🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покупките на имоти през летните месеци на 2020 г. почти достигат нивата на 2019 г.

Пазарът не успява да компенсира спада от 38% на сделките през месеците на карантината, а август е слаб за София

През юли пазарът на недвижими имоти в страната успя да излезе на плюс
През юли пазарът на недвижими имоти в страната успя да излезе на плюс
През юли пазарът на недвижими имоти в страната успя да излезе на плюс    ©  Цветелина Белутова
През юли пазарът на недвижими имоти в страната успя да излезе на плюс    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

През летните месеци пазарът на недвижими имоти в България почти успява да достигне нивата от 2019 г., но далеч не може да компенсира спада от 38% в покупко-подажбите за трите карантинни месеца - март, април и май.

През юни, юли и август по данни от Агенцията по вписванията са изповядани 54 961 покупко-продажби, което е само с 0.5% по-малко от 55 486-те сделки, регистрирани през същия период на предходната година.

Активността се връща на миналогодишните нива още през юни - с 18 955 сделки пазарът е само с 0.96% под резултата от същия месец на 2019 г. Юли е най-силният месец за сделките с имоти в България - с ръст от 2.6% до 18 204 покупко-продажби. През август обаче сделките намаляват с 4.3% до 17 802 в сравнение с август 2019 г.

Данните на агенцията по вписванията обхващат покупко-продажби на сгради и на земя, изповядани пред нотариус. Те не включват сделките на зелено, което вероятно леко деформира реалната картина на активността в две посоки - сделки от по-ранни етапи се отчитат като сключени сега, а такива на зелено, договорени в съответния месец - влизат в статистиката на по-късен етап.

София върви надолу

Най-голям е отливът в София, където с всеки следващ летен месец спадът в броя на сделките в сравнение с 2019 г. се задълбочава. През юни той е минус 1.68%, през юли - минус 5.26%, а през август вече е минус 9.99%. За трите месеца в София са изповядани общо 7242 покупко-продажби.

Такова е развитието след април и май, когато столицата беше с най-малък спад в активността в сравнение с другите пет големи града на страната. През април сделките в София бяха с 33% по-малко при 55% спад в национален мащаб, а през май - с 22% надолу при 30% за страната.

Пловдив и Варна: Големи ръстове, но затихващи

Летният спад в София статистически донякъде се компенсира от пазарите на имоти в Пловдив и във Варна. И в двата града се наблюдава ръст на сделките спрямо предходната година, в отделни месеци дори двуцифрен. И в Пловдив, и във Варна има ново строителство, а и интересът към къщите и/или ваканционните имоти в районите им е засилен. Но като цяло ръстовете са затихващи.

В Пловдив пазарът започна да се съвзема още през май - в смисъл, че спадът от 24% на него беше второто най-добро постижение след София. През юни и юли в града са отчетени ръстове от 16.5% и 15.8% на годишна база. През август обаче нарастването е едва 5%. Общо за трите месеца в Пловдив са изповядани 3924 покупко-продажби.

За трите месеца на извънредното положение Варна се представяше най-добре сред големите градове след София. Сделките в града намаляха под средното - с 29%. През юни пазарът в града излиза на ръст от 15.6%. През юли обаче намалява до 5.6% спрямо предходната година, а през август е още по-слаб - 3.5%. Общо за трите месеца в града са сключени 3716 сделки за покупко-продажба.

Бургас и Стара Загора:Само юли е силен

Юли месец се откроява в статистиката и за Бургас, и за Стара Загора на фона на сделките за трите летни месеца.

В морския град през юли покупко-продажбите се увеличават с 12.3% (в брой това са 70 сделки повече). През юни спадът на активността в Бургас беше 4.1% - най-голям сред шестте големи града. През август активността пак е с 4.3% надолу спрямо предходната година. За трите месеца в града са сключени сделки 1820 сделки.

В Стара Загора ръстът в сделките през юли е дори по-голям (18.2%), което е 67 покупко-продажби повече. Това се случва, след като през юни пазарът се задържа на нивата на предходната година. Август също е на плюс, но само с 2.6%. Общо за трите летни месеца в града са осъществени 1292 покупко-продажби.

Доброто представяне на имотния пазар идва, след като през трите карантинни месеца в Стара Загора беше регистрирана рекордно ниска активност за шестте големи града - със спад от 37%.

Русе - в свой собствен ритъм

Пазарът в Русе има по-специфичен ритъм. През юни той бележи ръст с 3.8%. През най-силния месец като цяло за сделките в страната - юли, там има спад със 7.5%, който през август е овладян до минус 5.5% спрямо нивото от предходната година. Покупко-продажбите за тримесечието общо са 1306. През извънредното положение спадът в града гравитираше около средното за страната - 34% за март, април и май общо.

Делът на сделките в шестте големи града от всички в страната през 2020 г. следва сезонността на 2019 г. През юни 2019 г. той е 36%, а през 2020 г. - 38%. През юли и август и през двете години вече пада до малко над 33%, което е знак, че през тези месеци има повече сделки в районите извън тези на шестте големи града и техните служби по вписвания.

Все още няма коментари
Нов коментар