойнов е европейски шампион по киокушин карате в категория "юноши" от 2009 г. И Маринова, и той са национали от Българската киокушин федерация. Името на новия краен собственик на "България 29" още не е вписано в Търговския регистър, но това по-всичко личи ще бъде Иван Христов Аршинков, 49 години.

Той притежава бургаската компания "РС Билд", която е едноличен собственик на "Ултимат мениджмънт". Александра Маринова е представител на "Ултимат мениджмънт" и член на съвета на директорите му. А Кристиян Стойнов е управител на RS City Sport – друго дружество на "РС Билд" с предмет на дейност оборудване и експлоатация на фитнес зали и спортни центрове, внос и търговия със спортни облекла и оборудване и с хранителни добавки.

Шест дни преди сделката с "България 29" Аршинков става едноличен собственик на "РС Билд", като изкупува дела от 66% на дотогавашния си съдружник Николай Вълчев Рачев за 3300 лева, въпреки че компанията има 10.5 млн. лв. оборот и 1.3 млн. лв. печалба за 2018 г. Рачев е бивш управител на дружества от структурите на "Химимпорт". Бил е член и на управителния съвет на "Българска карате киокошин федерация" заедно с Марин Митев и Иво Каменов. Двамата са изпълнителни директори на "Химимпорт", като през годините са посочвани и за крайни собственици на холдинга.

Три дни след сделката с текстилната фабрика "РС Билд" е заложено като търговско предприятие в полза на Централна кооперативна банка (ЦКБ) срещу кредит от 9.545 млн. евро, като за целта са заложени придобитите акции в "България 29". Подобна стойност на сделката - около 10 млн. евро, споменават и независими източници от пазара.

Същите хора и в друга фирма

За отбелязване е, че през ноември 2019 г. същият съвет на директорите – Маринова, Стойнов и "Ултимат мениджмънт", влиза и в дружеството "Идея проект мениджмънт", което видимо не е особено атрактивно. Управлявало е дома за възрастни хора "Нели" на бул. "Цар Борис III" 150. В началото на 2019 г. акционерите са сменени и после тази дейност е прекратена. Нови акционери засега не са вписани. В Имотния регистър няма собствености на името на дружеството.

Според консултантските компании домовете за стари хора са един от най-бързо растящите сегменти на европейския пазар на бизнес имоти през миналата година и международните инвеститори се насочват натам. Няма потвърждение обаче, че намеренията на новите собственици на "България 29" са в подобна посока. "Капитал" ги потърси, за да коментират бъдещите си планове за терена. С Аршинков няма как да бъде направена връзка, защото е в чужбина, обясниха от една от фирмите му. "Ултимат мениджмънт" няма обявени телефони. От "Кикбокс клуб Армеец", в чиято управа е Александра Маринова, се въздържаха да предоставят нейния номер.

Много имотно дружество

Като залог в полза на ЦКБ "РС Билд" е оценено на 38.3 млн. лева. В активите му влизат сгради и земя за 2.2 млн. лева и акции дялове и инвестиции за 9.17 млн. лева. Дружеството е правоприемник на "София билдинг къмпани", известна като инвеститор в един от първите затворени комплекси в България – "Цариградски" в жк "Дружба", чиято РЗП е около 160 хил. кв.м. Първоначално собствениците са други, но съдейки по Имотния регистър, през 2016 г. "РС Билд" е откупило магазини, офиси и паркоместа в комплекса за почти 9.5 млн. лева, финансирано с ипотечен кредит от ЦКБ. После е построило и три блока там, апартаменти в които продава.

Пак според Имотния регистър дружеството е собственик на 51.8 дка в район "Студентски" лично и чрез дъщерното си дружество "Студентска център", също ипотекирани в ЦКБ. Отделно от това "Ултимат мениджмънт" притежава 27 дка в Симеоново, купени през 2015 г. срещу 14 млн. лева кредит от ЦКБ. На парцела се строят 87 апартамента, също ипотекирани в ЦКБ срещу 9.197 млн. лева през март 2019 г. Все още няма данни да са започнали продажби. За 2018 г. дружеството има активи за 26.5 млн. лева и е на загуба от 1.187 млн. лева.

Италианската сага

През 90-те текстилната фабрика, по това време работеща, е частично реституирана от наследниците на някогашните собственици – италианските фамилии Бонеки, Беноки, Джирарди и Пиати, и от българските фамилии Златини и Балабанови. Наследниците, които претендират за 40% от фабриката обаче, не успяват да влязат във владение. Междувременно дружеството е приватизирано. Те започват да водят, а и печелят съдебни дела. При тези обстоятелства в края на 2011 г. въпросът окончателно е решен. Спорещите страни се споразумяват, че собствениците по реституция имат право на 13.5% идеални части от фабриката. "България 29" учредява дъщерно дружество, чрез което купува 3.55 дка на ул. "Костур" 16 в "Овча купел" на стойност 1.02 млн. лева без ДДС. Наследниците получават всички акции от новоучреденото "ББ29 Р.Е.", към което е имотът, и в замяна прехвърлят на "България 29" идеалните си части.

Съдейки по Имотния регистър, едва през 2018 г. "ББ29 Р.Е." предприема нещо с парцела – отстъпва право на строеж върху него на "Идея билдингс", които в момента приключват там жилищна сграда с 11.7 хил. кв.м РЗП. "ББ29 Р.Е." е ипотекарен кредитор на "Идея билдингс" и при продажбата на апартаментите сваля ипотеките.

Според Търговския регистър "ББ29. Р.Е." сега е собственост на "Фортуна Р.Е.", притежавано от Ералдо Бонеки и няколко италиански юридически лица. Фамилията Бонеки е наследник на главния акционер в "България 29", който е имал и други текстилни фабрики в страната. Според информация от пресата и в новите времена те са в текстилния бизнес – с предприятия в САЩ, Италия и Южна Америка.

Във "Фортуна Р.Е." са обединени и други реституирани имоти на италианските фамилии - стари производствени сгради на бул. "Ботевградско шосе" върху около 35 дка и на ул. "Рожен" в НПЗ "Военна рампа". Съдейки по Имотния регистър, Ералдо Бонеки постепенно изкупува дяловете на останалите собственици.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар